Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltották a CEU partneregyetemének oroszországi tevékenységét


A Szentpétervári Állami Egyetem végzősei ünnepelnek a diplomaosztó után
A Szentpétervári Állami Egyetem végzősei ünnepelnek a diplomaosztó után

Sokan értetlenül állnak az előtt, hogy Oroszországban nemrégiben „nemkívánatos” külföldi szervezetnek minősítették az amerikai Bard College-ot, amely közös képzési programot tartott fenn a Szentpétervári Állami Egyetemmel.

„Ez nagyon rossz hír” – írta Danil Kotszjubinszkij történész, az orosz felsőoktatási intézmény oktatója, miután bejelentették, hogy a főügyészség tiltólistára tette a Bard College-ot.

„Nem több kontraproduktív állami paranoiánál. Megmagyarázhatatlan” – tette hozzá.

A Szabad Európának adott interjújában pedig megalázónak nevezte a döntést a hallgatók számára. „Most mégis hogyan kellene az oktatóknak arról beszélniük, hogy milyen nagyszerű országban élnek? Ezt szeretném megkérdezni az ilyen döntések felelőseitől” – mondta.

Az orosz főügyészi hivatal június 21-én kezdeményezte az igazságügyi minisztériumnál, hogy nyilvánítsák „nemkívánatos” külföldi szervezetnek a Bardot, mondván, „fenyegetést jelent az Orosz Föderáció alkotmányos rendjére és biztonságára”. Az amerikai intézmény lesz a 35. külföldi szervezet, amely megkapja ezt a minősítést. Így gyakorlatilag betiltják annak minden tevékenységét Oroszországban.

A nagy presztízsű, New York államban lévő bölcsészettudományi magánegyetemen mintegy kétezer diák tanul jelenleg, az intézmény már csaknem 25 éve, 1997-ben lépett partnerségre a Szentpétervári Állami Egyetemmel. Az első hallgatók a csereprogram keretében 1999-ben érkeztek Oroszországba. Hamarosan kettős diplomát nyújtó képzési programot indítottak, a tanulmányaikat sikeresen teljesítők ennek keretében mindkét egyetemtől diplomát kaptak.

A két intézmény 2011-ben közös bölcsészettudományi kart hozott létre, amely nem hivatalosan Szmolnij Intézetként is ismert, dékánná Alekszej Kudrin volt pénzügyminisztert választották. Kudrint, aki egyesek szerint szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a hatalmi elit egy viszonylag liberális tagjaként tartják számon.

Honlapja szerint a kar „a liberális oktatási elvek köré épül, amelyek a kreatív és eredeti gondolkodók számára megfelelő légkör kialakításán, valamint az egyéni megközelítésen alapulnak minden egyes diákkal szemben”.

A Bard College szerint több szinten is együttműködést folytatnak a partnerintézménnyel, ennek részét képezik az évi akár kilencven diák külföldi tanulását lehetővé tevő csereprogramok.

A Szentpétervári Állami Egyetem 2019 novemberében bejelentette, hogy első orosz egyetemként képviseleti irodát nyit az Egyesült Államokban, a Bard campusán.

Az együttműködés ellehetetlenítése

Idén márciusban az orosz kormány úgy döntött, hogy a karnak ki kell válnia a Szentpétervári Állami Egyetemből, és önálló intézményként kell folytatnia. Egy hónappal később a Bard bejelentette: ötszázmillió dollár támogatást kaptak az átalakulásra Soros György magyar származású amerikai üzletember alapítványától.

Ezt követően a Szentpétervári Állami Egyetem rektora, Nyikolaj Kropacsev meghívta az ügyészség munkatársait az intézménybe, hogy ellenőrizzék, megfelel-e minden az orosz törvényeknek. Ezzel párhuzamosan a Nem Kereskedelmi Célú Szervezetek Oroszországi Irányítótanácsa panaszt nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány, a Bard College és a Central European University „egy irányított oktatási intézmények alkotta globális hálózat részeként” használja a Bölcsészettudományi Kart a „fiatalok Nyugat-párti indoktrinálása céljából, illetve azért, hogy ellenséges ideológiát hintsenek el az országunkra vonatkozóan”.

A Kreml-barát tanács áprilisban kerekasztal-beszélgetést szervezett „a Soros Alapítványnak az orosz oktatásra gyakorolt negatív hatásairól”.

A Nyílt Társadalom Alapítvány volt az egyik első szervezet, amelyet „nemkívánatosnak” minősítettek Oroszországban még 2015-ben. A Kreml régóta azzal vádolja Sorost, hogy a volt Szovjetunió területén támogatja az úgynevezett színes forradalmakat.

Azonnali következmények

A Bard College egyelőre hivatalosan nem reagált a történtekre, elnöke, Leon Botstein azonban egy interjúban sokkolónak és félresikerültnek nevezte az intézkedést. „Reméljük, hogy az orosz kormány felülvizsgálja a döntést. Szörnyű csapás ez a népeink közötti kulturális és emberi kapcsolatokra” – fogalmazott.

„A törvény bebörtönzés kockázatának tesz ki embereket pusztán azért, mert kapcsolatban állnak velünk” – emelte ki.

Hozzátette, nemrég megküldték a képzést frissen elvégző oroszországi hallgatóknak a Bard diplomáját, de közel sem biztos abban, hogy valaha is kézhez fogják kapni.

Makszim Olenicsev, a szentpétervári Team 29 jogsegélyszolgálat munkatársa elmondta, hogy a besorolás azonnali következményekkel jár a Bölcsészettudományi Karra nézve. Be kell szüntetnie minden tevékenységét, nem fogadhat hallgatókat, továbbá nem részesülhet a Bard College semmiféle támogatásában, az eddig el nem költött finanszírozást pedig vissza kell téríteniük. Emellett törvénybe ütközik bármi olyan publikáció terjesztése, amely a Bard College részvételével készült, és általánosságban is tilos bármifajta együttműködés vagy interakció az intézménnyel.

A CEU képzéseket indított a Bard College campusán
A magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, a köznyelvben lex CEU-ként elhíresült jogszabály egyebek mellett kimondta, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek a székhelyük szerinti államban is rendelkezniük kell campusszal. Az 1991-ben alapított Közép-európai Egyetem (CEU) a szigorú követelmények és a szűk határidő ellenére elkötelezett maradt Budapest mellett, és álláspontja szerint minden előírást teljesített, miután egy megállapodás keretében képzést indított a New York-i Bard College campusán is. Mindezek ellenére a kormány nagyjából egy éven keresztül nem volt hajlandó aláírni a maradást lehetővé tévő megállapodást, a CEU ezért bejelentette, hogy Bécsbe helyezi át amerikai akkreditációjú képzéseit, és lényegében elhagyja Budapestet. A lex CEU-t végül az Európai Bíróság tavaly jogsértőnek találta, a kormány ezért idén közölte, hogy módosítani fogja, de az egyetem eközben már megkezdte a működését az osztrák fővárosban.


„Támadás a fiatalok ellen”

A szakértő figyelmeztetett, hogy a jogszabályt egy éven belül háromszor megsértő személyek ellen bűnügyi eljárás indul, ami akár hat év börtönbüntetés kiszabásával is végződhet.

Ilja Utekin, az intézmény egyik oktatója úgy vélekedett, hogy a minősítés „a hatóságok skizofréniáját és hisztériáját tükrözi” a szeptemberi választások előtt. Kijelentette, hogy a Bard College „nem politikai szervezet, pusztán egy egyetem, amely az oktatás liberális modelljét képviseli”. Ennek kapcsán rámutatott, hogy ez a módszer világszerte egyre nagyobb teret nyer, Kínában is már több mint száz felsőoktatási intézmény alkalmazza.

„Ez támadás a fiatalok ellen. A hatóságok hisztérikusan demonstrálják, hogy ki itt a főnök. Minden választás alkalom a pánikra” – közölte.

Ivan Kurilla történész rámutatott, hogy Soros György számos egyetemnek nyújtott támogatást világszerte. „Arra kell készülnünk, hogy minden egyetemet nemkívánatosnak nyilvánítanak, amely Soros támogatásában részesül? Az az ügyészség célja, hogy beszüntessenek minden oktatási együttműködést Oroszország és a külföldi egyetemek között?” – tette fel a kérdést.

XS
SM
MD
LG