Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Balatonvilágosi élménypark: hazudott a polgármester a kormányhivatalnak?


Itt lett volna a balatonvilágosi vízi élménypark
Itt lett volna a balatonvilágosi vízi élménypark

Balatonvilágos polgármestere letagadta a kormányhivatal kérdésére a vízi élménypark bérleti szerződésének visszavonását, miközben a képviselő-testület megszavazta. A kormányhivatal azonban nem a polgármesternek hitt, hanem egy helyinek és a szavazásról beszámoló sajtónak, ezért az élménypark nem kapott működési engedélyt.

„Hatalmas győzelmet arattunk” – mondta a Szabad Európának Bukovszki András helyi önkormányzati képviselő, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke. A helyi ingatlantulajdonosok és a civil szervezet fellépésének hatására sikerült végleg megakadályozniuk, hogy vízi banánozás zaja zavarja meg a csendes balatonvilágosi part nyugalmát és az ottani élővilágot.

A fővárosi kormányhivatal hajózási hatósági főosztálya a folytatódó eljárásban nem adott engedélyt a vízi élményparkra, miután Takács Károly polgármester nyilatkozatával ellentétben nyilvánvalóvá vált, hogy az önkormányzat visszavonta hozzájárulását a beruházáshoz – mondta Bukovszki András.

Az ügy előzménye – amelyről korábban már beszámoltunk –, hogy a balatonvilágosi lakók és nyaralótulajdonosok újabb tiltakozására a polgármester kénytelen volt összehívni egy rendkívüli testületi ülést, amely július 26-án volt. A tiltakozók azt szerették volna elérni, hogy tárgyalják újra a vízi élménypark ügyét, amiről korábban többször is írtunk.

Ehhez kapcsolódóan: Civil győzelem Világoson: „Ha itt elvérzünk, az egész Balatont letarolhatták volna”

Csodával határos módon négy év után először az addig mindenben a polgármester mellett álló képviselők közül egy tartózkodott, egy pedig váratlanul a tiltakozók mellett szavazott, így sikerült elfogadni egy olyan határozatot, amelyben visszavonták a vízi élményparknak februárban megadott területhasználati jogot a fizetős strand sarkában egy tíz négyzetméteres területre. A szárazföldi kapcsolat a vízjogi engedély kiadásának fontos feltétele, enélkül nem kaphatnak működési engedélyt – magyarázta a civil szervezet alelnöke.

A szükséges engedélyt korábban egyébként már megkapták a vállalkozók, de a tiltakozások hatására a kormányhivatal visszavonta, folytatta az eljárást, amelynek keretében megkérdezte az érintett szakhatóságokat és az önkormányzatot, hogy fenntartják-e korábbi hozzájárulásukat a vízi élményparkhoz.

A fővárosi kormányhivatal hajózási hatósági főosztályának kérdésére Takács Károly polgármester augusztus 4-én azt a választ adta, hogy a testület nem vonta vissza hozzájárulását, miközben a képviselők megszavazták a bérleti szerződés visszavonását. A hatóság azonban leírja, hogy egy helyi lakos a testületi ülés után két nappal, július 28-án arról adott tájékoztatást, hogy az önkormányzat visszavonta a szerződést, és a sajtóból is erről értesültek.

„A fentiekre tekintettel megállapítottam, hogy az ügyintézési határidőn belül az ellentmondások nem oldhatók fel, a létesítéshez elengedhetetlenül szükséges önkormányzati hozzájárulás kétséget kizáróan nem igazolt. Ennek következtében az ügyfél részére a létesítési engedély jogszerűen nem adható meg” – írta a kormányhivatal határozatában.

Korábbi cikkünk a témában: „Átverték a képviselő-testületet?” Tiltakoznak a vízi banánozás ellen Balatonvilágoson

„Magyarul hazudott a polgármester a hatóságnak?” – tette fel a kérdést Bukovszki András. Szerinte ezt maga a hatóság is kimondja. Harminc napon belül a beruházónak el kell bontania a stéget és a hatalmas cölöpöket, amelyeket levertek a Balatonba. Bukovszki szerint – aki maga is a világosi képviselő-testület tagja – a polgármester cselekedete akár okirat-hamisítás is lehet, reméli, hogy az illetékes Somogy Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya vizsgálatot indít.

Az ügyben küldtünk kérdéseket a kormányhivatalnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Felhívtuk Takács Károly polgármestert is, hogy megkérdezzük, miért mondta a kormányhivatalnak, hogy az önkormányzat nem vonta vissza a hozzájárulását, de közölte, hogy nem kíván nyilatkozni.

Ehhez kapcsolódóan: Visszavont engedélyek a Balatonnál: Földváron és Világoson is fellélegezhetnek a civilek?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a félóránként nyolcezerért vízi banánozást és egyéb vízi élményeket tervező fiatal vállalkozók korábban megkapták az engedélyt, júniusban el is kezdték a terület körbekerítését és egy stég építését. A lakosság csak ekkor értesült arról, hogy vízi élménypark készül, ami ellen egyből tiltakozni kezdtek, főleg azok, akiknek vízparti nyaralójuk épp arra a területre esik.

Az Aligai Fürdőegyesület is beszállt az élménypark elleni küzdelembe, és jelezték a fővárosi kormányhivatal hajózási hatóságának, hogy úgy adtak ki engedélyt, hogy az érintett ingatlantulajdonosokat nem tájékoztatták és nem hallgatták meg. A hatóság, elismerve a hibát, visszavonta az engedélyt, és az eljárás folytatásáról döntött. Ez zárult most le azzal, hogy miután az önkormányzat visszavonta hozzájárulását, a hatóság nem adott engedélyt a vízi élményparkra.

A Balatonvilágosra terezett vízi élményparkkal a Szabad Európa riportere, Benyó Rita is foglalkozott a Balatonról készülő videóriportjának második részében, a Szabadon újabb epizódjában, amely elérhető a Szabad Európa oldalán és YouTube-csatornáján.

Hamarosan újabb cikkben foglalkozunk a Club Aliga kikötőjével kapcsolatos fejleménnyel.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG