Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ hozzáférést szeretne az oroszországi „szűrőtáborokhoz”


Mariupoli ukrán menekültek úton egy regisztrációs és humanitárius központba 2022. május 8-án
Mariupoli ukrán menekültek úton egy regisztrációs és humanitárius központba 2022. május 8-án

Az Egyesült Államok szerint háborús bűncselekmény, hogy akár 1,6 millió embert szállíthattak már át kényszerrel Oroszországba és az orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területekre.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet szerdán kijelentette, hogy Oroszország „borzalmak sorozatát” hajtja végre Vlagyimir Putyin elnök hivatalának felügyeletével. „Háborús bűncselekménnyel ér fel a védett személyek deportálása az elfoglalt területekről a megszálló területére” – szögezte le.

Mint mondta, hiteles források szerint az orosz és a kelet-ukrán szakadár hatóságok által őrizetbe vett, kivallatott és kényszerrel áttelepített emberek száma kilencszázezer és 1,6 millió közé tehető az invázió február 24-i megindítása óta. Hozzátette: egyedül júliusban 1800 gyereket szállították át Ukrajnából Oroszországba.

A diplomata közölte, hogy a Kreml célja az ukrán területek annektálásának előkészítése, illetve azon személyek azonosítása, akik nem eléggé készségesek alávetni magukat az ellenőrzésének.

Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet a vádakat egy „dezinformációs kampány” részének nevezte, és azt állította, hogy az ukránok „nem szűrő-, hanem regisztrációs eljáráson esnek át”.

„Szabadon, önkéntesen élnek Oroszországban, senki nem gátolja őket abban, hogy elköltözzenek vagy elhagyják az országot” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor számos ember, aki járt ilyen „szűrőtáborban”, megalázó ellenőrzésekről számolt be.

Thomas-Greenfield kijelentette: van egy egyszerű mód ezen állítások igazságtartalmának kiderítésére, méghozzá az, ha beengedik az ENSZ szakértőit, a független megfigyelőket, a civil szervezeteket. „Hadd lássa a világ, hogy mi folyik” – fogalmazott.

Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerint „rendkívül nyugtalanítók a kényszerített áttelepítésekről, deportálásokról, az Oroszország és a szövetségesei által működtetett úgynevezett szűrőtáborokról szóló állítások”.

A tisztségviselő ezért a világszervezet mielőbbi akadálytalan hozzáférését sürgette az orosz kézen lévő ukrajnai területekhez.

Az invázió kezdete óta már több mint 13 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására Ukrajnában.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG