Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

AI: Navalnijnak és szövetségeseinek földi pokol az életük Oroszországban


Alekszej Navalnij indul Berlinből Moszkvába 2021. január 17-én
Alekszej Navalnij indul Berlinből Moszkvába 2021. január 17-én

Az Alekszej Navalnij szabadon bocsátását célzó erőfeszítések fokozására szólította fel a nemzetközi közösséget az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet az orosz ellenzéki vezető bebörtönzésének első évfordulóján.

A hétfőn kiadott sajtóközleményben emellett sürgették az orosz hatóságokat, hogy vessenek véget az aktivista támogatói ellen indított „példátlan elnyomási és megtorlási kampánynak”, amely mára a „véleménynyilvánítási és egyesülési szabadság maradékait is elpusztította az országban”.

Marie Struthers, az AI kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt évben folyamatos támadások érték Navalnij támogatóit, illetve általában is az orosz civil társadalmat.

„Navalnij többtucatnyi munkatársa és támogatója ellen indult eljárás koholt vádak alapján, miközben egyre többen börtönbe kerülnek” – fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy Moszkva a politikus által alapított szervezeteket szélsőségesnek nyilvánította, majd betiltotta.

Hozzátette, hogy a politikai üldöztetéstől tartva sokan elmenekültek Oroszországból a Vlagyimir Putyin elnök hangos bírálójaként ismertté vált aktivista kollégái közül, ugyanakkor attól tartanak, hogy a hatóságok helyettük majd hátramaradt rokonaikat fogják célba venni.

„Navalnij és a vele kapcsolatban álló politikai aktivisták földi pokolban élnek” – hangsúlyozta Struthers.

Súlyos elnyomás

Alekszej Navalnijt 2021. január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A mérgezés és a sokak szerint politikailag motivált eljárás miatt az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szankciókat rendelt el orosz tisztségviselőkkel szemben.

Tavaly szeptemberben újabb büntetőeljárás indult Navalnij és társai ellen, amiért az illetékes szervek szerint szélsőséges szervezetet alapítottak. Eközben több ellenzéki politikus ellen is vádat emeltek állítólagos csalási és pénzmosási ügyek miatt.

Néhány nappal ezelőtt az orosz pénzügyi felügyelet felvette a szélsőségesek és terroristák listájára Navalnij két közeli munkatársát, Leonyid Volkovot és Ivan Zsdanovot, ennek nyomán zárolták az országban lévő vagyonukat, Zsdanov apját pedig tavaly felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották egy korrupciós ügyben. A bírálók az eljárást politikailag motiváltnak minősítették.

Marie Struthers leszögezte, hogy véget kell vetni a Kreml „kegyetlen intézkedéseinek, amelyek célja, hogy elhallgattassák és besározzák Alekszej Navalnijt és támogatóit”. Továbbá közölte, hogy több mint 360 ezer ember írta már alá azt az online petíciót, amelyben az ellenzéki politikus azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólítottak fel.

FRISSÍTES
Alekszej Navalnij hétfőn kijelentette, hogy nem bánt meg semmit, és arra kérte híveit, hogy ne féljenek. "Azon őszinte emberek mellé álltam, akik nem akarnak többé félelemben élni. Nem bántam meg egy pillanatra sem, továbbra is így fogok tenni" - közölte.
"Most, hogy letöltöttem büntetésem első évét, azt szeretném üzenni mindenkinek, amit a bíróság előtt összegyűlt embereknek kiáltottam: 'ne féljetek semmitől!'" –tette hozzá.
"Ez a mi országunk, nincs másik" – írta a közösségi médiában közzétett bejegyzésben, amelyhez egy fényképet is csatoltatott ügyvédjével magáról és a feleségéről.

XS
SM
MD
LG