Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „a nincset nem lehet sokfelé osztani” – benzinkutasok az állami támogatásról és az ellátásról


A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: kérdéses az állami támogatás kifizetése a kis benzinkutak üzemeltetőinek, Európában nálunk a legolcsóbb a csirke far-hát,​ megalapozatlanoknak tartja az EP többsége a magyar kifogásokat a globális minimumadóról.

Hiába ígért literenként 20 forintos támogatást az árstop miatt bajba jutott kis benzinkutaknak az állam, a kutasok kedélye mégsem nyugszik. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint nem tudni, hogy kapnak-e júliusban, és ha igen, kitől, mert üres az illetékes szerv számlája. Egri Gábor szerint ebben a hónapban derül ki, mekkora ellátási zavarok lesznek az üzemanyag-ellátásban, mert a „nincset nem lehet sokfelé osztani”.

A gazdasági helyzetet mentő másik intézkedésről is írtunk: térképen mutatjuk meg, hol mennyibe kerül a csirke far-hát Európában. Aki szereti, annak most valóban Magyarországon van a legjobb dolga, de ezen túl nem sok haszna mutatkozik az intézkedésnek. A Szabad európa elemzéséből kiderül, hogy a hatósági ár nem jó eszköz az infláció ellen. Főleg annyit lehet vele elérni, hogy hiány lesz, és trükközni fognak a termékkel.

Felelősségérzet

Pénzről szól brüsszeli tudósítónk írása is: az Európai Parlament nagy többsége szerint megalapozatlanok a globális minimumadó kapcsán támasztott magyar követelések, ezért az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak nem szabad engedniük a zsarolásnak. Azt is mondják, hogy az egyhangú szavazáshoz felelősségérzetre van szükség, ezért el kell gondolkozni használatának korlátozásán.

Ennél konkrétabb lépést is tett az európai intézmény: megszavazta az úgynevezett taxonómiarendeletet, amely sokak által vitatott módon egy besorolás alá veszi a nukleáris energiát és a földgázt a megújuló forrásokkal. Sokan azzal érvelnek, hogy ezzel csak még inkább felpörgetik az orosz gázeladást, az Európai Bizottság azonban hangsúlyozta, hogy az ukrán kormány is támogatásáról biztosította a javaslatot.

Megbecsülés

A Kúria jogszerűnek ítélte a tanárok januári rövid figyelmeztető sztrájkját, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ezt erkölcsi győzelemként értékelte. Mostanra mondjuk érdemben már nem sztrájkolhatnak, és a bértárgyalásaikon sem sikerült haladást elérniük. Maruzsa államtitkár azzal is érvelt, hogy a romló gazdasági helyzetben kevesebb tanár akarhat majd felmondani.

Ő még mezítláb járt iskolába, pedagógus lett, végül csodaóvodát alapított, de szerinte nincs remény az iskolai szegregáció felszámolására
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:23 0:00
Közvetlen elérés

Egyesek a megfélemlítés ellenére is kiállnak a háború ellen Oroszországban, bár az ukrajnai invázió elleni tüntetések résztvevőivel szemben rendkívüli szigorral lépnek fel az orosz hatóságok. Összeállításunkban tanárok, művészek, civilek mondják el, miért vállalják a véleményükért járó büntetést. Megrázó képeken mutatjuk be a pusztítást Liszicsanszkban, és tudósítunk az oroszországi háborús megszorításokról is.

A miről ma reggel még érdemes olvasni: a vízválság oka a rezsicsökkentés, következménye az einstand lehet (hvg360), Varga Judit igazságügy-miniszter megszorításoknak nevezte a kormányzati intézkedéseket egy bírói fórumon (Magyar Narancs), az új egészségügyi államtitkár szerint minden összeállt a szektorban egy olyan változáshoz, amire a rendszerváltás óta várunk (Mandiner) és országos főépítész lett Lázár János egyik bizalmi embere (24.hu).

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG