Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: ami nem derült ki a hivatalos tájékoztatásból az oltásról és a kínai vendégről


Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én.

A legfontosabb kérdéseink péntek reggel: hasznos lehet-e egy háziorvos a kórházi munkában, olcsóbb vakcinának hígabb-e a leve, miről beszélgetett az államfő a kínai védelmi miniszterrel.

Nagy a baj, ha a kormány az egészségügyi ellátás szakmai minimumfeltételeinek csökkentésében gondolkozik. A háziorvosok pedig sokkal hasznosabbak lehetnek jelenleg a saját praxisukban, mint ha berendelik őket a kórházakba. Szabad Zoltánnal, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) sebész és háziorvos végzettségű elnökével beszélgettünk a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent szabályozási változásokról.

A magyar hivatalos járványstatisztika egyelőre egy lefelé tartó spirált idéz: péntek reggelre az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek és a koronavírus okozta betegségbe belehaltak száma is minden eddiginél nagyobb volt. A járvány újabb 275 áldozatát jelentették be, egy híján 19 és fél ezer életet követelt eddig a Covid itthon, az állami jelentés szerint. 11 265 ember tesztje lett egy nap alatt pozitív, a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma csaknem 1500 főnél jár. A kórházban ápolt betegek száma viszont már nem nő a fertőzöttekkel arányosan.

Ami nem derült ki a hivatalos tájékoztatásból az oltásokról

Nem jelent minőségbeli különbséget a koronavírus elleni vakcinák ára közötti eltérés, amit a készítmények fejlesztésének, előállításának és terjesztésének eltérő igényei indokolnak, egy erősen torz piacon – válaszolta az olvasóinktól kapott kérdések egyikére a belgyógyász végzettségű dr. Balkányi László. A további üzenetekre reagálva azt is megtudtuk, hogy miért készül ennyi fajta oltás, és hogy mire figyeljenek az epilepsziások.

Új megoldásokkal próbálkoznak Temesváron annak érdekében, hogy mielőbb enyhüljön a koronavírus-válság, egyebek mellett nonstop oltóközpontot nyitottak, illetve egy kísérleti program keretében bevontak háziorvosokat is az oltási kampányba. A karantén alatt lévő bánsági városban az országos átlaghoz képest magasak a fertőzöttségi adatok: míg Románia egészében 1000 emberre 6, addig Temesváron 8,37 fertőzött jut, és a trend emelkedőben van.

Ami nem derült ki a hivatalos tájékoztatásból a kínai vendégről

Nem kisebb állami méltóság, mint a köztársasági elnök maga fogadta Budapesten a kínai védelmi minisztert mindössze pár nappal azt követően, hogy az Európai Unió a magyar kormány bírálatai ellenére szankciókat fogadott el kínai tisztségviselők ellen az ujgurokkal szembeni tömeges jogsértések miatt. A szerdai vizit jószerivel titkosnak is mondható: a Vej Feng-ho és Áder János találkozójáról készült fotón kívül semmilyen hivatalos tájékoztatás nem volt arról, hogy ki mással és miről egyeztetett a kínai nemzetvédelmi miniszter. Később Kína erőteljes offenzívát indított a közösségi médiában azon nyugati vállalatok ellen, amelyek bírálták a muzulmán ujgur kisebbséggel szembeni tömeges jogsértéseket az északnyugati Hszincsiang tartományban.

Végül infografikánkat ajánlom figyelmébe, amelyben bemutatjuk, hogy Szájer József lecsúszásának állomásait közszereplőből magánszeméllyé.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG