Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átrepült Japán felett Észak-Korea ballisztikus rakétája


A szöuli vasútállomáson kihelyezett tévében az észak-koreai rakétakilövésről számol be archív felvételekkel egy dél-koreai hírműsor Szöulban 2022. október 4-én
A szöuli vasútállomáson kihelyezett tévében az észak-koreai rakétakilövésről számol be archív felvételekkel egy dél-koreai hírműsor Szöulban 2022. október 4-én

Észak-Korea kedden egy olyan ballisztikus rakétát lőtt ki, amely Japán felett is elhaladt. Phenjan ezzel folytatta rakétakísérleteit, miközben egyre nő a feszültség a térségben.

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy Phenjan közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított, amely kelet felé repült, át a japán szigetvilág felett – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A dél-koreai vezérkari főparancsnokság közölte, hogy több mint nyolc hónapja ez volt az első észak-koreai közepes hatótávolságú rakétaindítás, amelyet a kínai határhoz közeli, észak-koreai Csagang tartományban hajtottak végre.

Az első becslések szerint a rakéta 4500 kilométeres távolságot és 970 kilométeres maximális magasságot ért el.

Jú Szuk Jol dél-koreai elnök meggondolatlan provokációnak nevezte a kilövést, és válaszlépéseket sürgetett.

Kisida Fumio japán miniszterelnök felháborítónak nevezte a rakétakilövést, Macuno Hirokazu kabinetfőnök pedig azt mondta, hogy a lépés közvetlen fenyegetést jelent a régióra és a globális közösségre.

Csaknem öt éve ez volt az első alkalom, hogy egy észak-koreai rakéta átrepült Japán felett. Tokiói források szerint Japántól mintegy háromezer kilométerre keletre landolt a Csendes-óceánban.

Hamada Jaszukazu védelmi miniszter szerint ez volt a legnagyobb vízszintes távolság, amelyet észak-koreai rakéta eddig megtett.

A kilövés miatt beindultak a légvédelmi szirénák Hokkaidó és Honsú szigetén. Arra szólították fel az Aomori prefektúra lakóit, hogy keressenek menedéket otthonukban – jelentette a Kyodo News japán hírügynökség.

A mostani kilövés azután történt, hogy Észak-Korea szombaton két ballisztikus rakétát tesztelt. Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen ballisztikus rakétát teszteljen.

Szakértők úgy látják, hogy Phenjan a dél-koreai és az amerikai haderők tengeri hadgyakorlataira reagált azzal, hogy az utóbbi időben fokozta a rakétateszteléseket.

A négynapos haditengerészeti gyakorlaton részt vett a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó is. Csaknem négy éve ez volt az első amerikai repülőgép-hordozó bevetése Dél-Koreában.

Észak-Korea rendszeresen azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy a Dél-Koreával közösen tartott hadgyakorlatokkal támadásra készül – amit mindkét ország tagad.

Phenjan állítólag egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta tesztelésére is készül, és valószínűleg 2017 óta az első atomrobbantásos kísérletét is végrehajtja.

Az észak-koreai parlament szeptember elején fogadta el az állami nukleáris politikáról szóló törvényt, amely nemcsak ellenséges erők támadása esetén, hanem a phenjani vezetés elleni támadáskor is lehetővé teszi nukleáris fegyverek alkalmazását.

Észak-Koreát nukleáris fegyverprogramja miatt szigorú nemzetközi szankciók sújtják.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elítélte Észak-Korea lépését, és kijelentette, hogy az Európai Unió szolidáris Tokióval és Szöullal.


„Határozottan elítélem Észak-Korea szándékos próbálkozását a térség biztonságának veszélyeztetésére a Japán felé kilőtt ballisztikus rakétával. Ez indokolatlan agresszió és a nemzetközi jog durva megsértése” – írta Twitteren Charles Michel.

Készült a dpa és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG