Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: ami nem derült ki a hivatalos tájékoztatásból az oltásról és a kínai vendégről


Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én.
Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én.

A legfontosabb kérdéseink péntek reggel: hasznos lehet-e egy háziorvos a kórházi munkában, olcsóbb vakcinának hígabb-e a leve, miről beszélgetett az államfő a kínai védelmi miniszterrel.

Nagy a baj, ha a kormány az egészségügyi ellátás szakmai minimumfeltételeinek csökkentésében gondolkozik. A háziorvosok pedig sokkal hasznosabbak lehetnek jelenleg a saját praxisukban, mint ha berendelik őket a kórházakba. Szabad Zoltánnal, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) sebész és háziorvos végzettségű elnökével beszélgettünk a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent szabályozási változásokról.

A magyar hivatalos járványstatisztika egyelőre egy lefelé tartó spirált idéz: péntek reggelre az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek és a koronavírus okozta betegségbe belehaltak száma is minden eddiginél nagyobb volt. A járvány újabb 275 áldozatát jelentették be, egy híján 19 és fél ezer életet követelt eddig a Covid itthon, az állami jelentés szerint. 11 265 ember tesztje lett egy nap alatt pozitív, a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma csaknem 1500 főnél jár. A kórházban ápolt betegek száma viszont már nem nő a fertőzöttekkel arányosan.

Ami nem derült ki a hivatalos tájékoztatásból az oltásokról

Nem jelent minőségbeli különbséget a koronavírus elleni vakcinák ára közötti eltérés, amit a készítmények fejlesztésének, előállításának és terjesztésének eltérő igényei indokolnak, egy erősen torz piacon – válaszolta az olvasóinktól kapott kérdések egyikére a belgyógyász végzettségű dr. Balkányi László. A további üzenetekre reagálva azt is megtudtuk, hogy miért készül ennyi fajta oltás, és hogy mire figyeljenek az epilepsziások.

Új megoldásokkal próbálkoznak Temesváron annak érdekében, hogy mielőbb enyhüljön a koronavírus-válság, egyebek mellett nonstop oltóközpontot nyitottak, illetve egy kísérleti program keretében bevontak háziorvosokat is az oltási kampányba. A karantén alatt lévő bánsági városban az országos átlaghoz képest magasak a fertőzöttségi adatok: míg Románia egészében 1000 emberre 6, addig Temesváron 8,37 fertőzött jut, és a trend emelkedőben van.

Ami nem derült ki a hivatalos tájékoztatásból a kínai vendégről

Nem kisebb állami méltóság, mint a köztársasági elnök maga fogadta Budapesten a kínai védelmi minisztert mindössze pár nappal azt követően, hogy az Európai Unió a magyar kormány bírálatai ellenére szankciókat fogadott el kínai tisztségviselők ellen az ujgurokkal szembeni tömeges jogsértések miatt. A szerdai vizit jószerivel titkosnak is mondható: a Vej Feng-ho és Áder János találkozójáról készült fotón kívül semmilyen hivatalos tájékoztatás nem volt arról, hogy ki mással és miről egyeztetett a kínai nemzetvédelmi miniszter. Később Kína erőteljes offenzívát indított a közösségi médiában azon nyugati vállalatok ellen, amelyek bírálták a muzulmán ujgur kisebbséggel szembeni tömeges jogsértéseket az északnyugati Hszincsiang tartományban.

Végül infografikánkat ajánlom figyelmébe, amelyben bemutatjuk, hogy Szájer József lecsúszásának állomásait közszereplőből magánszeméllyé.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG