Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-s miniszterek hozzáfognak a Moszkvával kötött vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztéséhez


Orosz turisták várakoznak vámvizsgálatra az észt határon. Augusztus 18-án Észtország korlátozta a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgároknak. Ivangorod-Narva, 2022. augusztus 18.
Orosz turisták várakoznak vámvizsgálatra az észt határon. Augusztus 18-án Észtország korlátozta a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgároknak. Ivangorod-Narva, 2022. augusztus 18.

Az Európai Unió miniszterei a héten támogatásukat adhatják a Moszkvával kötött 2007-es megállapodás felfüggesztéséhez. Ez az egyezség részesítette kedvezményes elbánásban az oroszok vízumkérelmét – írja a The Financial Times a tárgyalásokon részt vevő, meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva.

Az augusztus 28-i jelentéssel egy időben a keleti EU-tagállamok azzal fenyegetőztek, hogy egyoldalúan lezárják határaikat az orosz turisták előtt a Kreml folytatódó ukrajnai inváziója miatt.

Az EU-miniszterek azt tervezik, hogy az augusztus 30-án kezdődő kétnapos prágai találkozón politikai támogatást nyújtanak az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztéséhez – mondta el a The Financial Timesnak három, a tárgyalásokon részt vevő tisztviselő.

Hogy tudják: ez a háború nem oké

„Nem helyénvaló, hogy orosz turisták sétáljanak a városainkban, kikötőinkben” – közölte a tárgyalásokon részt vevő egyik magas rangú EU-tisztviselő.

„Jeleznünk kell az orosz lakosságnak, hogy ez a háború nem oké; nem elfogadható.”

A Moszkvával kötött 2007-es vízumkönnyítési megállapodás egyes részeit már röviddel a februári invázió után felfüggesztették. Ezek a kormányzati és üzleti tisztviselők szabad mozgására vonatkoztak.

Drágább és lassúbb lesz

Az FT szerint az egyezmény szélesebb körű felfüggesztése megszüntetné az oroszok kedvezményes elbánását az összes uniós vízum igénylésekor. Az orosz kérelmezőknek további dokumentumokat kellene majd benyújtaniuk, ami drágítja a vízumot és jelentősen meghosszabbítja a várakozási időt – áll a jelentésben.

„Kivételes a helyzet, és kivételes lépéseket igényel. Szeretnénk túllépni a vízumkönnyítés felfüggesztésén” – mondta az FT-nek a magas rangú EU-tisztviselő, hozzátéve, hogy az év végéig még szigorúbb követelményeket vezethetnek be.

Egyes tagállamok lépéseket követeltek annak megakadályozására, hogy az egyszerű oroszok turistavízummal utazzanak az EU-ba, ezzel is büntetve Moszkvát.

Van, aki már leállította, van, aki csökkentette

Csehország és Lengyelország röviddel Oroszország február 24-i inváziója után leállította a vízumok kiadását az orosz turistáknak. Kiálltak amellett, hogy az EU vezesse be a teljes tilalmat, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kért az uniótól.

Lengyelország és az orosz határ menti balti országok felvetették, hogy készek leállítani a turistavízummal rendelkező oroszok belépését területükre a schengeni egyezményben foglalt nemzetbiztonsági kivételekre hivatkozva.

Finnország, amely 1335 kilométer hosszan határos Oroszországgal, ebben a hónapban bejelentette, hogy szeptember 1-jétől kilencven százalékkal kevesebb orosz turistavízumot ad ki.

„A turistavízumok nem fognak eltűnni, de a számuk jelentősen csökken” – mondta Pekka Haavisto külügyminiszter újságíróknak.

„Ez azt jelenti, hogy más típusú vízumok – rokonlátogatás, családi kapcsolatok, munka, tanulás – előnyben részesülnek, és több időt kapnak” – mondta.

Az Yle közszolgálati műsorszolgáltató szerint Finnország naponta körülbelül ezer orosz vízumkérelmet dolgoz fel.

Nincs meg a konszenzus a teljes betiltáshoz

A 27 uniós tagállam között eddig nem volt konszenzus. Néhány EU-tagország továbbra is kiad turistavízumot, lehetővé téve az oroszoknak, hogy bárhová utazzanak a schengeni övezeten belül.

Az EU vezető diplomatája, Josep Borrell augusztus 28-án azt mondta: nem hiszi, hogy az orosz vízumok teljes betiltásához meglenne a szükséges, egyhangú akarat.

„Nem gondolom, hogy a kapcsolatok megszakítása az orosz polgári lakossággal segítene, és nem hiszem, hogy ehhez az elképzeléshez meglesz a szükséges egyhangú döntés” – mondta Borrell az osztrák tévének.

„Úgy gondolom, hogy felül kell vizsgálnunk azt a módot, ahogy egyes oroszok vízumhoz jutnak, de az oligarchák biztosan nem kapnak. Szelektívebbnek kell lennünk. Ám azt nem támogatom, hogy álljunk le a vízumkiadással az összes orosz esetében.”

Ha nem lesz uniós döntés, lesz regionális

Olaf Scholz német kancellár egyetértett azzal, hogy fontos szankcionálni a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állókat, de szerinte az európaiaknak „azt is meg kell érteniük, hogy sokan azért menekülnek el Oroszországból, mert nem értenek egyet az orosz rezsimmel”.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter közölte: „Alig várom, hogy közös európai megoldást találjunk arra, miként lehetne jelentősen korlátozni az orosz turisták Európába áramlását.”

„Ha nem sikerül közös megoldást találni, nem zárjuk ki, hogy regionális megállapodás szülessen azok között az országok között, amelyeket leginkább érint az európai vendégszeretettel visszaélő orosz turisták hatalmas áradata.”

Készült a Financial Times és a CNN beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG