Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Meglátjuk” – mondta Trump, amikor arról kérdezték, átadja-e a hatalmat


Donald Trump amerikai elnök, Washington, 2020. szeptember 23.
Donald Trump amerikai elnök, Washington, 2020. szeptember 23.

Egy újságíró megkérdezte az elnököt, hogy elkötelezett-e a hatalom békés átadása mellett. Az elnök kitérő választ adott, és arról kezdett beszélni, hogy nem bízik a levélszavazatokban.

Nagy vihart kavart az Egyesült Államokban, hogy Donald Trump elnök, arra a kérdésre, hogy kész-e békében átadni a hatalmat, azt mondta: „meg kell majd látnunk, hogy mi lesz.” Ezután az elnök arról kezdett beszélni, hogy mennyire nem bízik a szavazólapokban, feltehetően a levélszavazatokra utalva. Donald Trump ugyanis az elmúlt időben többször utalt rá, hogy szerinte a levélszavazatok lehetőséget adnak a csalásra, és ha veszít, akkor az azért lesz, mert a demokraták elcsalták a választásokat.

„Meglátjuk, mi lesz”

„Akár győz majd, akár veszít, vagy döntetlen lesz az eredmény, hajlandó arra, hogy itt és most elkötelezze magát amellett, hogy békés lesz a hatalom átadása a választások után? Zavargások vannak Louiseville-ben, zavargások voltak szerte az országban. Az ön úgynevezett piros és kék államaiban [hagyományosan pirossal jelölik a republikánusokat és kékkel a demokratákat]. Elkötelezett amellett, hogy biztosítva lesz a hatalom békés átadása a választás után?” – kérdezte egy riporter az elnököt egy sajtótájékoztatón.

Erre Donald Trump azt válaszolta: „Meg kell majd látnunk, hogy mi lesz, ön is tudja. Egy ideje már panaszkodom a szavazólapok miatt, a szavazólapok kész katasztrófák.”

„Én ezt értem, de az emberek lázonganak. Elkötelezett amellett, hogy békés lesz a hatalom átadása?” – kérdezett vissza a riporter.

„Ha megszabadulunk a szavazólapoktól, akkor békés lesz nagyon – nem is lesz átadás őszintén szólva. Folytatás lesz. A szavazólapok teljesen ellenőrizhetetlenek. Ön is tudja. És tudja, ki tudja még ezt mindenki másnál jobban? A demokraták tudják mindenkinél jobban” – válaszolta az elnök.

A demokraták kidobnák a Fehér Házból, ha úgy alakul

A járványhelyzet miatt felmerült, hogy kibővítik azoknak az államoknak a listáját, ahol levélben is lehet szavazni. Donald Trump azonban hangos kritikusa az ötletnek, és azt hangoztatja, hogy a levélszavazatok lehetőséget adnak a csalásra. Ezzel szemben Egyesült Államok választási bizottságának elnöke, és más szakértők is azt állítják, semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a levélszavazatokkal könnyebb lenne csalni.

Sokan élesen kritizálták az elnök szavait, és aggasztónak tartják, hogy nem volt hajlandó egyértelműen ígéretet tenni rá, hogy átadja a hatalmat, ha veszít. Az elnök demokrata kihívója, Joe Biden azt mondta, hogy nem lepik meg Donald Trump szavai. „… teljesen irracionális dolgokat mond. Nem tudom, mit mondjak erre, de nem lep meg” – mondta Joe Biden.

A demokrata jelölt stábja egy közleményt is kiadott, amiben azt írják „az Egyesült Államok kormányának meg vannak az eszközei rá, hogy kivezessék azokat a Fehér Házból, akik illetéktelenül tartózkodnak ott.”

De a saját oldaláról is érte kritika az elnököt, amiért nem ígérte meg, hogy békés lesz a hatalom átadása. Mitt Romney utahi szenátor, aki a 2016-os republikánus előválasztások alatt hangosan kritikusa volt Donald Trumpnak, azt írt Twitteren, hogy „A demokrácia alapja a hatalom békés átadása, ha ez nincs meg, akkor oda jutunk, ahová Belarusz. Bármilyen utalás arra, hogy egy elnök ne tartaná tiszteletbe ezt az alkotmányos garanciát, elképzelhetetlen és elfogadhatatlan.”

Trumpnak sürgős az új főbíró kinevezése

Az, hogy az elnök nem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy hajlandó lesz átadni a hatalmat, sokak számára azért is cseng baljósan, mivel előtte egy nappal Donald Trump azt mondta, mindenképpen azt szeretné, ha a választás napjáig be lenne töltve a nemrég megüresedett szék a legfelsőbb bíróságban.

Donald Trump azért akarja ezt, mivel elképzelhetőnek tartja, hogy a választás eredményéről végül majd a legfelsőbb bíróságnak kell döntenie a „tömeges csalások” miatt. (Az amerikai legfelsőbb bíróságban egyben az alkotmánybíróság szerepét is betölti.) Ezért fontos Donald Trump szerint, hogy a legfelsőbb bíróságot feltöltsék egy republikánus taggal, és az ismét kilenc főből álljon. A 2000-es választásokat sokak szerint lényegében a legfelsőbb bíróság döntötte el, amikor a republikánus többségű testület olyan döntést hozott, amely végül George W. Bush győzelmét eredményezte. Az ügy nagy vitát váltott ki az országban, ugyanis a döntés kritikusai szerint a politikai hovatartozásuk befolyásolta a bírákat a döntéshozatalban.

XS
SM
MD
LG