Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: besültek a fideszes nagyágyúk – a falu, ahol Kósa, Varga és Rétvári is hiába kampányolt


Újszentiván nem egy békés település Szeged alatt.
Újszentiván nem egy békés település Szeged alatt.

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: egy falu, ahol sem a kormány, sem az ellenzék nem tud mozgósítani, érdemes-e segítséget kérniük a kártérítésben a járattörlést vagy -késést elszenvedő utasoknak, a szörny ölelésétől újra bepisilnek a gyerekek.

Tarlógyújtogatás, festékkel összekent molinók és kapuk, szerbek utaztatása: Újszentivánon perzselő hangulatúra sikeredett az időközi választás. Az országos hírekbe azzal került be a település, hogy gyakorlatilag két fideszes jelölt versengett a posztért, de a helyi viszonyokat jobban ismerő kollégánk több furcsaságra bukkant, amikor a faluban járt. Addig harcoltak egymással a politikai erők, hogy a lakók tizenhét év után már nem kérnek sem a Fideszből, sem az ellenzékből.

A csongrádi településen élőkkel ellentétben a CEU Socrates programjának résztvevői még nem vesztették el a reményt. Az intézmény lehetőséget adott olyan embereknek, akik kiszorultak a felsőoktatásból a koruk, társadalmi helyzetük vagy fizikai állapotuk miatt. Videónkban bemutatunk néhányat közülük, akik nemcsak tudásra, hanem egy biztonságos, óvó környezetre is találtak a Közép-Európai Egyetem falai között.

Ha már videóinknál tartunk, akkor figyelmébe ajánlom YouTube csatornánkat is (itt tud feliratkozni), csak ottt láthatja azt a riportot, amelyet a gyerekeket célzó legújabb horror-trendről készítettünk. A szekrényben szörnnyé alakuló plüsmaci nemcsak a kicsiket rémiszti meg, és a pszichológus olyan esetről is beszélt, hogy visszatért az ágyba vizelés egy gyereknél.

Utóhatások

Egyre nagyobb a káosz a repülőtereken. A pandémia alatt a légitársaságok és a repülőterek komoly létszámleépítést hajtottak végre a beszakadó utaslétszám miatt. Most a nyári főszezonban nehéz pótolni a munkaerőt, rengeteg a késés és a járattörlés. Sosem volt még ennyire bizonytalan repülni. Körképünkből megtudhatja, hogy a budapesti terminál még talpon van, és hogy érdemes-e a kártérítés ügyintézését átvállaló cégekhez fordulniuk a pórul járt utasoknak.

Mégis lemond a brit kormányfő. Boris Johnson azután egyezett bele végül a távozásba, hogy egyik legközelebbi szövetségese, Nadhim Zahawi pénzügyminiszter is ezt ajánlotta neki. Minderre azután került sor, hogy ötven fölé nőtt a kormányból ezen a héten távozók száma.

Az infláció 71 millió embert taszított szegénységbe az ukrajnai háború kezdete óta – áll az ENSZ Fejlesztési Programjának jelentésében. Az alacsony jövedelmű országokban a családok bevételük 42 százalékát költik élelmiszerre, de ahogy a nyugati országok szankciókat hoztak Oroszország ellen, az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek, például a búza, a cukor és az étolaj ára megugrott.

Veszélyek

Hiába kapta vissza a Kígyó-szigetet Ukrajna, mégsem biztonságos a parányi földterület. Az orosz hadsereg vadászgépe azért támadta a szigetet visszafoglaló ukrán csapatokat, mert újra kitűzték a zászlójukat a stratégiai jelentőségű, fekete-tengeri katonai álláson. Közben Finnország megerősíti teljes határszakaszát Oroszországgal, az ukrán hatóságok pedig arról panaszkodnak, hogy a háború kitörése óta mintegy kétezer árva gyermeket vittek erőszakkal Oroszországba, hogy a gyorsított eljárással orosz állampolgárságot kapó a kicsiket mihamarabb örökbe fogadhassák orosz családok.

Amiről ma reggel még érdemes olvasni: Matolcsy György jegybank-elnök kisebbik fia, Matolcsy Ádám diplomata útlevéllel utazgat (atlatszo.hu), a Viking szállodahajó-csoport újabb kapitánya ellen emeltek vádat a Hableány-tragédia miatt (hvg.hu), a kormányközeli Magyar Hírlap papíron már nem, csak online lesz elérhető (hirado.hu), a kormány kitart a gazdasági sikerek ismételgetése mellett (Orbán az agrárkamarában, Gyulyás a Kormányinfón), Szijjártó pedig arról beszélt, hogy a kormány felhatalmazásával piaci gázvásárlásba kezdenek az energiacégek (atv.hu).

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG