Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „az emberek is elég hülyék, de a politikus borzalmas, mert olajat önt a tűzre”


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel a nyelv és politika összefonódásáról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről és a magyarországi rabszolgaságról szólnak.

„Amikor valaki a szóhasználatba bele akar nyúlni, legyen az megszállott politikus vagy egy csoport, annak az az alapja megvan, hogy bizonyos gondolati struktúrák, sémák állandó megerősítést nyernek a nyelvhasználat által. Ha sokszor hallom azt, hogy cigánybűnözés, hogy a cigányok mind lopnak, gyilkolnak, akkor ez hatással lesz a gondolkodásomra” – mondta a Szabad Európának Kontra Miklós nyelvész professzor. Olvassa el az interjút, ha kíváncsi, miért beszél angolul a vajdasági magyar a horvát tengerparton?

Egy másik beszélgetést is figyelmébe ajánlok: Suri Szilviával készítettünk egy Szelfi podcastot, amelyben egyebek mellett lovas terápiákról is szó esett. „Nem hinném, hogy mondjuk húsz, negyven vagy hatvan évvel ezelőtt kevesebb autizmussal élő ember lett volna. Csak most már tudjuk, hogy ez az. Úgy szoktam mondani, hogy régen volt a falu bolondja. Valószínűleg ő egy autizmussal élő ember lehetett. Sok fekete folt van még, de egyre jobban működik a diagnosztika” – olvasható az interjú átírt változatában.

Más problémákkal szembesül nap mint nap a Fészek Gyermekvédő Egyesület, amely talált még fehér foltot a gyermekvédelemben, ezért létrehozták a gyermekek átmeneti otthonát, ahol már több száz bajba jutott gyermeknek és sokszor édesanyjuknak, édesapjuknak is nyújtottak átmeneti segítséget. Egy ilyen családdal és az egyesület egyik vezetőjével beszélgettünk Szelfi című podccast-sorozatunk legfrissebb epizódjában.

„Az élet önmagát tartja fönn”

Tanulságokkal szolgál a Szent-Györgyi Alberttel készült korábbi „szabadeurópás” műsort felidéző Archívum podcastunk is. Kutatásairól és Amerikában töltött éveiről kérdezte a riporter 1965-ben. „A kutatót a kíváncsiság hajtja, hogy akarja megérteni a természetet...a kutató...nem próbál hasznos lenni, mert akkor felületessé válik a kutatásban” – fogalmazott a Nobel-díjas tudós.

Térjünk vissza a mába: Magyarországon a hatalmi ágak és a kormányzatot ellenőrző intézmények közül az igazságszolgáltatás tudta leginkább megőrizni függetlenségét a végrehajtó hatalomtól. Két olyan bírót kerestünk meg, akik a bírósági szervezeten belül és kívül is többször felszólaltak ennek érdekében. Vasvári Csaba az unió bíróságához is fordult emiatt, Vadász Viktor pedig a napokban adta vissza bírói megbízatását.

Végül a hétvégén megjelent megrázó videónkat ajánlom figyelmébe. Három olyan ember segítségével mutatjuk meg a modernkori rabszolgaságot, akiknek sikerült megszökniük fogvatartóiktól. Hazánkban becslések szerint körülbelül 36 ezer embert tartanak fogva házi rabszolgaként. Az irataikat általában elveszik, adják-veszik, használják őket mintha tárgyak lennének.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG