Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az unió azt ígéri, nem marad gáz nélkül Ukrajna


A nyomásmérőket ellenőrzi a Gazprom munkatársa az Északi Áramlat 2 gázvezeték kiindulópontján, a Szlavjanszkaján 2021. július 27-én
A nyomásmérőket ellenőrzi a Gazprom munkatársa az Északi Áramlat 2 gázvezeték kiindulópontján, a Szlavjanszkaján 2021. július 27-én

Az Európai Unió vezető tisztségviselői még elkötelezettebb támogatást ígértek Ukrajnának. Azt mondták: az unió igyekszik biztosítani, hogy Ukrajna földgázellátása zavartalan legyen ezen a télen, miközben sokan aggódnak az orosz ellátás megbízhatósága miatt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke október 12-én Kijevben tartott közös sajtótájékoztatón beszélt erről, miután ukrán tisztviselőkkel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel tanácskozott.

„Szorosan együtt fogunk működni önökkel az Európai Unió tagállamaiból érkező gázellátó képesség növelése érdekében – mondta von der Leyen. – Ez magában foglalja azt a lehetőséget is, hogy olyan megoldást dolgozzunk ki, amellyel Szlovákiából visszafordíthatjuk a gáz áramlását egy kiegészítő vezetékben.”

„Ukrajna továbbra is megbízható tranzitország marad, annak is kell maradnia” az Európába irányuló gázellátásban – mondta.

A hőmérséklet lefelé tart, a gázárak felfelé

A mostani volt a huszonharmadik ukrán–EU-csúcstalálkozó, miközben nyolcadik évébe lépett a háború Ukrajna keleti részén az Oroszország által támogatott erők ellen, és egyre nagyobb a nyomás Zelenszkijen a belső reformok és a régóta folyó korrupcióellenes küzdelem miatt.

A gázellátás kérdése – mind Ukrajna, mind az európai piacok esetében – az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet kapott, mivel a hőmérséklet csökken, a gázár pedig rekordokat dönt.

Ukrajna, akárcsak néhány európai ország a kontinens legnagyobb gázszállítóját, Oroszországot és az állami tulajdonban lévő Gazpromot hibáztatja az áremelkedésért.

Szakértők szerint az emelkedő ár több tényező együttes hatásának következménye, beleértve a szokásosnál hosszabb, hidegebb tavalyi telet, amely kimerítette a tárolt készleteket, a többi beszállító, például Norvégia leszakadását, valamint azt, hogy az Egyesült Államok átirányította cseppfolyósítottföldgáz-szállítását Ázsiába.

Az Északi Áramlat 2 és az ukrajnai dollármilliárdok

Ukrajna attól is tart, hogy a két ország közötti folyamatos ellenségeskedés miatt Oroszország megszakíthatja a gázellátást. E feszültségek magukban foglalják az Oroszországhoz csatolt fekete-tengeri Krím félsziget státuszát és a nyolcadik éve folyó harcokat az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták ellen.

A helyzetet tovább bonyolítja az orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték lebegtetett elindítása. Ez az orosz gázt közvetlenül Európába juttatja. A balti-tengeri csővezeték növeli az Európába áramló orosz gáz mennyiségét, de kikerüli Ukrajnát, megfosztva ezzel Kijevet az évi több milliárd dolláros tranzitdíjtól.

Meghosszabbított és újabb oroszellenes szankciók

Egy nappal a csúcstalálkozó előtt az Európai Unió meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat, és nyolc új névvel egészítette ki azok listáját, akik ellen gazdasági korlátozásokat vezetett be az ukrajnai ellenségeskedés következtében.

A legújabb intézkedések olyan bírákat, ügyészeket és biztonsági tisztviselőket céloztak meg, akik az orosz jogot érvényesíttetik a Krímben és Szevasztopol kikötővárosban.

Összességében 185 személy és 48 szervezet vagyonát fagyasztották be az uniós intézkedések értelmében. Mindannyiukra utazási tilalmat is kiszabtak.

Életet lehelnének a normandiai formátumba

Az ukrajnai ellenségeskedés megoldását célzó, normandiai formátumnak nevezett fontos tárgyalásokat hónapokra befagyasztották, kevés előrelépés történt.

A csúcstalálkozó előtt Zelenszkij beszélt Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel – mindketten részt vesznek a normandiai formátumban – a konfliktus megoldásáról.

Ezt követően a francia és a német vezető szót váltott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A német külügyminisztérium szerint mind a négy oldal beleegyezett egy mielőbbi miniszteri szintű találkozóba.

Kijevben az EU tisztviselői új légi közlekedési megállapodást is bejelentettek, amely fel fogja oldani az ukrán és az uniós repülőterek között közlekedő légitársaságokra vonatkozó korlátozásokat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG