Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijelölte Orbán az új kórházi főigazgatót


Rétvári Bence államtitkár a Rákóczi-lánc nevű állami kitüntetést nyújtja át Révész Jánosnak, a miskolci kórház vezetőjének Miskolcon 2021. augusztus 19-én
Rétvári Bence államtitkár a Rákóczi-lánc nevű állami kitüntetést nyújtja át Révész Jánosnak, a miskolci kórház vezetőjének Miskolcon 2021. augusztus 19-én

A miskolci kórház eddigi vezetője, Révész János lesz az új országos kórházi főigazgató januártól. Elődjét, Jenei Zoltánt november végén menesztette Orbán Viktor, majd nem sokkal később két helyettesét is elküldte. Év vége előtt még 24 kórházigazgatónak is megköszönték a munkáját.

Gyorsan meg is lett az új országos kórházi főigazgató Révész János személyében – derült ki a csütörtök esti Magyar Közlöny rövid értesítéséből.

Révész János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója volt eddig, mostantól viszont az egyik legnagyobb hatalmú szakmai vezető az egyre hierarchizáltabbra alakított hazai egészségügyi rendszerben.

Révész elődjét, Jenei Zoltánt november végi hatállyal bocsátotta el Orbán Viktor, december 2-tól pedig Jenei két helyettesét is kirúgták a pozíciójából.

Nem egészen két héttel később némi titkolózás mellett két tucat kórházigazgatót is felmentett Pintér belügyminiszter.

Ehhez kapcsolódóan: Az államtól nem, de egyébként hamar meg lehetett tudni, hogy mely kórházigazgatókat küldték el.

A nagy vezetőcsere-hullám indokaként változatos hírek röppentek fel. Gulyás Gergely miniszter nyilvános indoklása szerint a kórházak adóssága miatt keresik a felelősöket, és a kórházak menedzsmentjében vélték megtalálni.

Gulyás érvelése szerint egyes kórházi vezetők nem gazdálkodtak hatékonyan, ezért óriási a kórházak adóssága, erre az elszálló hazai energiaárak sem szolgálhatnak mentségként.

Az érvelést gyengíti, hogy döntően a kormánytól függ, melyik kórháznak mekkora adóssága van, ha nyilvános módszertan nélkül, ad hoc alapon fizeti ki az állam az egyik kórház adósságainak 95 százalékát, a másiknak viszont inkább csak a 25 százalékát, mint idén ősszel.

A hatékonysági érvelést árnyalja az is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter év elején még azt mondta az orvosoknak: olyan elmaradott a hazai egészségügy informatikai állapota, hogy a finanszírozás hatékonyságának megállapításához szükséges pontos adatok nem is állnak rendelkezésre, nincsenek mérvadó információk.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG