Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Régi-új ügyvezető elnök az RFE/RL élén


Az RFE/RL épülete Prágában, Csehországban. 2012. január 31.
Az RFE/RL épülete Prágában, Csehországban. 2012. január 31.

Több fontos személyi változást is végrehajtott az Egyesült Államok nemzetközi médiáját felügyelő szervezet új vezetője, többek között a magyar Szabad Európa anyaszervezetének élére is régi-új ügyvezető elnököt jelölt ki.

A USAGM vezetője, Kelu Chao, Daisy Sindelart nevezte ki az RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty – ide tartozik a magyar Szabad Európa is) ügyvivő vezetőjének. Az Egyesült Államok nemzetközi hírszolgálatánál (USAGM) több komoly személyi változás is lezajlott az utóbbi időben.

Kelu Chao – akit nemrég neveztek ki a USAGM ügyvivő vezérigazgatójának, miután az előző vezető Joe Biden elnök kérésére lemondott – január 24-én közleményben jelentette be, hogy Daisy Sindelar mellett a Radio Free Asia és a Middle East Broadcasting Networks (MBN) élére is új ügyvivőket nevez ki.

Számos poszton változás történt

A Radio Free Asia elnöke ezentúl Bay Fang lesz, az MBN ügyvivő vezetői tisztségét pedig Kelley Sullivan fogja betölteni. Kelu Chao január 22-én mondott fel a három említett szervezet korábbi vezetőinek, akiket még az elődje nevezett ki alig egy hónappal ezelőtt. Kelu Chao a napokban leváltotta a Voice of America (VOA) igazgatóját és helyettesét is, az Office of Cuba Broadcasting vezetője pedig önként lemondott.

A Voice of America és a kubai médiaszolgáltató tulajdonosa az Egyesült Államok kormánya. Az RFE/RL, a Radio Free Asia és a Middle East Broadcasting Networks privát nonprofit szervezetek, amelyek az Egyesült Államok kongresszusa által megszavazott költségvetési forrásokból működnek.

A leváltott vezetőket még Pack nevezte ki

„Nagyon hiszek abban, hogy ezek a vezetők a legmagasabb szinten garantálják a független, objektív és szakmai újságírást” – mondta Kelu Chao az új személyi változásokat bejelentő közleményben.

Daisy Sindelar korábban az RFE/RL alelnöke és főszerkesztője volt, júniustól betöltötte a megbízott elnöki posztot is, miután Jamie Fly elnököt Michael Pack felmentette tisztségéből.

A január 21-én és 22-én leváltott tisztviselők közül mindenkit Michael Pack nevezett ki decemberben. A Donald Trump volt elnök által kiválasztott és a Szenátus által megszavazott USAGM-vezetőt, Michael Packet demokrata és republikánus politikusok egyaránt kritizálták egyes, tavaly júniusi hivatalba lépése után hozott szervezeti és személyi döntései miatt.

Az igazgatótanácsba a régi tagok térhetnek vissza

Michael Packet többek között azzal is vádolták, hogy megpróbált beavatkozni a szerkesztőségek működésébe. A USAGM évi 800 millió dolláros büdzsével működik, és öt hírszolgálat tartozik alá: a Voice of America, a Radio Free Europe/Radio Liberty, a Radio Free Asia, a Middle East Broadcasting Network és az Office of Cuba Broadcasting. Az öt szolgálat együttesen mintegy 350 millió embert ér el.

Kelu Chao a Voice Of America veterán újságírója, 30 éve dolgozik a szolgáltatónál. A Biden-kormány január 20-án nevezte ki a USAGM ügyvivő vezérigazgatójának, miután Michael Packet lemondásra szólították fel. Chao a január 24-én kiadott közleményben azt is bejelentette, hogy leváltja azt az igazgatótanácsot is, akiket Pack napokkal a lemondása előtt nevezett ki.

Az új igazgatótanács tagjai Karen Kornbluh nagykövet, Ryan Crocker nagykövet, és az üzleti világban dolgozó Michael Kempner lesznek, akik korábban már betöltötték ezt a szerepkört.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG