Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU szankciókkal fenyegeti az elszakadni vágyó boszniai szerb vezetőket


Milorad Dodik, a háromtagú boszniai elnökség szerb tagja érkezik a parlament rendkívüli ülésére Banja Lukában, 2021. december 10-én
Milorad Dodik, a háromtagú boszniai elnökség szerb tagja érkezik a parlament rendkívüli ülésére Banja Lukában, 2021. december 10-én

Az Európai Unió szankciókkal és a segélyek megnyirbálásával fenyegette meg Bosznia-Hercegovina szerb többségű entitását, a Szerb Köztársaságot, ha a vezetése továbbra is politikai bénultságra és megosztottságra törekszik a balkáni országban.

„Ha a helyzet tovább romlik, az EU széles eszköztárat vethet be, beleértve a meglévő uniós szankciókeretet, és felülvizsgálja a teljes uniós támogatást” – mondta Peter Stano, az EU szóvivője január 10-i nyilatkozatában.

A kemény figyelmeztetés válasz arra, hogy tovább mélyült az elhúzódó politikai válság a Boszniai Szerb Köztársaság elszakadásra törekvő lépései miatt, amelyek feltámasztották a félelmet, hogy az 1992–1995-ös háborút lezáró békemegállapodás felbomolhat, ami veszélyeztetheti a regionális stabilitást.

Megünnepelték az alkotmányellenes ünnepet

A legutóbbi provokatív eset az volt, hogy a szerb többségű entitás január 9-én megtartotta a vezetői által nemzeti napnak nevezett ünnepet, amelyet az ország legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek nyilvánított.

Az ünnep, a Boszniai Szerb Köztársaság napja arra az 1992-es napra emlékezik, amikor a boszniai szerbek kikiáltották saját államukat Boszniában, és ezzel négy évig tartó pusztító háborút indítottak el, amelyben több mint százezer ember halt meg és milliók veszítették el az otthonukat.

Az EU elítéli azt a „negatív, megosztó és lázító retorikát”, amelyet a Boszniai Szerb Köztársaság vezetői az ünnepségek során használtak – közölte Stano.

A szerb entitás vezetésének „hozzá kell járulnia a gyűlölet és az intolerancia aggasztó tendenciájának megszüntetéséhez, beleértve azt is, hogy felhagy a háborús bűnösök dicsőítésével, bűneik tagadásával vagy épp felmagasztalásával” – mondta.

Gyenge és gyakran működésképtelen központi kormányzat

A boszniai háború 1995-ben ért véget az Egyesült Államok segítségével tető alá hozott daytoni békemegállapodásokkal, amelyek két erősen autonóm entitást hoztak létre: a közös intézményeken osztozó Boszniai Szerb Köztársaságot és a Bosnyák-Horvát Föderációt. Az ország kormányzása és igazgatása a megállapodásban meghatározott etnikai elvek mentén történik, gyenge és gyakran működésképtelen központi kormányzattal.

Milorad Dodik boszniai szerb vezető, Bosznia hármas elnökségének szerb tagja azonban többször is azzal fenyegetőzött, hogy kivonulnak az állami szintű intézményekből. Boszniát „a nemzetközi közösség kísérletének” és „lehetetlen, kierőltetett országnak” minősítette.

Kivonulnának a boszniai intézményekből

Legutóbb olyan akciót indított, amelynek során a szerb törvényhozók december 10-én megszavazták, hogy megkezdik a Boszniai Szerb Köztársaság kivonását a boszniai hadseregből, a biztonsági szolgálatokból, az adórendszerből és az igazságszolgáltatásból.

A törvényhozók megszavazták azt a nyilatkozatot is, amely új alkotmány kidolgozását szorgalmazza az entitás számára, és a nemzetközi főképviselő hivatalának kiszorítására törekszik.

Dodik szeparatista törekvése tavaly nyáron kapott lendületet, amikor a Nyugat által kinevezett főképviselő egy sor olyan jogszabályt vezetett be, amelyek megtiltották a népirtás és a háborús bűnök tagadását, valamint az ilyen bűncselekményekért elítéltek dicsőítését nemzetközi vagy helyi bíróságok előtt.

Népirtástagadás

Az iroda feladata a daytoni megállapodás végrehajtásának felügyelete és koordinálása, de átfogó hatáskörei miatt bírálatok célpontjává vált.

Dodik többször megismételte, hogy az 1995-ös srebrenicai mészárlás, amelyben mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút gyilkoltak le a boszniai szerb erők, „nem történt meg”. A mészárlást a volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék (ICTY) és a Nemzetközi Bíróság (ICJ) népirtásnak minősítette.

„A bosznia-hercegovinai intézmények folyamatos blokádja, a konstruktív párbeszéd teljes hiánya és a lázító retorika nyilvános használata csak instabilitáshoz és az ország, illetve az emberek jobb életéhez fontos reformok késleltetéséhez vezet” – közölte az EU.

Január 5-én az Egyesült Államok új szankciókat vezetett be Dodik ellen korrupció, illetve Bosznia stabilitásának és területi integritásának veszélyeztetése miatt.

XS
SM
MD
LG