Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a fürdővíz és a gyerek esetét hozta az iskolanyitás


Diákok érkeznek a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolába 2021. április 19-én. Az általános iskolák alsó tagozatai ezen a napon visszatérnek a tantermi oktatáshoz és kinyitottak az óvodák is.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: volt, ahol egymás ellen fordította a szülőket az iskolanyitás, pontos napirend segíthet át a lezárásos időszakon, börtönkórházba vitték Alekszej Navalnijt.

Az iskola- és óvodanyitás első tapasztalatairól kérdeztünk szülőket, volt köztük, aki bevitte a gyermekét, mert nem tudta megoldani, hogy otthon maradjon vele, de a többség inkább otthon tartotta. Vannak tankerületek, ahol a miniszteri levél ellenére fenyegetéssel próbálják presszionálni a szülőket és a tanárokat is, és mintha a döntéshozóknál a gyerekek szempontjai lennének a legkevésbé érdekesek. Cikkünkben az újabb lehetőségeket is áttekintettük.

Ezer alá került a lélegeztetőgépen lévő fertőzöttek száma, és a 8 602 kórházban ápolt koronavírusos beteg is csökkenést jelent az egy nappal korábbi adathoz képest. A napi hivatalos tájékoztatás 199 újabb halálos áldozatról szól, a járvány eddig 25 580 életet követelt. 1645 az új fertőzöttek száma. Kicsit több mint ötvenezer ember kapta meg az első vakcinadózist a hét első napján. Így összesen 3 317 052 olyan ember van Magyarországon, aki legalább egy oltást kapott már.

Kórházeinstand járvány idején
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:48 0:00

Családi feszültségek lezárásokkal és anélkül

A lezárások komolyan megviselik a gyerekeket és a fiatalokat is, és azoknak a szülőknek kellene segíteni rajtuk, akik maguk is hasonló nehézségekkel küzdenek. Rédei Zsuzsanna pedagógiai szakpszichológust a leggyakoribb problémákról, valamint arról kérdeztük, mit tehetnek ilyen helyzetben a szülők, tanárok. Mint mondta, sokan úgy állnak hozzá ehhez a gyorsan változó helyzethez, hogy csak a következő hetet bírjuk ki, aztán a következőt is valahogy. Nincs szisztematikus, hosszabb távú tervezés. Pedig az nagyon fontos lenne, hogy legyen napirend, egy beosztás.

A kapcsolaton belüli feszültség akár az erőszakig is fajulhat, ennek szomorú példája Orosz Bernadett. Arca valószínűleg az egész ország emlékezetébe beégett, amikor 2019 novemberében a többgyermekes, miskolci édesanyára volt párja rátámadt és összeverte, majd az ezután készült fotót az asszony megosztotta közösségi oldalán. Interjúnkból kiderül, hogy túlélő lett és igazi harcos, sorstársai százainak ad reményt a kiállásával.

A német zöldek határozottabbak az uniópártoknál

Annalena Baerbock, a párt társelnöke lesz a német Zöldek kancellárjelöltje a szeptemberi szövetségi törvényhozási választáson, eközben a jobbközép, úgynevezett uniópártok még mindig nem tudtak megállapodni a közös jelöltjük személyében. A közvélemény-kutatók most a második helyre mérik a Zöldeket a CDU/CSU mögött, illetve a másik hagyományosan nagy párt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) előtt. A kancellárjelölt személyét a párt júniusi kongresszusán fogják jóváhagyni a tervek szerint.

Börtönkórházba vitték Alekszej Navalnijt, harmadik hete tart az orosz ellenzéki politikus éhségsztrájkja, egészségi állapota vélhetően gyorsan romlik. Az orosz börtönszolgálat közleménye szerint állapota "kielégítő", a férfi állítólag beleegyezett abba, hogy "vitaminterápiát" kapjon.

Végül képgalériánkat ajánlom figyelmébe a párizsi Notre-Dame újjáépítéséről. A francia elnök azt ígérte, hogy öt év alatt, a párizsi olimpia évére visszaállíthatják eredeti állapotába a 2019. április 15-i tűzvészben leégett székesegyházat. Az előkészületeket azonban a koronavírus késleltette. Most több száz munkás dolgozik a romok felállványozásán és a munkák előkészítésén, de a tényleges felújítás csak idén szeptemberben kezdődhet meg.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG