Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a választás maradt az egyetlen elszámoltatási lehetőség


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 23-án.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 23-án.

A legfontosabb híreink hétfő reggel: törzsi politika vak hittel egy karizmatikus vezető mellett – politikatudós a NER-ről, komolytalan konzultáció a kollégiummal az egészségügyről, miért nem lehet wifi és zene a cseh kocsmákban.

Vezérdemokrácia – így jellemzi Magyarország elmúlt 10 évét Körösényi András, az ELTE tanára, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora. Mint a politikatudós fogalmaz: Az Orbán-rezsim nem jogállam, de nem is így értelmezi magát, hanem a nagy felhatalmazással rendelkező politikai vezetés a nép érdekében autonóm módon, a különböző jogállami fékek, korlátok által nem korlátozva szabadon cselekszik. További részletek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének működését elemző podcast-sorozatunk legfrissebb epizódjában.

„Bünteti a legalsó rétegeket, díjazza a jobb helyzetűeket” – Szikra Dorottya szociológus az elosztáspolitikáról - Élet a NER-ben 3. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:51:53 0:00

77 évvel ezelőtt lázadtak fel azok a romák, akik az Auschwitz-Birkenau közelében lévő úgynevezett roma családi táborban várták a kivégzésüket. A kövekkel, késekkel felfegyverkezett halálraítéltek megfutamították az SS-es őröket, így három hónapnyi életet nyerve még a családjaiknak. Történészek a Roma Ellenállás Napját a varsói gettófelkeléshez hasonlítják, derül ki összefoglaló cikkünkből.

Komolytalan határidő

Az egészségügy átalakítására vár javaslatokat a kormány a Szakmai Kollégium tagozataitól, de az ötletek elküldésére adott határidőt komolytalannak tartja az Orvosi Kamara. A fekvő- és járóbeteg intézmények fejlesztése a cél, az elképzelések beküldésére azonban mindössze két munkanapot kaptak a felkért szervezetek. Feltételezések szerint a tervezett egészségügyi reformnak köze lehet az EU járvány utáni segélycsomagjához.

A koronavírus terjedése határozottan lassulni látszik itthon a hivatalos adatok szerint. Az elmúlt 24 órában 426 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 138 384. Kórházban 2.259 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 258​-an vannak lélegeztetőgépen. Vasárnap óta 38 beteg halt meg a fertőzés miatt. 4,6 millióan megkapták már legalább az első oltásukat, 2,7 millióan pedig már mindkettőt. A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára.

Kétségbe vont vakcinák

Egyelőre nem fogadja ez a keleti vakcinával oltottak védettségét Ausztria. Nyugati szomszédunk úgy döntött, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott koronavírus elleni készítményeket ismerik el, ha a közösségi terek látogatásához szükséges zöld kártya kiadása a kérdés. Ez nem csak az Ausztriába utazó magyaroknak, hanem sok osztráknak is gondot jelenthet, mert vannak, akik például Szerbiában oltatták be magukat kínai vagy orosz vakcinával.

Csehország is egyéni szabályokat állított fel a nyitásra. Az üzletek már egy hete várják a vásárlókat, a kocsmák, éttermek azonban csak mostantól fogadhatják a vendégeket. Az eljárás egyedi: például nem lehet wifi és zene, illetve beülni csak a betegségen átesve, beoltva vagy negatív teszttel lehet, de ennek ellenőrzését semmilyen jogszabály pontosítja.

Nem lehet tisztán látni az Európai Unió bővítésének menetrendjét sem. A brüsszeli vezetők először 2003-ban, Szalonikiben adták a Nyugat-Balkán államainak tudtára, hogy készülhetnek az uniós tagságra. 18 évvel később, idén áprilisban az EU külügyi tanácsa ugyanerre a következtetésre jutott: a régió előtt nyitva áll az európai perspektíva. Brüsszeli tudósítónk összefoglalja a majdnem két évtized fejleményeit: Szlovénia és Horvátország tényleg tag lett, Szerbia és Montenegró csigalassúsággal araszolnak a belépés felé.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG