Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A tíz legnézettebb film közül ötöt rendezett Herendi, mégsem kap támogatást


Herendi Gábor filmrendező
Herendi Gábor filmrendező

Amióta kiállt az SZFE mellett, nem kap a filmjeihez állami támogatást Herendi Gábor. Utánajártunk, hogy ment a lakcímbiznisz Tornyospálcán. A számok nem hazudnak: öt grafikon Orbán Magyarországáról. Nyáron pattant ki, hogy kormányszervek több száz magyar állampolgárt figyeltek meg. Erről szól idei első hírlevelünk.

Herendi Gábor: „Akik felemelték a hangjukat, azok most nem csinálhatnak filmet”

A tíz legnézettebb magyar film közül ötöt ő rendezett, mégis hat tervéből hatot visszadobott a filmes támogatásokról döntő filmintézet az elmúlt időszakban, aminek állítólag köze volt a Freeszfe melletti kiállásához. Fricskából megcsinálta a minden snittjében a NER-t parodizáló Bűnös várost. Herendi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendezővel beszélgettünk.

Hogy éltünk 2021-ben? – Helyzetkép Magyarországról

Modern kori rabszolgatartás, lakcímbiznisz az ukrán határon és hogyan lehet túlélni a járványt vagy a rendszert? Három olyan ember segítségével mutattuk meg a modern kori rabszolgaságot, akiknek sikerült megszökniük fogvatartóiktól. Hazánkban becslések szerint körülbelül 36 ezer embert tartanak fogva házi rabszolgaként.

Infografikonon mutattuk be, hol szerepel a listán Magyarország, ha az éves nettó átlagkeresetről van szó. Bemutattuk Kistiszahátat is, ahol ma már semmi sincs, a házak düledeznek, a templomot bezárták, a harangot is elvitték. Tudósítottunk a borsodi Felsődobszáról, ahol egy egész utcában nincs vezetékes víz. Utánajártunk, hogy ment a lakcímbiznisz Tornyospálcán, ahol 340 ember volt bejelentve egyetlen romos szabolcsi házba. Videós, infografikonos helyzetjelentés Magyarországról 2021-ben.

Fél év Pegasus: felelősök és következmények sincsenek

Nyáron pattant ki, hogy kormányszervek több száz magyar állampolgárt figyeltek meg a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel, amelyet csak bűnüldözési céllal lehetne használni. Egy nemzetközi újságíró-szervezet több ország szerkesztőségével (köztük a magyar Direkt36-tal) együtt dolgozta fel a kiszivárgott adatbázist, amelyben több mint háromszáz magyar telefonszám szerepelt. A köztársasági elnök testőrsége, államtitkár, a kormány politikai ellenfelei és független újságírók ellen is bevetették Magyarországon. Összefoglaltuk, mi derült ki július óta az év egyik legnagyobb botrányáról.

„Az ellenzéki választó nem a szelíd forradalomtól jön lázba, hanem a valóditól”

Választási podcastsorozatunk évzáró adásában 2021 értékelésére kértük állandó elemzőnket, Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadót, valamint vendégünket, dr. Ésik Sándort, a Diétás Magyar Múzsa nevű Facebook-oldal vezér-főszerkesztőjét.

Ki az év nyertese és vesztese, miért, és egyáltalán kell-e büntetni Gyurcsány Ferencet; miért átverés a magyar járványkezelés? Ha érdekli a válasz, hallgassa meg a podcast első és második részét, vagy olvassa el a beszélgetés szerkesztett átiratát.

A számok nem hazudnak: öt grafikon Orbán Magyarországáról

Az év azon cikkeiből válogattunk, amikor közérdekű adatok elemzésével igyekeztünk bemutatni egy-egy jelenséget: több vagy kevesebb, siker vagy kudarc az adott témában a kormány tevékenysége? Melyik kormány támogatta a legjobban a külföldi multikat, lett-e több anyatej, miután ötven százalékkal emelték az állami támogatást? Hány személy ellen indult vagyonosodási vizsgálat, miután megnehezítették a procedúrát? Miért csökkent 27 százalékkal a szervátültetések száma, és miért mennek egyre kevesebben vért adni? Beszéljenek a számok, a cikket itt olvashatja.

„Magyarországon nem szabad gyengének lenni” – Oran Mac Cuirc budapesti ír kocsmáros

Harminc éve él Budapesten egy ír csapos, kocsmatulajdonos. 22 évesen, a rendszerváltáskor jött, jó pár alterkocsma, pub kötődik hozzá. Oran Mac Cuirc itt él velünk, látja, mit változtak a magyarok, hol tart most az ország. És úgy tűnik, egyre kevésbé érzi jól magát itt.

„Magyarországon nem szabad gyengének lenni” - Oran Mac Cuirc, budapesti ír kocsmáros
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:39:06 0:00

Itt az ötödik járványhullám?

Az elmúlt három napban 5865 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1,26 millió főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban 248 beteg halt meg, velük az elhunytak száma 39,4 ezerre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 101 023. Kórházban 3313 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen. Az ünnepek alatt több mint 87 ezer oltást adtak be. Január 6. csütörtök és 8. szombat között újabb oltási akció lesz. A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint már lehet az interneten időpontot foglalni a 12–17 évesek megerősítő, harmadik oltásához.

Szép napot kívánok,

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG