Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ügyészség is tud a szabolcsi lakcímnepperekről


A legfontosabb cikkeink péntek reggel: az ügyészség is tud a szabolcsi lakcímnepperekről, önkéntességünkre is szükség lesz a sikeres járványvédekezéshez, egyedüli indulóként is elúsztak a Klubrádió pályázati esélyei.

Mint kiderítettük, egyetlen kormányhivatalban dolgozót sem vontak eddig felelősségre Szabolcs megyében a hamis címre szóló ukránoknak kiadott lakcímkártyák miatt. Az egyik ilyen esetet pár hete írtuk meg, majd kérdéseinkre az ügyészség most küldött választ. Az elmúlt években csupán két polgármester és egy önkormányzati ügyintéző ellen emeltek vádat. A megyei főügyészség szerint a tornyospálcai házba bejelentett 340 fantomlakos esete nem egyedi a környéken.

Rosszabb a hazai helyzet, mint tavaly Lombardiában

Orbán Viktor igazat mondott, amikor megemlítette, hogy a járványelőrejelző modellek szerint "drámai" mértékben romolhat helyzet Magyarországon. Valójában már most rosszabb a helyzet, mint tavaly ilyenkor Lombardiában. Ha a szabályozás nem szigorít tovább, akkor a népesség jámborabbik felének önként kellene jobban korlátoznia a találkozást másokkal.

Videónkban megmutatjuk, hogyan viselik az emberek a hetek óta tartó kijárási korlátozást. Képgalériánkban pedig az egy éve kitört járvány fordulópontjait idézzük fel.

Egy éve változtatta meg gyökeresen életünket a koronavírus
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:30 0:00

Akár ezeket a napokat is tekinthetjük fordulópontnak: soha ennyi új fertőzöttet nem regisztráltak egy nap alatt. Az állami jelentés szerint a tegnapi csúcsot is meghaladta a mai 9011 új eset. 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában 130 halálesetet indokoltak a járvánnyal, az eddigi áldozatok száma átlépte 16 és fél ezret (16 627).

Különböző esélyek

Papíron nem rossz esélyekkel futott neki a Klubrádió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvencia pályázatának, mivel ők voltak az egyetlen pályázók a működésüket továbbra is lehetővé tevő frekvenciára. Mégse kaphatnak engedélyt, mert csütörtökön érvénytelenítette a pályázatukat ​az ügyben döntő Médiatanács, amely egy ideje kizárólag a Fidesz által megválasztott tagokból áll.

Magyarország az EU bíróságán támadta meg az uniós rendelkezést, mely a jogállamisági feltételekhez köti az uniós támogatások kifizetését. Arról egyelőre nincs egyértelmű állásfoglalás, hogy beadvány vizsgálata közben a jogállamisági szabályozás életbe léphet-e.

A szervezett bűnözést és korrupciót szemmel tartó nemzetközi oknyomozó újságíró hálózat azzal vádolja a szerb állami médiát, hogy lejárató kampányt indított a korrupcióellenes ügyekben vizsgálódó oknyomozó riporter, Stevan Dojcsinovics ellen. Most egy hírhedt montenegrói bűnbandával hozták összefüggésbe, de már korábban is volt példa hatósági zaklatására.

A kínai parlament jóváhagyta a hongkongi választási rendszer megváltoztatásáról szóló határozattervezetet. Ez tovább csökkenti a város intézményeinek demokratikus képviseletét és ellenőrzés alatt tarthatják a politikusok Peking iránti hűségét. Ez utóbbit a helyi anyaországi és alkotmányügyi titkár Kína és a Kínai Kommunista Párt vezetése iránti „holisztikus szeretetként" határozta meg.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG