Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zavargások a Capitoliumnál: vádemelés újabb három ember ellen


Az amerikai törvényhozás épületénél csaptak össze a rendőrök és az erőszakos tüntetők, Washington (Egyesült Államok), 2021. január 6.
Az amerikai törvényhozás épületénél csaptak össze a rendőrök és az erőszakos tüntetők, Washington (Egyesült Államok), 2021. január 6.

A szarvak és a medvebőr fejdísz sem óvott az igazságszolgáltatás szigorától. A busójelmeznek ható öltözékben randalírozó Jake Angeli is a gyanúsítottak között van.

Vádat emeltek egy szövetségi bíróságon az amerikai kongresszus szerdai ostromában részt vevő három gyanúsított ellen. Az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a gyanúsítottak egyike, az arizonai Jacob Anthony Chansley, álnevén Jake Angeli. Ő az, aki szarvakkal ékesített medvebőr fejdíszével, vörös, fehér és kék arcfestékkel bemázolt arccal, csupasz felsőtesttel, amerikai zászlóval felszerelt lándzsával pózolt a washingtoni tömegben, és erről fényképek is készültek.

Az összeeskövés-elméleteket terjesztő, szélsőséges QAnon mozgalom tagját jogtalan behatolással és rendzavarással vádolják. Egyelőre titok, hogy hol tartják őrizetben, csak annyit tudni, hogy először hétfőn jelenik meg a bíróságon. Chansley/Angeli a BBC tudósítója szerint önként ment be az FBI-hoz vallomást tenni a washingtoni rendbontás után, és fel sem merült benne, hogy bent tarthatják. Ebben is csalódnia kellett, így lett.

Emlékezetes fotó készült Adam Johnsonról is. Ő az, aki vélhetően ellopta Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata párti elnökének a szószékét. Az egész világot bejárt fotón az volt látható, hogy a férfi ezzel a pulpitussal az egyik kezében a másikkal integetve a törvényhozás folyosóján lépked. Most jogtalan behatolás és a rendzavarás mellett lopással is megvádolták.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

A most megvádolt harmadik ember politikus: Derrick Evans, a nyugat-virginiai képviselőház tagja. Az ügyészség szerint Evans megosztott egy videofelvételt arról, ahogy betört a kongresszusba. A 35 éves férfi szombaton lemondott tisztségéről. Közleményében azt írta, teljes mértékben felelősséget vállal tettéért, mélységesen sajnálja azt a sérelmet, fájdalmat vagy zavart, amit családjának, barátainak, választóinak és nyugat-virginiai társainak okozott.

Keresik a rendbontókat

A hatóságok már korábban őrizetbe vették azt a férfit is, aki a Capitolium ostroma során egy fénykép tanúsága szerint beült a képviselőház elnökének az irodájába, majd feltette a lábát az asztalra. A 60 éves Richard Barnett ellen tiltott helyre történő engedély nélküli behatolás, garázdaság, köztulajdon eltulajdonítása a vád, mivel magával vitt több levelet is. Legfeljebb egy év börtönre számíthat.

Az igazságügyi tárca további 14 ember ellen emelt már vádat. Egyiküket azért vonják felelősségre, mert a törvényhozás épületének közelében leparkolt autójában gyújtóeszközök és fegyverek voltak.

A közösségi médiaszolgáltatókra is számítanak

A szenátus hírszerzési bizottságának leendő elnöke, Mark Warner 11 mobilszolgálató és közösségi médiavállalat vezetőjének írt levelében arra szólított fel a cégeket, hogy őrizzék meg a törvényhozás épülete elleni ostrommal kapcsolatos tartalmakat és metaadatokat. Levelében Warner hangsúlyozta, a rendbontók dokumentálták és megosztották a közösségi oldalakon és SMS-ekben az eseményeket.

Készült az MTI és az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG