Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA új szankciók bevezetését fontolgatja Moszkvával szemben


Antony Blinken amerikai külügyminiszter előszőr tart sajtótájékoztatót újbeosztásában. Washington, 2020. január 27.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter előszőr tart sajtótájékoztatót újbeosztásában. Washington, 2020. január 27.

A Biden-kormány külügyminisztere azt mondta, felkavarták az orosz tüntetőkkel szembeni brutális fellépésről készült felvételek. Blinken azt mondta, szankciók bevezetését fontolgatják, de konkrétumokról még nem beszél.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy a Biden kormány szankciók bevezetését fontolgatja Oroszországgal szemben, egy nappal azután, hogy az orosz rendőrök gumibotokat és sokkolót használtak az Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista szabadon engedését követelő tüntetőkkel szemben.

Sokkolót is használtak a rendőrök a békés tüntetők ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Egy február 1-jén leadott tévéinterjúban Blinken azt mondta, hogy „mélyen felkavarta az erőszakos rendőri fellépés”. A tévés beszélgetésben arra is kitért, hogy Kína „hallatlanul” járt el Hongkong ügyében, valamint az amerikai külügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy Irán hónapokra van attól, hogy annyi hasadóanyagot tudjon előállítani, amennyi egy atomfegyverhez szükséges.

Részletekről még nincs szó

Az orosz külügyminiszter azzal vádolta meg Washingtont, hogy az amerikaiak állnak tüntetések mögött, ami „nettó beavatkozás az orosz belügyekbe”. „Az orosz kormány nagy hibát követ el, ha azt hiszik ez rólunk szól” – reagált Blinken. „Róluk van szó. Az ő kormányukról. A frusztrációról, amit az orosz emberek a korrupció miatt éreznek, az autokrácia miatt, és azt hiszem befelé kéne nézniük, nem is kifelé.”

A január 31-én rögzített interjúban Blinken nem nevezett meg specifikus szankciókat Moszkvával szemben. A külügyminiszter azt mondta, átgondolja a lehetséges válaszokat a Navalnij-ügyre, az orosz befolyásra a 2020-as elnökválasztásokon, a Solar Wind elleni kibertámadásra, és az állítólag orosz vérdíjra az amerikai katonák fején Afganisztánban.

"Az elnök nem fogalmazhatott volna egyértelműbben, amikor Putyin elnökkel beszélt" – utalt vissza Blinken a Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között lezajlott telefonbeszélgetésre.

Iránról is szó esett

Iránnal kapcsolatban azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok hajlandó visszatérni a 2015-ös atomalkuhoz, ha Irán is így tesz, és aztán együttműködik Amerikával és a partnerekkel egy „hosszabb és erősebb” megállapodás létrehozásán, amelybe más kérdéses ügyek is bekerülhetnek.

Arra a kérdésre, hogy a fogvatartott amerikaiak szabadon engedése, amely az előző alkuban nem szerepelt, feltétele lesz az atomalku megújításának, Blinken nem válaszolt egyértelműen.

„Függetlenül akármilyen alkutól, azokat az amerikaiakat el kell engedni. Pont. Arra koncentrálunk, hogy garantáljuk, hogy így vagy úgy, de hazatérnek” – mondta az amerikai külügyminiszter.

Blinken szerint Kína nem működik együtt a WHO nyomozásában

Kínával kapcsolatban Blinken azt mondta, annak ellenére, hogy a WHO felügyelői már Vuhanban vannak, Kína nem tesz eleget, hogy beengedje a szakértőket azokra a helyekre, ahol a koronavírust felfedezték. Blinken szerint Kína részéről a transzparencia hiánya egy olyan „alapvető probléma”, amiről beszélni kell.

A külügyminiszter elmondta, a Biden-kormány meg fogja vizsgálni, hogy a Trump elnöksége alatt bevezetett büntetővámok Kínával szemben vajon több kárt okoznak-e az amerikai gazdaságnak, mint a célpontjuknak. Blinken kritizálta az ázsiai országot, amiért az új nemzetbiztonsági törvény keretében tömegével börtönzik be a tiltakozókat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG