Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EJEB-hez fordult a Szabad Európa az oroszországi büntetések miatt


Az RFE/RL moszkvai szerkesztősége 2021. április 6-án
Az RFE/RL moszkvai szerkesztősége 2021. április 6-án

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) az oroszországi szolgálataira a „külföldi ügynökökről” szóló törvény alapján összesen több mint egymillió dollár értékben kiszabott pénzbüntetések végrehajtásának blokkolását kérve.

A beadványban arra kérték a strasbourgi törvényszéket, hogy az ideiglenes intézkedésként elrendelje, hogy Oroszország tartózkodjon a bírságok végrehajtásától, amelyeket a bírálók szerint a független média, különösen pedig az RFE/RL elnémítását célzó jogszabály alapján róttak ki – írta április 15-i közleményében a szervezet. Az RFE/RL csoportnak tagja a magyar Szabad Európa is.

A tájékoztatás szerint az ideiglenes intézkedések addig lennének érvényben, amíg az EJEB nem hoz ítéletet az orosz hatóságok fellépésének ügyében.

A szóban forgó törvény a külföldi finanszírozásban részesülő sajtóorgánumokra és a kormány szerint politikai tevékenységet végző, külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozik. A jogszabály célja sokak szerint a civil társadalom aláásása, valamint a kormánykritikus média elhiteltelenítése.

Miközben az RFE/RL szerkesztőségei minden előírást teljesítettek, visszautasították az orosz médiahatóság (Roszkomnadzor) által meghozott újabb szabályok végrehajtását, és nem írták ki anyagaikra, hogy azokat „külföldi ügynök készítette”. A friss közleményben hangsúlyozták: a kormányzati intézkedések „nyilvánvaló célja a szervezet hírnevének, független oroszországi sajtóorgánumként való megítélésének rontása”.

Eljárások százai

Ennek eredményeképpen a Roszkomnadzor három hónap leforgása alatt 390 eljárást indított az RFE/RL moszkvai irodája és annak vezetője, Andrej Sarij ellen. Az ezek alapján kiszabott bírságok összege nagyjából 1,4 millió dollár. A hatóság április 16-án további 130 eljárást indít, ezekben egymillió dollár körüli büntetésre lehet számítani.

Ha a bírságot nem fizetik be, az orosz hatóságok blokkolhatják az RFE/RL oldalainak elérését, továbbá csődeljárást kezdeményezhetnek, Sarijt pedig akár kétéves szabadságvesztéssel is sújthatják és magáncsőd-eljárást indíthatnak ellene.

A Szabad Európa Rádió szerint az orosz hatóságok fellépése sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságról szóló 10. cikkét, amennyiben pedig nem cselekszik az EJEB, „visszafordíthatatlan károk” keletkeznek.

Arra is figyelmeztettek, hogy ha nem történik semmi, a Kreml hadjárata bénító hatással lesz az oroszországi független média maradványaira is.

„Az RFE/RL-t nem fogják olyan pozícióba kényszeríteni, hogy megsértse a szólásszabadságot és az újságírói integritást. Nem fogjuk hagyni, hogy a Roszkomnadzor és a Kreml hozza meg az arról szóló szerkesztőségi döntéseket, hogy miként szólunk oroszországi közönségünkhöz" – szögezte le Jamie Fly, a szervezet elnöke.

Támadás alatt a független média

Fly reményét fejezte ki, hogy a strasbourgi bíróság „akként fogja látni az orosz kormány fellépését, ami valójában: az orosz emberek szólásszabadságának és emberi jogainak elnyomására irányuló kísérletként, veszélyes precedensként egy olyan időszakban, amikor a független média támadás alatt áll világszerte”.

A 2012-ben elfogadott és azóta több alkalommal kibővített törvény értelmében a külföldi támogatásban részesülő, a kormány szerint politikai tevékenységet végző szervezeteknek „külföldi ügynökként” kell regisztrálniuk magukat, és ezt fel kell tüntetniük kiadványaikon.

Az orosz kormány 2017-ben felvette az RFE/RL orosz szolgálatát is a listára az RFE/RL hat másik orosz nyelvű szerkesztőségével, illetve az RFE/RL és az Amerika Hangja (Voice of America – VOA) által közösen működtetett Current Time hálózattal együtt.

A Roszkomnadzor tavalyi szabálymódosításai arra kötelezik az érintett sajtóorgánumokat, hogy tüntessék fel minden tartalmukban a „külföldi ügynök” megnevezést.

Az RFE/RL az Egyesült Államok kongresszusa által biztosított pénzügyi alapból működő független nonprofit szervezet. Hetente csaknem hétmillió embert érnek el a hozzá tartozó portálok Oroszországban.

Az RFE/RL oroszországi szolgálata az egyetlen, Oroszországban fizikailag is jelen lévő nemzetközi sajtóorgánum, amelyet „külföldi ügynöknek” nyilvánítottak.

XS
SM
MD
LG