Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden szerint Putyin gyilkos, újabb szankciók jöhetnek


Joe Biden (b) és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozója 2011. március 11-én.
Joe Biden (b) és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozója 2011. március 11-én.

Lelketlen gyilkosnak tekinti Vlagyimir Putyin orosz államfőt Joe Biden amerikai elnök, és következményeket emlegetett a 2020-as elnökválasztás befolyásolása miatt. Az orosz törvényhozás alsóházának elnöke szerdán azonnal reagált és azt mondta, hogy Biden kijelentése túlmegy a józan ész határán.

Az amerikai hírszerzés kedden hozta nyilvánosságra jelentését a 2020-as elnökválasztás alatti külföldi titkosszolgálati akciókról. Ebben az áll, hogy Irán és Oroszország szolgálatai aktívan igyekeztek befolyásolni a választásokat, utóbbiak célja az volt, hogy a Donald Trump újraválasztási kampányát támogassák.

Szankciókra számít Oroszország

A jelentés szerint Moszkva „az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló szereplők segítségével” próbált saját érdekeinek megfelelő narratívákat a média, valamint amerikai politikusok szájába adni a választási kampány alatt. Joe Biden támadása mellett az orosz szolgálatok igyekeztek aláásni a választási rendszerrel kapcsolatos közbizalmat, valamint tovább élezni a társadalmi és politikai feszültségeket az Egyesült Államokban.

Oroszország amerikai nagykövetsége, valamint az orosz kormány szóvivője tagadta a vádakat, de elmondták: számítanak arra, hogy az Egyesült Államok a jelentésre hivatkozva új szankciókat vezet be Oroszországgal szemben. Hasonló előrejelzést tett közzé a Reuters is washingtoni forrásokra hivatkozva.

Joe Biden amerikai elnök a jelentés más napján az ABC News amerikai hírcsatornának adott interjút. Ebben – a szanckiókkal kapcsolatos jóslatokat megerősítve – azt mondta: hamarosan kiderül, milyen következményekkel kell számolnia az orosz vezetőnek. Biden azt mondta, az évek során volt alkalma megismerni Putyint, akinek szerinte „nincs lelke.” A riporter kérdésére, hogy gyilkosnak tartja-e az orosz elnököt, igennel válaszolt.

Erős kontraszt

Az interjú során Biden arról is beszélt, hogy egyszer Putyinnak személyesen is megmondta, hogy szerinte az orosz elnöknek nincs lelke, amire Putyin azt válaszolta, „jól megértjük egymást.”

Biden ez utóbbi kijelentéssel a korábbi elnök, George W. Bush 2011-es kijelentésére utal, aki egy Putyinnal való találkozó után azt mondta, „Belenéztem a szemébe, és nagyon közvetlennek és megbízhatónak találtam – beleláttam a lelkébe.” Biden elődje, Donald Trump szintén többször hangoztatta, hogy jó személyes viszonyt alakított ki az orosz elnökkel.

Biden az interjúban elmondta azt is, a feszültségek ellenére maradtak olyan területek, ahol továbbra is együttműködhet Moszkva és Washington. Példaként említette a New START nevű, atomfegyverek leszereléséről szóló egyezményt, amelynek hatályát idén januárban hosszabbították meg.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke szerdán a Telegram-csatornáján reagált Biden nyilatkozatára.„Senkinek sem szabad így beszélni a vezetőnkről” – fogalmazott.

„Biden mai kijelentése túlmegy a józan ész határán. Így nem viselkedhet egy olyan ország vezetője, amely a demokratikus elvek és az erkölcs hordozójának szerepére pályázik. Így beszélni az államfőnkről senkinek sem megengedett.”

XS
SM
MD
LG