Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az azeri baltás gyilkostól a macedón Gruevszkin át Lukasenka emberéig - munkában az unortodox magyar külpolitika


Vladimir Bazanov (jobbra)
Vladimir Bazanov (jobbra)

Nem segíti a magyar kormány nemzetközi érdekérvényesítését, hogy unortodox külpolitikája újból megbízhatatlan szövetségesként mutatja Magyarországot. Biden megfenyegette Putyint és egy V4-es ifjúságkutatás – ezek voltak legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában.

A cseh DennikN nyomán lapunk írta meg, hogy bár uniós tiltólistán volt, magyar vízummal mégis beutazott az EU-ba Vladimir Bazanov, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője, Alekszandr Lukasenka bizalmi embere. Csehországban elfogták és kiutasították. A prágai magyar nagykövetség nem cáfolta, hogy a férfi magyar vízumot kapott. Pavel Havlícek, az Association for International Affairs elemzője szerint nem meglepő, hogy Orbánéktól kapott vízumot Bazanov és felesége. Szerinte a belarusz állampolgároknak jelenleg Magyarországon keresztül vezet a legkönnyebb útjuk schengeni területre, ha megfelelően magas politikai kapcsolataik vannak ehhez.ű


Havlícek kiemelte, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz évben Kína, Oroszország és Belarusz legnagyobb európai szövetségese volt. Ismert, hogy amikor a belarusz diktátor, Alekszandr Lukasenka már persona non grata volt az euroatlanti országokban, Orbán Viktor elment Belaruszba találkozni vele. Az Orbán-kormány együttműködése a problémás országokkal nem csak gazdasági indíttatású (ahogy ezt Oroszország vagy Kína esetében nem nyilvánosan magyarázza a magyar kormány), ahogy ezt a belarusz példa is mutatja. Elemzők szerint ez inkább a nyugati mainstreamtől való különállás felmutatásának az eszköze, valamint a hatalomgyakorlás módozatainak hasonlósága miatti szövetséges-keresés.

Másik barátunkkal is baj van

Három héttel azután, hogy Putyin orosz elnök Lenin Barátságrenddel tüntette ki Szijjártó Péter külügyminisztert, Magyarország legfontosabb NATO-szövetségesének elnöke, Joe Biden sajtóhírek szerint eddig nem látott súlyú nyugati szankciókkal fenyegette meg az orosz elnököt, ha az megtámadná Ukrajnát. Ukrajna szerint az orosz hadsereg több mint kilencvenezer katonát vont össze az ország határainak közelében. Amerikai hírszerzési információk szerint ennek létszáma hamarosan elérheti a 175 ezret, és az orosz hadvezetés jövő év elején többfrontos offenzívát indíthat - írtuk. „Biztosítanunk kell, hogy egy offenzíva költségei olyan magasak legyenek, hogy Putyin és tanácsadói elfogadhatatlannak találják. Úgy gondolom, hogy így elejét lehet venni a katonai beavatkozásnak, amely most rendkívül fenyegetőnek tűnik” – fogalmazott John Bolton, Trump korábbi elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Kelet-Ukrajnában 2014. óta fegyveres konfliktus zajlik a Moszkva által támogatott oroszbarát szakadár erők és a hadsereg között. A Kreml a bizonyítékok ellenére tagadja, hogy anyagilag vagy katonai eszközökkel segítené a szeparatistákat. Sajtóhírek szerint kétórás tárgyalásuk során Joe Biden amerikai elnök olyan lépésekkel fenyegette meg Vladimir Putyint, amelyeket 2014-ben, a Krím annektálásakor sem tett meg. Kiszivárogtatott információk szerint akar ki zárhatnák Oroszországot a SWIFT-ből, a globális pénzügyi elszámolási rendszerből – amit eddig csak Irán és Észak-Korea kapcsán léptek meg eddig. Ezzel az orosz bankokat és így a pénzügyi rendszert elvágnák a világtól. Az is lehetséges, hogy az eddigi védelmi támogatás helyett az Egyesült Államok fegyvereket szállíthat Ukrajnának.

Korrupcióval vádolt államtitkár és pacifikált fiatalok

Zajlik a hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Völner Pál országgyűlési képviselő, igazságügyiminiszter-helyettes ügye körüli találgatás. Az ügyészség Völner mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta. Kiderült, hogy egy ideje már titkolni igyekszik a kormányzat, illetve az igazságszolgáltatás, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztost is elérte már ősszel a titkos adatgyűjtés. Amelyre egyébként az újságírók és közéleti szereplők ellen is alkalmazott Pegasus kémszoftver esetében ő maga adta ki a minisztériumi engedélyeket – legalábbis felettese, Varga Judit igazságügyminiszter korábbi állítása szerint.

A magyar fiatalokat viszont mindez hidegen hagyja egy friss nemzetközi ifjúságkutatás szerint, melyet cikkben is összefoglaltunk (itt) és podcastban is megszólaltattuk a kutatás egyik vezetőjét (itt). Szabó Andrea politikailag szinte teljesen neutralizált, passzív generációként jellemzi a magyar fiatalokat, akiknek nagy része (bár saját állítása szerint elmegy majd szavazni) ódzkodik a politikai és civil aktivitás bármely fajtájától. „Magyarországon nagyon erősen pacifikált az ifjúság” – mondta a kutató.

Mára a magyar fiatalok többsége, 57 százaléka szerint erőskezű ve­zetőre van szüksége az országnak. Ez kiugróan magas arány a térségben, mivel Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban csak a fia­talok harmada gondolja ezt saját országáról.A magyar fiatalok harmada (33 százalék), az ellenzékiek több mint fele szerint csak erőszakkal lehet leváltani a Fideszt. A kutatás, mondta lapunknak Szabó Andrea, egy olyan generáció, a 15–29 évesek világképét, gondolkodását mérte föl, akik már az Orbán-érában, a Fidesz kormányzása alatt szocializálódtak, és látni, hogy az nyomot is hagyott rajtuk. „Nagyon hatékonyan dolgozott az Orbán-kormány, ha az volt a célja, hogy nyomot hagyjon a fiatalok gondolkodásmódján.”

Most 7206 koronavírusos beteg van kórházban, közülük 607-en lélegeztetőgépen. Kedden 213-an haltak meg a vírus miatt.

Jó olvasást kívánok,
Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG