Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az UNICEF vakcinaadományozásra szólít fel, London lazít a szigoron


Megérkezett a COVAX második vakcinaszállítmánya Ukrajnába. 2021. április 23.
Megérkezett a COVAX második vakcinaszállítmánya Ukrajnába. 2021. április 23.

Az UNICEF vezetője arra kérte május 17-én a G7 országcsoport tagjait és az Európai Uniót, hogy adományozzanak koronavírus elleni oltóanyagkészletükből a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezésnek, segítsenek enyhíteni a szegényebb országok oltóanyaghiányát.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint a felesleges adagok eladományozása "minimális, létfontosságú vészhelyzeti hézagpótló intézkedés, és most azonnal szükség van rá."

Fore közleményében arról beszélt, hogy a G7 és az EU országai nagyjából 153 millió adag adományázására lennének képesek, ha június-július-augusztusi elérhető készletüknek csak a 20 százalékát osztanák meg.

"És ezt úgy tudnák megtenni, hogy közben kielégíthetnék a saját polgáraikkal szembeni oltási kötelezettségüket is" - tette hozzá Fore.

Újabb globális gócpontok alakulhatnak ki

Fore szerint az ilyen adomány segíthetne elkerülni, hogy a sebezhető országok egy újabb globális gócponttá váljanak.

“Többszöri figyelmeztetést adtunk ki arról, hogy mennyire kockázatos elhanyagolni a védelmet és igazságos hozzáférés nélkül hagyni az alacsony, illetve közepes jövedelmű országokat a vakcinákhoz, a diagnosztikához és a gyógymódokhoz" – mondta. "Aggódunk amiatt, hogy az indiai csúcshalálozás csak az előfutára annak, ami akkor történik, ha figyelmeztetéseink süket fülekre találnak."

Fore aggodalmainak a G7 tagállamok (Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok) jövő havi, nagy-britanniai csúcstalálkozója előtt adott hangot.

A UNICEF a felelős a koronavírus ellni vakcinaellátásért a COVAX-on, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI) közös irányítása alatt álló vakcinaszövetségen keresztül.

India most otthon használja, amit gyárt

A hiányt, amellyel a COVAX néz szembe, részben a kétségbeejtő indiai fertőzéshullám okozza, ami az ott előállított COVAX-adagok zömének exportja miatt következett be.

India visszafogta az ottani Szérum Intézet által előállított AstraZeneca vakcinák exportját és most otthon használja fel az adagokat.

Az UNICEF becslései szerint a kiesés így május végére 140 millió, június végére pedig 190 millió adag lesz.

Nagy-Britannia nagyot lazít, de aggódik is

Az UNICEF kérésével egy időben Nagy-Britannia feloldja a még meglévő COVID-korlátozásai zömét. Május 17-től az ország lakóinak nagy része újra szabadon ihat meg egy pint sört a kocsmákban, fogyaszthat el egy jó ebédet az éttermekben és mehet moziba.

A korlátozások könnyítése azt is jelenti, hogy Angliában 30 emberig megengedik a kültéri összejöveteleket, és zárt térben is találkozhat két család; a kávézók, bárok, éttermek újraindítják a beltéri felszolgálást; a szociális otthonokban 5 látogatót fogadhatnak a lakók; az iskolákban pedig már nem kötelező az arcmaszk viselése.

Boris Johnson kormányfő mindazonáltal arra hívta fel a briteket, hogy "nagy adag elővigyázatossággal tegyék meg ezt a következő lépést."

Johnson azt mondta, hogy az indiai vírusvariáns terjedése azt jelenti, hogy az ország júniusra tervezett teljes megnyitását elhalaszthatják.

Az indiai lehet az uralkodó vírusváltozat

Egyre nagyobb aggodalmakat vált ki a B.1.617.2 variáns, amely brit tudományos tanácsadók szerint az uralkodó variáns lesz az Egyesült Királyságban és könnyebben terjed, mint az először Nagy-Britanniában azonosított B.1.1.7 vírusváltozat.

A COVID-19 nagy károkat okozott Nagy-Britannia gazdaságának és 127 679 halottat hagyott maga után – ez a legnagyobb halálozási szám Európában, és az ötödik legnagyobb a világon az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

India közben 281 386 új koronavírusos esetet jelentett az elmúlt 24 órában május 17-én, a halottak száma pedig 4 106-tal nőtt.

A dél-ázsiai országban eddig összesen 24,97 millió esetet regisztráltak, miközben a halálos áldozatok száma 274 390 - jelentették az indiai hatóságok.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG