Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szeptemberrel a vészhelyzet is véget ér Japánban


Arcmaszkot viselő nő sétál a nyári olimpia logója előtt 2021. július 29-én Tokióban
Arcmaszkot viselő nő sétál a nyári olimpia logója előtt 2021. július 29-én Tokióban

A japán kormány szeptember 28-án bejelentette, hogy a héten véget ér a koronavírus miatt elrendelt szükségállapot. A fertőzések száma csökken, most a gazdaság újraélesztése a cél.

Szuga Josihide miniszterelnök azt mondta, hogy a vészhelyzet szeptember 30-án véget ér, a víruskorlátozásokat fokozatosan enyhítik, „hogy a vírus jelenléte ellenére is újraindulhasson a mindennapi élet”. Szuga arról is beszélt, hogy a kormány több ideiglenes létesítményt hoz létre a Covid–19-esetek kezelésére, és folytatja oltási programját, hogy felkészüljön bármilyen jövőbeni esetszám-emelkedésre.

Hozzátette, hogy a hatóságoknak vannak más terveik is, így például vakcinaútlevél bevezetése és tesztelés.

Japánban áprilisban hirdették ki, majd többször is meghosszabbították és kiterjesztették a mostani szükségállapotot. Ez elsősorban az éttermeket és bárokat szólította fel arra, hogy korlátozzák a nyitvatartásukat és ne szolgáljanak fel alkoholt. Tokió, Oszaka, Hjógo és Kiotó kormányzói azt tervezik, hogy ezeket a kéréseket továbbra is fenntartják, miközben figyelemmel kísérik a vírushelyzetet.

Japánnak sikerült elkerülnie az olyan szigorú lezárásokat, mint amilyeneket más országokban rendeltek el, miközben mintegy 1,69 millió fertőzöttről és 17 500 halálesetről számolt be.

Japán több régiójában is rendkívüli intézkedések mellett tartotta meg a nyári olimpiai játékokat. De most az új esetek száma napról napra csökken.

"Ha felépülök, beoltom magam" – a járvány negyedik hulláma Romániában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:37 0:00

Oroszország rekordot dönt

Eközben Oroszország szeptember 28-án 852 halálesetet regisztrált 24 óra alatt. Ez a legmagasabb napi szám a járvány kezdete óta a delta-variánshoz kapcsolódó fertőzések megugrása és a halványodó oltási kampány nyomán.

Az előző, 828 áldozatot jegyző rekordot szeptember 24-én regisztrálták.

Az új adat szerint összesen 205 531-en haltak meg a koronavírustól Oroszországban, ez a legnagyobb ilyen szám Európában.

Oroszországban, a világ ötödik, járvány által leginkább sújtott országában, ahol több mint hétmillió ember fertőződött meg, a múlt hónap óta megugrott az esetek száma, miután az oltási kampány egy helyben topog.

A felmérések szerint az oroszok oltásszkeptikusak, a többség nem tervezi az oltakozást.

Szeptember 28-ig a lakosság mindössze 28 százaléka kapta meg mindkét oltást – derül ki a Gogov honlapjáról, amely összefoglalja az egyes régiók Covid-adatait.

Gazdasági növekedés

Eközben a Világbank szerint Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség az előzetes várakozásoknál lassúbb gazdasági növekedés előtt áll.

A régió 18 országában – Kínát nem számítva – az előrejelzések szerint idén 2,5 százalékkal bővül a gazdaság, szemben a korábbi 4,4 százalékos várakozással.

A delta-változat terjedése miatt hozott járványügyi korlátozások a térségben „visszafogják a gazdasági tevékenységet” és „megzavarják a termelést” – mondja a nemzetközi hitelintézet.

A termelés visszaesése Kelet-Ázsiában késleltette az áruk szállítását világszerte, és a textíliáktól a cipőkig mindenből hiányhoz vezetett.

A helyzet másutt

A magas beoltottságú Chilében a hatóságok bejelentették, hogy véget ért a járvány kezdete óta érvényben lévő rendkívüli állapot, miután a dél-amerikai országban jelentősen csökkent az esetek száma.

Közben a Pfizer elkezdte szájon át szedhető vírus elleni gyógyszerének tesztelését, hogy elkerülje a Covid–19 legrosszabb hatásait azoknál, akik már megfertőződtek.

New Yorkban a kórházak elbocsátották vagy felfüggesztették azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem kapták meg a Covid–19 elleni védőoltást, ami személyzethiányhoz vezetett.

Kathy Hochul New York-i kormányzó a hétvégén közölte, hogy a létszámhiány pótlására bevetheti a Nemzeti Gárdát és az államon kívüli egészségügyi dolgozókat, mivel az államban a kórházi személyzet 16 százaléka nincs teljesen beoltva.

Közben a szövetségi fellebbviteli bíróság szeptember 27-én kimondta, hogy New York városa minden tanárt és oktatásban dolgozót kötelezhet az oltás beadatására.

A 78 éves Joe Biden elnök pedig megkapta az emlékeztetőoltást is, és a vakcina felvételére buzdította a még be nem oltott amerikaiakat.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG