Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a NER képes csillapítani a vele szembeni ellenállást, de nem tanul belőle


A kormányt meghátrálásra kényszerítő ritka tüntetések egyike: 2014. október 28-án az internetes adatforgalom megadóztatása ellen tiltakoztak több ezren Budapesten.
A kormányt meghátrálásra kényszerítő ritka tüntetések egyike: 2014. október 28-án az internetes adatforgalom megadóztatása ellen tiltakoztak több ezren Budapesten.

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: hogyan ment a Balatonnál nyaraló keletnémetek megfigyelése, miben változott a friss nyugdíjasokat érintő szabályozás, barna medvék kóborolnak Tusnádfürdőn.

Beépített utaskísérők, kémkedésre kötelezett magyar vendéglátósok és ügynököket kicselező kelet- és nyugatnémet turisták a Balaton-parton. A hatvanas évektől kezdve az NDK állambiztonságért felelős központi államigazgatási szerve – a Stasi – attól rettegett, hogy olyan ideológia és politikai befolyás érheti a Balatonnál nyaraló keletnémeteket, ami miatt aztán tömegesen megszökhetnek a nyaralásból. Mint cikkünkből kiderül, a Stasi a szocializmusban megszállta a magyar tengert, és még lakóhajókból is kémkedett volna.

Kvíz: Csobbanjon velünk a vízbe - de melyik strandon?

Kvíz: Csobbanjon velünk a vízbe - de melyik strandon?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Az endometriózisban szenvedő nők sorsát bemutató cikksorozatunkban ismertük meg Dr. Katona Renátát, a betegség szakértőjét. Vele beszélgetve kiderült, az ő története is tanulságos, hiszen amikor fiatal orvosként elkezdett dolgozni a szegedi kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán - az orvosok között egyedüli nőként –, kétszeresen is bizonyítania kellett. Szelfi című podcast-sorozatunk legutóbbi számában őt mutatjuk be.

Visszautasítható nyugdíj

Nagyon bonyolult módszertan alapján számolják ki, hogy ki mekkora nyugdíjra jogosult. Emiatt sokan csak akkor szembesülnek az összeggel, amikor nyugdíjba vonulnak. A friss változások egyike, hogy most már vissza lehet utasítani a megajánlott összeget, és mindenféle következmény nélkül újból kérelmezzék a nyugdíjba vonulásukat egy későbbi időpontban.

A Fidesz-kormány által működtetett Nemzeti Együttműködés Rendszere tud adaptálódni a helyzetekhez, ami nem jelenti azt, hogy pozitívan változik, de le tudja csillapítani az ellenállásokat – derül ki a NER-t elemző podcast sorozatunk utolsó részéből. Az epizódban Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője és Horváth András, az adóhivatal volt munkatársa Szabó Andrea politikatudós beszélget „az ellenállás melankóliájáról”.

Mintha minden háziorvos naponta egy oltást adna be

A húsvét környéki nyitási hullám óta jelentősen lelassult az oltások beadásának megszervezése Magyarországon, hozzávetőleg napi átlagosan 50 ezer körüli első oltás megszervezéséről hamar nagyjából a felére esett ez a szám április elejétől. Mostanra viszont ehhez képest is egy nagyságrendet lassult ez a tempó, péntek és hétfő között összesen durván tízezer ember kapta meg az első oltását Magyarországon az állam szerint. A hétvégén a járvány halálos áldozatainak száma néggyel nőtt, így már csaknem 30 ezer közvetlen áldozatot tartanak nyilván.

Naponta látni barna medvét Tusnádfürdőn, és ha nem hiszi, akkor videónkban Ön is megnézheti. Házakba törnek be, kukákat forgatnak fel, élelem után kutatnak. Egy helyi lakos szerint napközben sincsenek biztonságban az iskolaudvarokon és a parkokban. A környezetvédelmi miniszter törvényt módosítana, mások nem értenek vele egyet.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG