Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bevonják a hadsereget a kijárási tilalom betartatásába Magyarországon


A honvédség fertőtleníti a soroksári Török Flóris Általános Iskolát 2020. október 28-án.
A honvédség fertőtleníti a soroksári Török Flóris Általános Iskolát 2020. október 28-án.

A közrend fenntartásában, és ahol ez lehetséges, az egészségügyre nehezedő nyomás csökkentésében is részt vesz a honvédség - jelentette be a miniszterelnök az operatív törzs reggeli ülése után.

Orbán Viktor a közösségi oldalára feltett videóban közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel egyeztetve, a katonák besegítenek a rendőségnek, a központi közigazgatásnak és az egészségügynek.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor hétfő délelőtt jelentette be, hogy minden korábbinál szigorúbb korlátozásokról döntött a kormány a járvány megfékezésére. Rendkívüli jogrend lép életbe, az ehhez szükséges felhatalmazási törvény elfogadására kérte az Országgyűlést a kormányfő.

Ennek megfelelően a parlament kedden ellenzéki támogatással, 180 igen szavazattal, egy nem ellenében elfogadta a felhatalmazási törvény új változatát. Ez – ugyanúgy, mint a járvány első, tavaszi hulláma idején – lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet idején hozott, akár törvényeket is felülíró kormányrendeletek két héten túl is érvényben maradjanak, fontos különbség azonban, hogy a rendeleti kormányzás most legfeljebb 90 napig lesz hatályban, utána ismét dönteni kell a meghosszabbításáról.

Közben kevesebb mint két órával a szerda 0 órai hatályba lépésük előtt megjelentek a Magyar Közlönyben ez első körben december 11-ig érvényes rendelkezések.

XS
SM
MD
LG