Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a magyarok mindenhol egyformák – értékrendünk határon innen és túl


Plakát az Ukrajna melletti tüntetésről, Budapest, 2022. április 2.
Plakát az Ukrajna melletti tüntetésről, Budapest, 2022. április 2.

A legfontosabb cikkeink ma reggel: az Orbán-varázs hatása a magyarok értékrendjére, „A magyar szülészet a legjobb fogamzásgátlás” – mondja Másállapotot a Szülészetben mozgalom alapítója,​ Drágább lett, és az árakat már egy másik valutában is kiírják – így várja a magyarokat a horvát Adria.

„Magyarországon a korrupció mértékének társadalmi észlelése nem nagyon különbözik más kelet-európai és mediterrán országokétól. Amiben mások vagyunk, az a korrupció megítélése és az ebből következő elfogadottsága” – mondja kettős interjúnkban Ságvári Bence, a budapesti Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa. Kiss Tamással, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szociológusával közösen kérdeztük, hogy kiderítsük, miért tolerálják a magyarok az európai átlagnál jobban a korrupciót vagy miért fontosabb nekik a szolidaritásnál is a biztonság, függetlenül attól, hogy az anyaországban vagy a határon túl élnek.

„Napi szinten találkozom olyan párokkal, akik a szülészeti rendszerben elszenvedett trauma miatt nem szeretnének több gyereket” – mondta Nyitrai Eszter pszichológus, dúla Szelfi című podcastunk hétvégi epizódjában. A Másállapotot a Szülészetben mozgalom követői nem gyertyafényes, fürdőkádas szülést szeretnének, hanem azt, hogy emberek maradhassanak a szülőszobán, a nőgyógyászati vizsgálóban, a műtőben. Azt, ha érthetnék és belegyezésüket adhatnák abba, ami velük történik. Hogy az életre szóló élmény ne életre szóló trauma legyen.

Kvíz: Szülj még ma, vagy elvész a nemzet?

Kvíz: Szülj még ma, vagy elvész a nemzet?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Egy ukránoknak segítő orosz önkéntes tapasztalatait foglalja össze videónk, amelyben a Budapesten élő Anasztaszija Csukovszkaja és férje Alekszej Zelenszkij meséli el, hogyan lettek a menekülteket segítő civilek széles táborának tagjai. Eleinte azt hitték a legnehezebb a menekültek elhelyezése – két hónap után kiderült: a neheze csak ezután jön.

Bár a világjárvány szelídült harmadik évében, a Covid még velünk van, Ukrajnában háború dúl, magas az infláció, drága az energia. Ezek hatása alól egyetlen európai ország sem vonhatja ki magát, a turizmusból élő Horvátország sem, amelynek Magyarország a hatodik legfontosabb küldőpiaca. Utánanéztünk, milyen szezont remélnek idén az Adria partján, és vajon meg tudják-e ezt fizetni az oda készülő magyarok.

Sosem tagadta az életkorát, a színészközpontú színház elhivatott támogatója, sikereit önzetlenségének is köszöni – derül ki az interjúból, amelyet 1990-ben rögzített és sugárzott a Szabad Európa Rádió Pécsi Ildikóval. Archívum című podcastsorozatunkban hallgathatják meg ismét a műsort, amelyből kiderül, miért könyvelték el a színművészt örök optimistaként Magyarországon.

A holnapi viszontlátásra,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG