Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A debreceniek meghallgatása nélkül módosítják a CATL akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyét


A készülő akkumulátorgyár területe
A készülő akkumulátorgyár területe

Változtattak a korábbi – már hivatalosan engedélyezett – terveken a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kínai befektetői. E szerint kisebb területen épül, magasabb lesz és kevesebb vizet fogyaszt majd az üzem. Az illetékes kormányhivatal közlése alapján hiába indítanak eljárást a módosítás miatt, nem fognak közmeghallgatást tartani, pedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a nemzetközi jog alapján meg kellene tennie a hatóságnak.

Ma, július 12-én jelent meg a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján az a közlemény, amely szerint a Debrecen Déli Gazdasági Övezetében akkumulátorgyárat építő kínai CATL vállalat kérelmére a hivatal június 30-án eljárást indított az üzem egységes környezethasználati engedélyének „jelentős változás miatti felülvizsgálat alapján történő módosítása” érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Megkapta az építési engedélyt a kínai CATL debreceni akkumulátorgyára

A közlemény kitér arra, hogy mivel korábban már lefolytatták az üzem hatásvizsgálati eljárását, most nem kötelesek újabbat tartani. Az eljárásra hatvan nap áll a kormányhivatal rendelkezésére.

Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén, a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án
Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén, a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án

Kisebb területen, de magasabb cellagyártó épül

A közleményhez csatolták az üzem teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati anyagát, amelyből kiderül, hogy valóban lényeges változásokat terveznek a hatóság által már jóváhagyott elképzelésekhez képest. Többek között 13 százalékkal csökkentik a gyár alapterületét, a központi cellagyártó méretét 152.484 négyzetméterről 135.181 négyzetméterre. Ezzel együtt azonban megnövelik a magasságát, az üzem legfőbb épülete már nem az építési engedélyben is szereplő 19,43 méter, hanem 17–25 méter magas lesz. Megváltoztatták továbbá az épületek padozatának rétegrendjét, valamint a (légszennyező) pontforrások pozícióit: számuk 49-ről 45-re csökkent.

Ehhez kapcsolódóan: Sokkal nagyobb lehet a kínai akkumulátorgyár vízigénye, mint amennyiről Debrecen vezetése beszél

Csökkent a víz- és az egyidejű energiaigény

Pontosították az akkumulátorgyár vízfelhasználási adatait is. A dokumentum szerint a technológiai és szociális vízigényt a közműhálózatról, a hűtőtornyok vízigényét pedig „lehetőség szerinti legnagyobb mértékben” szürkevízből fedezik. A szürkevíz szó alatt a szöveg szerzője vélhetően a tisztított szennyvizet érti, nem pedig a szó bevett jelentését, tehát az emberi ürüléktől mentes háztartási szennyvizet, ez utóbbi ugyanis – tudomásunk szerint – Debrecenben nem keletkezik jelentős mennyiségben.

A szöveg alapján a gyár technológiai vízigénye éves szinten 181.104 köbméter, a kazántáp vízigénye 80.388 köbméter, a hűtőtornyok vízigénye pedig 775.500 köbméter. A szociális vízfogyasztást napi szinten adták meg, ez a tervek szerint naponta 236 köbméter lesz. A fentiek alapján kiszámolható, hogy a napi átlagos vízigény összesen 3077 köbméter, ez pedig kevesebb, mint az előző engedélyben szereplő napi 3378 köbméter.

A dokumentum szerint csökkentették az üzem egyidejű energiaigényét is, mivel a tíz kazánból egyszerre csak kilenc fog üzemelni. Fontos változás továbbá, hogy 30 mg/Nm3-ről 20 mg/Nm3-ra csökken a mérgező NMP oldószer kibocsátási koncentrációja a befektetők módosított tervei szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Gyermekeikért és unokáikért küzdenek az akkumulátorgyár ellen tiltakozó mikepércsi anyák

A mikepércsi anyák üdvözlik az új eljárást

Megkérdeztük a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületet (Miakö), mit gondolnak a fejleményekről. Kozma Éva, a szervezet alelnöke elmondta: örülnek az új eljárásnak, a kezdetektől hangsúlyozták, hogy a CATL technológiája nem kiforrott, szerinte nagyon lazán fogalmazták meg az eddigi dokumentumokat. „Remélhetőleg már látja a hatóság is, hogy konkrétabbnak kell lennie a CATL-nek” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a folyamatot nem tartják átláthatónak.

A mikepércsi anyák egyik tüntetése
A mikepércsi anyák egyik tüntetése

A hajdú-bihari kormányhivatal közleményében nem jelzik, hogy közmeghallgatást tartanának az ügyben, mindössze annyit tudatnak a nyilvánossággal, hogy a kérelem tartalmára vonatkozóan a közlemény megjelenését követő huszonegy napon belül írásbeli észrevételt tehetnek a debreceni és a mikepércsi jegyzőnél, valamint a környezetvédelmi hatóságnál.

Ehhez kapcsolódóan: Akkumulátorgyárak: nem akar újabb botrányos közmeghallgatást a debreceni polgármester

Közmeghallgatás helyett távmeghallgatás

Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint márpedig a Magyarország által is ratifikált aarhusi egyezményből az következne, hogy közmeghallgatást kell tartani, de ez a magyar jogi helyzet miatt nem egyértelmű. A TASZ várja azoknak a megkeresését, akik úgy érzik, kimaradnak az akkumulátorgyár engedélyének módosításával kapcsolatos diskurzusból a közmeghallgatás hiánya miatt. „Vannak jogi eljárások, amelyekben ezt rendezni lehet” – fogalmazott.

Közmeghallgatás Debrecenben a tervezett akkumulátorgyárról 2023. január 9-én
Közmeghallgatás Debrecenben a tervezett akkumulátorgyárról 2023. január 9-én

Arra a kérdésünkre, hogy miben lenne más a kormány által nemrég „köz nélkülivé” tett közmeghallgatás a hatóság által most biztosított e-mailezési lehetőséghez képest, Szabó Attila kifejtette: a távmeghallgatás ugyan nem tudja betölteni egy valódi közmeghallgatás funkcióit, de még mindig alacsonyabb a belépési küszöbe, mint bármilyen egyéb jogi eljárásnak. Azt is elmondta: ha legalább a távmeghallgatást megtartanák, az ellen is fel lehetne lépni annak érdekében, hogy rendes, a köz részvételével járó közmeghallgatást tartsanak az állami szervek.

Ehhez kapcsolódóan: Közmeghallgatás a köz nélkül Gödön: mindenki elmondhatta a véleményét – telefonon

Bíróság előtt az építkezés leállítása

A 24.hu írta meg, hogy a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntése alapján ismét döntenie kell a Debreceni Törvényszéknek arról, hogy környezetvédelmi szempontok miatt leállítja-e a debreceni akkumulátorgyár-építkezést. A törvényszék korábban megtagadta a kínai cég debreceni beruházásának leállítását, de a döntést az ítélőtábla megsemmisítette, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG