Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szigorítások bejelentésének másnapján újabb járványrekord Magyarországon


Koronavírusban elhunyt beteget temetnek védőfelszerelést viselő sírásók egy omszki temetőben Oroszországban, 2020. november 3.
Koronavírusban elhunyt beteget temetnek védőfelszerelést viselő sírásók egy omszki temetőben Oroszországban, 2020. november 3.

Kilencven halálos áldozatot követelt Magyarországon az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány, az újonnan ismertté vált fertőzöttek száma sem volt még soha ilyen magas.

Az elmúlt 24 órában 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 90, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2063 főre emelkedett, 21 232-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 67 693 fő. Ezek 25%-a, az elhunytak 31 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4871 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen - derül ki a járvány miatt létrehozott kormányzati portál adataiból.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (23 297) és Pest megyében (11 418) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (5792), Győr-Moson-Sopron (5761), Szabolcs-Szatmár-Bereg (4977) és Hajdú-Bihar megye (4632). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (969).

A kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet

Ahogy arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, a kormány keddi ülésén újabb védelmi intézkedésekről döntött, ezeket Orbán Viktor miniszterelnök ismertette kedd este. A legfontosabb intézkedések az éjszakai kijárási korlátozás, a rendkívüli jogrend visszaállítása, a veszélyhelyzet kihirdetése, ingyenes parkolás visszaállítása, a szórakozóhelyek bezárása. A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet november 4-én, szerdán lépett hatályba, a kijárási korlátozásra vonatkozó szabály november 5-én, azaz csütörtökön lép hatályba.

Megfertőződött a magyar külügyminiszter

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke jelentette be, hogy az ázsiai tárgyalások során, Bangkokba érkezését követően Szijjártó Péter koronavírus-tesztje pozitív lett. A hivatalos tájékoztatás szerint közvetlenül az Ázsiába történő indulás előtt is tesztelték a minisztert, annak eredménye akkor negatív lett. A miniszter hazatérése után karanténba vonul annak érdekében, hogy se családját, se másokat ne fertőzzön meg.

Olaszországban is jön a szigorítás

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdára virradóra jelentette be az újabb korlátozásokat, amelyek csütörtökön lépnek életbe, és legalább december 3-ig lesznek érvényben. A legfontosabbak, hogy este tíz és hajnali öt óra között országos kijárási tilalom lép életbe az egész országban. Korábban ez csak a legfertőzöttebb régiókban volt így.

Bezárják a múzeumokat és a kiállítótermeket, felső létszámkorlátot vezetnek be a tömegközlekedési eszközökön, és bátorítják az otthoni munkavégzést. A bevásárlóközpontokat hétvégére bezárják, csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és az újságosok lesznek nyitva. A hatévesnél idősebb gyerekeknek az osztályteremben is kötelező lesz a maszk, a középiskolák digitális oktatásra állnak át.

Oroszországi rekordok

Az elmúlt 24 órában Oroszországban is rekordot döntött, és megközelítette a 20 ezret az újonnan azonosított új koronavírus-fertőzések száma. Moszkvában a járvány kezdetétől számított halálozási adat meghaladta a hétezret.

Csehországban mintha lassulna a járvány

Az elmúlt 24 óra hivatalos adatai 12 0881 új koronavírus-esetről szólnak. Ez 3,5 ezerrel kevesebb, mint egy hete volt, amikor a napi fertőzések száma meghaladta a 15 500-at. A cseh kormány már október 30-án meghosszabbította a rendkívüli állapotot november 20-ig, és már október 28-án bevezették a kijárási tilalmat, amely 21 órától hajnali 5 óráig tart, és csak a munkahelyi vagy a családi látogatások jelentenek alóla kivételt. A kiskereskedelmi üzleteknek 20 óráig be kell zárniuk, és november 2-tól a prágai metró este tízkor leáll.

Globális adatok

A világon összesen 47 407 204 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 213 744, a gyógyultaké pedig 31 609 601 volt az elmúlt 24 órában a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. A fertőzés 190 országban és régióban van jelen, és továbbra is az Egyesült Államokat sújtja a leginkább a napi új esetek és a halálozások száma alapján is.

XS
SM
MD
LG