Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Menekülő ukránok, Orbán Viktor összehívta a Nemzetbiztonsági Kabinetet


Ukrán katona gépfegyverrel a kezében a frontvonalon, Travneve falu közelében, Donyeck régióban
Ukrán katona gépfegyverrel a kezében a frontvonalon, Travneve falu közelében, Donyeck régióban

Legfontosabb híreink kedd reggel: Csapatokat küldene Oroszország a két kelet-ukrajnai szakadár régióba, tömegesen menekülnek az emberek Kelet-Ukrajnából, ahol egyre gyakoribbak a tüzérségi támadások. Orbán Viktor összehívta a Nemzetbiztonsági Kabinetet. Kiakadtak a kis benzinkutak tulajdonosai, perelnék a magyar államot. Újszentivánon még az önkormányzati választások előtt hivatalos papírokat égethettek a közmunkások.

Nemzetbiztonsági Kabinet a Karmelitában

Újabb lépést tett Oroszország a fegyveres konfliktus felé, miután függetlenként ismerte el a két kelet-ukrajnai szakadár régiót, ahová csapatokat küldene. Orbán Viktor éjszaka közösségi oldalán a krízisről posztolt. Kedd reggel összeült a Nemzetbiztonsági Kabinet.

A magyar kormányfő azt írta közösségi oldalán, hogy telefonon egyeztetett az Európai Tanács elnökével az ukrajnai helyzetről, és világossá tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak. Az ülésen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter vesz részt.

A regionális biztonsági kérdések a mi bőrünkre mennek – fogalmazott az orosz–ukrán válsággal kapcsolatban hétfőn a magyar külgazdasági és külügyminiszter az uniós Külügyi Tanács brüsszeli ülésének szünetében. A tanácskozáson kiemelt téma volt a konfliktus. Szijjártó Péter azt mondta, az ukrán külügyminiszter korábban azt kérte Magyarországtól, ne járuljon hozzá a hisztériakeltéshez azzal, hogy evakuálja vagy áthelyezi kijevi nagykövetségét. Ezt a magyar kormány teljesíti, a kijevi nagykövetség teljes létszámmal működik tovább, ahogy a kárpátaljai főkonzulátus is.

Bombatámadások és kimenekítés

A gyakoribbá váló tüzérségi támadások és a tömeges evakuálás miatt egyre inkább attól tartanak Kelet-Ukrajnában, hogy Oroszország ürügyet keres a támadásra. Becslések szerint több mint 190 ezer katona állomásozik az orosz–ukrán határon, az Egyesült Államok szerint bármelyik pillanatban támadás indulhat.

Bombatámadások és kimenekítés: fokozódik az orosz-ukrán feszültség
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:20 0:00

„Ez nem egy trafik”

Folyamatosan termelik a veszteséget, mert a kormány 480 forintban maximalizálta az üzemanyagok árát, miközben most drágábban szerzik be a nagykereskedőktől. A hazai és az uniós jogszabályok szerint az állam nem kényszerítheti a vállalkozásokat arra, hogy veszteségesen üzemeljenek.

Több kis benzinkút üzemeltetője is azt mondta a Szabad Európának, hogy vizsgálja annak a lehetőségét, hogy be tudja perelni a magyar államot az üzemanyagok hatósági árszabályozása miatt. Többen arról számoltak be, hogy elkezdtek szervezkedni, és egy új érdekvédelmi szervezet létrehozásán munkálkodnak. Az egyik, automata kutakat üzemeltető vállalkozás már előrébb jár, ügyvédeket fogadott, akik elkezdtek dolgozni a jogi anyagon.

„Kiskereskedőként veszteséges üzemeltetésre kényszerít engem az állam. A jogszabály szerint ha nem bírom anyagilag, egy konkurens cégnek kell ingyen és bérmentve átadnom a kutak üzemeltetését. Ez engem az ötvenes évek államosítási törekvéseire emlékeztet”

– mondta az egyik tulajdonos a Szabad Európának.

A közmunkások iratmegsemmisítő szekciója

Iratokat égethettek el még az önkormányzati választások előtt a közmunkások Újszentivánon, ahol nemrég letartóztatták a polgármestert. A faluban nem ez lenne az első eset a papírok megsemmisítésére, korábban a fantomszerbek nyomait próbálták eltüntetni az önkormányzatnál. A polgármester nélkül maradt faluban arról is beszélnek, hogy a Putnik Lázárhoz köthető nyaralón a falu közmunkásai is dolgozhattak.

„Mindannyian tudtuk, hogy választás előtt itt bajok vannak, hogy ilyen hirtelen meg kell semmisíteni a papírokat”

– magyarázta a férfi, aki szerint a közmunkások biztosan parancsba kapták a papírok megsemmisítését, de nem kérdeztek rá, mégis mit csinálnak.

Jelenetek egy kampányból

Jogsértésgyanúsan gyűjtöttek Pócs János újrázni készülő fideszes parlamenti képviselő számára ajánlásokat Jászapátiban. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat (RNÖ) vezetője ugyanis a szervezet közösségi házába hirdette meg a gyűjtést.

„Sziasztok, üdvözöllek benneteket! Tudatni szeretném a jászapáti lakosokkal, hogy a mai naptól, 15-órától 18-óráig a Cserhajban (Kossuth Lajos út 5.) aláírásgyűjtést szervezünk! Várjuk azokat a lakosokat, akik a Fidesszel és Pócs János országgyűlési képviselővel szimpatizálnak!”

– írta a jászapáti roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Szénási László a Facebook-oldalán.

Csakhogy a Választási eljárásról szóló törvény alapján nem gyűjthető ajánlás állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében.

Háromezernél több új fertőzött Magyarországon

Az elmúlt 24 órában 3193 új fertőzöttet igazoltak és 131 emberéletet követelt a vírus okozta betegség. A mintavételek száma 6228, vagyis gyakorlatilag minden második teszt pozitív, de csökkenő tendenciát mutat a fertőzöttek száma.

Nyugodt napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG