Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin Prigozsinról: súlyos hibákat vétő, nehéz sorsú ember volt


Az egyik áldozat holttestét viszik el a tragédia helyszínéről az oroszországi Tver régióban 2023. augusztus 24-én
Az egyik áldozat holttestét viszik el a tragédia helyszínéről az oroszországi Tver régióban 2023. augusztus 24-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Wagner-csoport alapítóját, Jevgenyij Prigozsint szállító repülőgép lezuhanása óta elmondott első nyilatkozatában részvétét fejezte ki Prigozsin családjának, de utalt a zsoldos „súlyos hibáira” is.

"Putyin nem mondta ki, hogy Prigozsin a lezuhant gép fedélzetén volt. A történteket "tragédiának" , Prigozsint pedig "tehetséges és nehéz sorsú embernek nevezte, [aki] súlyos hibákat követett el az életben, és eredményeket árt el – mind saját maga, mind a közös ügy érdekében, mint az elmúlt hónapokban. ”

Putyin nem részletezte, milyen "hibákat" követett el szerint Prigozsin, aki napra pontosan két hónappal azelőtt, hogy repülőgépe tisztázatlan körülmények között lezuhant, lázadást vezetett az orosz hadsereg ellen, és több mint két évtizedes hatalma alatt a legkomolyabb kihívást jelentette Putyin számára.

"Őszinte részvétem mindazok családjának, akik elhunytak" - tette hozzá Putyin.

A nyomozók augusztus 24-én folytatták a Wagner-csoporthoz tartozó magánrepülőgép roncsainak átvizsgálását. A Moszkvából Szentpétervárra tartó gép hét utassal és háromfős személyzettel a fedélzetén zuhant le Moszkvától körülbelül 300 kilométerre északra. A katasztrófának nincs túlélője. A tíz nevet tartalmazó utaslistán Prigozsin mellett a Wagner társalapítója, Dmitrij Utkin is rajta volt.

A Flightradar24 online nyomkövető adatai szerint a brazil gyártású Embraer 600-as augusztus 23-án kora este tűnt el a radarképernyőkről. Nem sokkal ezután a közösségi médiában egy videó jelent meg, amelyen egy repülőgép zuhan le Moszkvától körülbelül 300 kilométerre északra.

„Ha ők [Wagner-vezetők] valóban a fedélzeten voltak – és az előzetes adatok szerint a Wagner alkalmazottai voltak ott –, akkor szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az emberek jelentősen hozzájárultak az [ukrajnai harc] közös erőfeszítéseihez" – mondta Putyin.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese, Prigozsin június 24-én rövid ideig tartó lázadást indított, a Wagner harcosai elfoglalták a dél-orosz Rosztov-na-Donu városát, majd a főváros felé indultak, és csak Moszkvától kétszáz kilométerre álltak meg. A lázadás során lelőttek egy orosz katonai repülőgépet; összesen az orosz légierő 13 tagját ölték meg aznap.

Prigozsint akkor nem tartóztatták le, még csak őrizetbe sem vették. Putyin azonban „hátba szúrásnak” ítélte el a lázadást, és megfogadta, hogy megbüntet minden „árulót”, aki részt vett a puccskísérletben.

Ehhez kapcsolódóan: Ki az a Jevgenyij Prigozsin, aki „Putyin séfjeként” az amerikai választási beavatkozásról beszélt?

"Mindenki tudja, kinek van köze hozzá"

"Nem valószínű, hogy bárki azt gondolná, hogy ez véletlen. Megtörténhet, hogy azok a politikai ellenfelek, akiket Vlagyimir Putyin fenyegetésnek tart, nem halnak természetes halált" - mondta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a Wagner-repülő lezuhanása után.

Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Ukrajnának "semmi köze nincs [a balesethez]". Hozzátette, "mindenki tudja, hogy kinek van köze hozzá" - utalt alig burkoltan Putyinra.

Prigozsin és Utkin halála, ha bebizonyosodik, súlyos csapást a Wagner-csoportra, amelynek kulcsfontosságú szerepe volt az ukrán Bahmut város elfoglalásáért vívott csatájában az év elején.

Mikhajlo Podoljak, az ukrán elnök hivatalának főtanácsadója azt mondta, az incidens figyelmeztető jel mindenkinek Oroszországban, aki Putyin tekintélye ellen fordul.

XS
SM
MD
LG