Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nikkel nem is veszélyes – így győzködték az ácsiakat a katódgyárról tartott lakossági fórumon


A tervezett katódgyárról tartott lakossági fórum Ácson 2023. október 3-án
A tervezett katódgyárról tartott lakossági fórum Ácson 2023. október 3-án

A nikkel tulajdonképpen egy hasznos anyag, a gyógyszeriparban is használják depresszió ellen – az Ácsra tervezett katódgyárról tartott lakossági fórumon az egyik tiltakozó szerint a beruházót képviselő kommunikációs cég illetékese ezzel is próbálta nyugtatni a tervezett gyár környezetszennyezése miatt aggódó helyieket. A polgármester szerint ez az elhangzottak kiforgatása, a tiltakozókat szerinte semmivel sem lehet meggyőzni. A Greenpeace szakértője szerint a gyárban használni tervezett NMC rákkeltő, a nikkeles példa pedig csúnya csúsztatás.

A keddi, éjszakába nyúló lakossági fórum nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, indulatosabb lett, mint ahogy bárki tervezte, de ez nem róható fel a helyieknek, akik továbbra sem kaptak semmilyen kézzelfogható információt vagy újabb részletet az ácsi katódgyár tervezett működésével kapcsolatban – mondta a Szabad Európának Lipka Zoltán, a gyár elleni tiltakozást szervező Kiáll(t)unk Ácsért civil csoport vezetője.

Már eleve vitával indult a lakossági fórum, mert az önkormányzat az ácsi általános iskola auláját jelölte ki helyszínnek, amelynek befogadóképessége szerinte kevesebb, mint ahány érdeklődővel számolni lehetett. Komoly rendőri készültség és civil biztonsági szolgálat várta az este hatra meghirdetett eseményre érkezőket, akik közül többeket nem akartak beengedni a biztonságiak, arra hivatkozva, hogy elfogytak az ülőhelyek. Hosszas vita után végül mindenki bemehetett, de az incidens miatt már eleve felpaprikázott hangulatban kezdődött a rendezvény – mondta Lipka Zoltán.

Ács fideszes polgármestere, Szentirmai István nyitotta meg az eseményt, amelyen a beruházó BAMO Technology Hungary Kft. által megbízott kommunikációs cég képviselője egyfajta moderátor volt, valamint ott volt a cég közkapcsolati igazgatója – ismertette.

Korábbi cikkünk a témában: Még száz hektár földet venne az ácsi katódgyár kínai tulaja

Lipka Zoltán szerint ugyanazokat a kommunikációs paneleket ismételték el, amelyeket már eddig is hallottak, ami csak tovább szította a szerinte több mint kétszáz helybeli elégedetlenségét. Nem kaptak az eddigiekhez képest bővebb tájékoztatást, annyi volt a különbség, hogy most szemtől szembe mondták el a már ismert információkat – tette hozzá.

Az NMC por, amelyből katódanyagot állítanak elő egy indukciós kemencében, a BAMO dokumentációjában is veszélyes anyagként szerepel, a cég mégis tagadja, hogy kockázatot jelentene a környezet és az ott élők számára, pedig egy rákkeltő, egészség- és magzatkárosító hatású anyagról van szó. Ezt azonban Lipka Zoltán szerint a vállalat képviselői bagatellizálni próbálták a fórumon.

A legbicskanyitogatóbb az volt számára, amikor a kommunikációs cég képviselője azzal próbálta meggyőzni a helyieket, hogy a nikkel nem is veszélyes, tulajdonképpen hasznos anyag, a gyógyszeriparban is használják betegségek gyógyítására.

A háromszáz lakásos lakópark tervét is megerősítették, azt azonban tagadták, hogy kínai munkásokat hoznának a gyárba – mondta az ácsi civil csoport vezetője. Szerinte a kilencszáz tervezett munkás számára nem lesz elegendő a város szociális ellátórendszere.

„Ha ezt a tömeget ráengedik a város infrastruktúrájára, abból nekünk mi hasznunk lesz? Már most sincs állandó háziorvos, helyettesítésekkel oldják meg az ellátást” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: „Az életünkről van szó” – Petíciót indítottak az alsózsolcaiak az akkubontó ellen

A szükséges vizet a tatai karsztvízrendszerből tervezik kivenni. Szomorúnak tartja, hogy ivóvíz minőségű vizet akarnak használni ipari célra.

A cég azt állítja, hogy a gyárnak nem lesz károsanyag-kibocsátása, zárt rendszerben működik, de ezt bemondásra nem hiszik el a helyiek, ezt semmilyen módon nem igazolták vagy bizonyították – hangsúlyozta Lipka Zoltán. Arra számítottak, hogy a lakossági fórumon a BAMO részéről jelen lesz egy olyan szakember, aki közérthető módon elmagyarázza, hogy a technológia milyen módon működik, de ilyen nem történt.

Mint mondta, folytatják a tiltakozást és összefognak az ország más területein az akkumulátoripari beruházások ellen szerveződő csoportokkal. Országos szintű tiltakozó akciókkal próbálják elérni, hogy ne épüljön meg az ácsi katódgyár – tette hozzá.

A térségben lakók tiltakozásának semmi köze a pártpolitikához, arról nem tehetnek, hogy az ellenzéki pártok is megszólalnak az ügyben – mondta arra reagálva, hogy többen politikai motivációt gondolnak a helyiek fellépése mögött. Nemcsak Ács, hanem Bábolna, Bana, Nagyigmánd és Kisigmánd lakóit is érinti a tervezett beruházás, ezekről a településekről is érkeztek tiltakozók a fórumra.

Nem tartják azt sem megnyugtatónak, hogy az üzem három és fél kilométerre épül majd a lakott területtől. Szerinte egy esetleges szennyezés nem áll meg a település határán. Próbálták felvenni a kapcsolatot szakértőkkel, de szerinte a független szakemberek nem szívesen foglalnak állást ilyen kényes ügyekben, valamint arra hivatkoztak, hogy majd a teljes dokumentáció ismeretében lehet szakvéleményt adni. Ez utóbbit elfogadja, de a helybeliek nem tehetnek mást, mint a rendelkezésükre álló adatokra támaszkodva folytatják a tiltakozást, figyelembe véve a máshol már megvalósult beruházásokról készült szakvéleményeket, illetve a bekövetkezett környezetszennyezést – mondta Lipka.

Polgármester: Ezeket nem lehet meggyőzni

Szentirmai István, Ács fideszes polgármestere a Szabad Európának azt mondta: a lakossági fórumot szerinte a tiltakozók kényszerítették ki, akik arra hivatkoztak, hogy a város és a beruházó nem mer kiállni az emberek elé. Ő mindig is azon a véleményen volt, hogy akkor kell kiállni, ha már mindenre tudnak válaszolni – tette hozzá.

A kínai beruházás a tervezés fázisában van, amit hozzá kell igazítani az EU-s és hazai előírásokhoz, ezért nem lehet még részletes tájékoztatást adni a polgármester szerint. Új információt a helyi bizottság múlt heti üléséhez képest, amelyen a civilek is részt vettek, valóban nem tudtak adni, azóta sok új nem történt – tette hozzá.

„Ezeket az életben nem fogja meggyőzni senki sem” – fogalmazott a polgármester a helyi tiltakozó civilekre utalva, akik továbbra is aggódnak a tervezett katódgyár környezetszennyezése miatt.

Korábbi cikkünk a témában: „Tartok attól, hogy baleset történhet” – Interjú az épülő kínai akkumulátorgyár melletti Mikepércs fideszes polgármesterével

„Ez politikai nagygyűlés volt” – mondta Szentirmai István, felsorolva a lakossági fórumon megjelent ellenzéki képviselőket, akik között volt LMP-s és momentumos politikus is.

Mint mondta, beszéltek egyetemi professzorokkal, akik közölték, hogy csak azután lehet érdemi véleményt adni, ha megismerték az építési és környezetvédelmi engedélyeket és dokumentációkat. A polgármester ezért nem érti, hogy az ácsi tiltakozók milyen jogon kiabálnak, miután még nincs olyan érdemi információ, amely alapján véleményt lehet formálni.

Ő maga optimistán áll a beruházáshoz, szerinte a katódgyár Ács fejlődését jelenti. Minden gyárnak van kibocsátása, lehet, hogy ennek is lesz, de a tiltakozó civilek szerinte „marhaságokat hordanak össze”, például hogy sugárzó anyagot fognak ott használni, ami nem igaz.

„Sok helyen dolgoznak veszélyes anyagokkal, Pakson is veszélyes a dolog, de mindennek megvan az a technológiája, amely alapján nem veszélyes” – magyarázta a polgármester.

Iparűzési adó, építményadó, közösségi beruházások – Szentirmai István szerint ezekre számíthat Ács a katódgyárnak köszönhetően. A kínai cég nem kért adómentességet, ezért komoly bevételek érkezhetnek a város kasszájába.

Azt nem cáfolta, hogy a város jelenlegi egészségügyi ellátórendszere nem bírná el a több száz érkezőt, de szerinte mire megjönnek, addigra megoldják. A polgármester úgy tudja, jók lesznek a fizetések a katódgyárban, ezért sok ácsi, aki most egy órát utazik munkába, lehet, hogy nem fog annyit buszozni, inkább helyben vállal munkát.

A kommunikációs cég illetékesének nikkeles megjegyzésére a polgármester másképp emlékszik, szerinte nem azt bizonygatta, hogy hasznos anyag, hanem arról beszéltek, hogy minden a mértéktől függ, mert létezik olyan tanulmány, amely a depresszió kezeléséhez növelné a víz nikkeltartalmát. Ez ebben a kontextusban hangzott el szerinte.

Ilyen alapon a cián is hasznos

Amíg nem ismertek az ácsi katódgyár engedélyezési dokumentációi, addig nem lehet tudni, hogyan garantálják, hogy nem jut ki a környezetbe a nikkel, mangán és kobalt alkotta NMC, amely rákkeltő és környezetkárosító – mondta a Szabad Európának Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Szerinte annyiban jogos, hogy a helyiek a részletek ismerete nélkül is tiltakoznak, mert már sok rossz példa van arra, hogy az ilyen gyárak igencsak szennyezik a környezetet, például Iváncsán, Gödön és Bátonyterenyén. Sok engedély úgy született meg, hogy mégiscsak engedtek kibocsátást, valamint azóta elfogadtak egy olyan törvényt, amely szerint szennyezés esetén bírság helyett a cég szerződést köthet a környezetvédelmi hatósággal.

Ehhez kapcsolódóan: Mégis megúszhatják a bírságot és a bezárást az akkugyárak

A nikkel hasznosságára vonatkozó megjegyzésről a Greenpeace szakértője azt mondta, hogy az egy nagyon csúnya csúsztatás, mert a nikkelnek valóban van élettani szerepe, de ettől még számos nikkelvegyület rákkeltő. Az NMC is az, amelyet a katódgyártáshoz használnak. Főleg belélegezve veszélyes, ezért a kiporzás jelenti a kockázatot, ha nem megfelelően tárolják, vagy nincs biztosítva, hogy a szellőzőrendszeren keresztül ne juthasson ki. Ilyen kiporzás más akkumulátoripari üzemekben már történt Magyarországon – tette hozzá.

A szén, a nitrogén és a hidrogén is fontos eleme a szervezetnek, de ha ciángázzá állnak össze, az már nem olyan jó – körülbelül ennyire tartja szakmainak a nikkeles példát.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG