Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok kész tárgyalni Iránnal az atomalkuról


Irán urándúsító üzemének egyik folyosója, Qom városa, 2019. november 6.
Irán urándúsító üzemének egyik folyosója, Qom városa, 2019. november 6.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy kész leülni tárgyalni Iránnal az atomprogramjáról, valamint feloldott néhány olyan szankciót is, amik a New York-i székhelyű ENSZ-hez akkreditált iráni diplomaták mozgását korlátozták.

Az Egyesült Államok kormánya február 18-án azt is közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy visszavonják Donald Trump volt elnök azon intézkedését, amellyel 2020-ban egyoldalúan újra érvénybe helyezte az Irán elleni ENSZ-szankciókat. A lépés komoly változás a Washington és Teherán közötti nyilvános kapcsolatok hangnemében.

Donald Trump kemény külpolitikát folytatott Iránnal szemben, és azzal vádolta az országot, hogy támogatja a Közel-Keleten aktív szélsőséges csoportokat, valamint hogy atomfegyver fejlesztésén dolgozik. Irán visszautasította ezeket a vádakat.

Az EU-val közösen kezdődhetnek meg a tárgyalások

2018-ban a volt elnök kiléptette az Egyesült Államokat a 2015-ben kötött atomalkuból, és újra hatályba helyezte az Irán ellen korábban bevezetett szankciókat. A döntés óta Teherán is sorra szegi meg az alkuban foglaltakat.

Joe Biden, az új elnök már korábban is jelezte, hogy kész tárgyalni Iránnal, azonban ragaszkodott hozzá, hogy elsőként Teheránnak kell visszatérni az alkuhoz, és akkor jöhet szóba a szankciók enyhítése.

Az amerikai külügy most jelezte az Európai Unió afelé, hogy szívesen leülnének, hogy megbeszéljék a részleteket, ha az EU megszervezi a találkozót. „Az Egyesült Államok elfogadna egy meghívást az EU főképivseletétől, hogy leüljön az aláíró országokkal és Iránnal, hogy diplomáciai úton egyeztessenek Irán atomprogramjától.”

Egyelőre még nem küldtek meghívást az Egyesült Államoknak, de a várakozások szerint hamarosan sor kerül a találkozóra.

Készült az AP, az AFP, és a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG