Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kancellár elítélte a szélsőjobboldali csoportok állítólagos deportálási mestertervét


A német kancellár 2024. január 8-án Berlinben
A német kancellár 2024. január 8-án Berlinben

Egy tényfeltáró oldal szerint szélsőjobboldali csoportok, köztük az Alternatíva Németországért (AfD) politikusai nemrég találkoztak Berlin közelében, hogy olyan tervről egyeztessenek, amelynek alapján hatalomra kerülésük esetén bevándorlók, közöttük német állampolgárok millióit toloncolnák ki az országból.

A Correctiv oknyomozói által feltárt találkozó híre óriási felzúdulást keltett Németországban, a szóban forgó tervet sokan a más etnikumú emberek deportálását célzó náci ideológiákkal hozták párhuzamba.

A német kancellár sietett hangsúlyozni: nem fogják engedni, hogy bárkit is annak alapján ítéljenek meg, hogy külföldi gyökerekkel rendelkezik-e, vagy sem.

Ehhez kapcsolódóan: Új párt bontott zászlót Németországban, kifoghatja a szelet a szélsőjobboldal vitorlájából

„Mindenkit megóvunk származásától, bőrszínétől vagy attól függetlenül, hogy mennyire kényelmetlen valaki az asszimilációs fantáziákkal rendelkező fanatikusok számára” – írta Olaf Scholz a korábban Twitterként ismert X-en.

Hozzátette, hogy „a szabad és demokratikus rend” minden ellenzője ügyében a német biztonsági szolgálatoknak és a bíróságoknak kell eljárniuk, és komolyan kell venni az ország történelméből levont tanulságokat.

A tényfeltárók értesülései szerint az AfD és a radikális Identitárius Mozgalom több tagja is részt vett a novemberi szélsőjobbos találkozón Berlin közelében.

Ehhez kapcsolódóan: Német kémfőnök: Oroszország segíti a szélsőséges mozgalmak megerősödését

Az ülésen az Identitárius Mozgalom egyik magas rangú képviselője, az osztrák Martin Sellner bemutatta „remigrációs” vízióját, amely a bevándorlók tömegeinek kitoloncolására vonatkozik – ennek tényét ő maga is megerősítette a dpa hírügynökségnek.

A résztvevők között volt az AfD részéről Roland Hartwig, a pártvezér Alice Weidel tanácsadója – közölte a portál.

Ehhez kapcsolódóan: Utakat zártak le a feldühödött gazdák Németországban

Az euroszkeptikus pártként 2013-ban alapított, majd a szövetségi parlamentbe 2017-ben bekerülő AfD jelenleg körülbelül húszszázalékos támogatottsággal a második legnépszerűbb politikai erőnek számít Németországban a friss felmérések szerint. A legutóbbi, 2021-es választáson 10,3 százalékot ért el.

Az utóbbi tíz évben folyamatosan jobbra tolódott, éles bevándorlóellenes álláspontjával sikerült növelnie támogatottságát, különösen a volt szocialista Német Demokratikus Köztársaság területén, ahol mára mindhárom tartományban harminc százalék fölött mérik.

Nem lehetséges német állampolgárok kitoloncolása az országból az alkotmány értelmében, amelynek megváltoztatásához a törvényhozás alsó- és felsőházában is kétharmados többségre lenne szükség.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG