Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kongresszus hitelesítette Joe Biden és Kamala Harris választási győzelmét


Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke és Kamala Harris, megválasztott alelnök.

A demokrata Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, miután a Kongresszus két házának közös ülése hitelesítette a győzelmét. Mindezt egy viharos nap előzte meg, ahol Trump elnök támogatóinak százai zavargással próbálták megakadályozni ezt a folyamatot.

A jogalkotók január 7-én hitelesítették Biden győzelmét. Számos államból emeltek különböző kifogásokat az eredmény ellen, de Kongresszus mindkét háza határozottan elutasította ezeket.

Az eseményt beárnyékoló erőszak miatt a politikusoknak fedezékbe kellett húzódniuk. Az eldördülő lövések pedig egy nő életét követelték, miután a tüntető tömeg áttört egy elbarikádozott ajtón és a másik oldalon Capitolium felfegyverzett rendőrei állták útjukat.

A helyi sajtóhírek alapján a nőt a sürgősen kórházba szállították, ezután vesztette életét. Lelkes Trump rajongónak írták le, és háborús veteránnak, aki 14 évig szolgálta a légierőt, négy hosszabb külföldi missziót is beleértve. A washingtoni rendőrség szerint 52 embert tartóztattak le a zavargásokban való tevékenységük miatt. Emellett három másik ember is életét vesztette, náluk különböző, súlyos és sürgős egészségügyi problémák merültek fel a zűrzavar során.

Mindkét házban órákkal azután folytatták az ülést, miután a biztonságiak újra biztonságosnak minősítették a Capitoliumot.

A törvényhozást megrázó erőszak után komor hangulatban zajlott tovább a folyamat. Hamar világossá vált, elsöprő többséggel utasítják el a Trump-párti republikánus törvényhozók kifogásait. Ezeket Joe Biden győzelme ellen emelték több, a választás szempontjából különösen fontos államban. Számos republikánus képviselő is leszavazta ezeket a kifogásokat.

„Azoknak [mondom], akik ma a Capitoliumban pusztítottak – nem nyertetek” –mondta az ülést elnöklő Mike Pence alelnök.

Josh Hawley Missouri-i és Ted Cruz texasi szenátor vezetésével több mint egy tucat szenátor, és nagyjából száz alsóházi republikánus képviselő tervezett kifogásokat emelni az érintett államok választási eredményei ellen.

De az erőszak után több szenátor is visszavonta ezt az álláspontját, így pedig lényegében semmi esélye nem maradt csoportnak ahhoz, hogy megakadályozzák Joe Biden elnökségét.

Mindkét pártból többen is kemény hangnemben beszéltek a zavargásról. Trump egyik ellenfele, Mitt Romney, Utah-i republikánus szenátor közvetlenül az elnököt hibáztatta –

„Egy önző ember megsértett büszkesége miatt gyűltünk össze. És a támogatói felháborodása miatt, akiket az elmúlt két hónapban szándékosan félrevezetett, ma délelőtt pedig tettekre szólított fel. Ami történt ... az egy felkelés volt, amit az Amerikai Egyesült Államok elnöke gerjesztett” - mondta Romney szenátusi beszédében.

Trump közleménye

A szavazás után Trump közleményt adott ki, amiben megismételte az elmúlt két hónap során hangoztatott hamis állításait.

"Noha a választás eredményét teljesen elutasítom, és a tények engem igazolnak, ennek ellenére január 20-án szabályos hatalomátadás fog lezajlani " – közölte Trump, az elmúlt két hónap során hangoztatott hamis állításait megismételve.

"Mindig is azt mondtam, hogy folytatjuk a harcot azért, hogy csak a törvényes szavazatokat vegyék számításba. Bár ez a végét jelenti a történelem legnagyszerűbb első elnöki ciklusának, mindez csak a kezdete annak a harcunknak, hogy Amerikát Újra Naggyá Tegyük."

A káosz azután szabadult el, miután Trump a Fehér Ház közelében beszédet intézett az összegyűlt támogatóihoz. Azt mondta nekik, hogy menjenek a Capitoliumhoz kimutatni a választási folyamat elleni haragukat.

Emellett felszólította őket, hogy „harcoljanak” és hogy helyezzék nyomás alá a választott képviselőket annak érdekében, hogy azok elutasítsák az elnökválasztási eredményeket.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök az ország demokráciáját ért „példátlan támadásnak” nevezte a Capitolium erőszakos megszállását. Emellett felszólította Trump elnököt, hogy azonnal cselekedjen és hívja vissza a támogatóit.

Trump ezután nem sokkal kitett a Twitterre egy olyan videót, amivel nem sokat segített a helyzeten. Ebben a megismételte az elcsalt választásokra vonatkozó véleményét, amit még semmilyen hiteles bizonyítékkal nem támasztott alá. Felszólította követőit azonban arra is, hogy menjenek haza.

"Haza kell mennetek most, békének kell lennie. Szeretünk titeket, nagyon különlegesek vagytok" – mondta el a videóüzenetében.

A Twitter később bejelentette, hogy 12 órára zárolta Trump fiókját. A cég emellett megfenyegette az elnököt, hogy ha nem veszi le több olyan üzenetét, amelyekben erőszakra buzdít, akkor örökre örökre letilthatják a felületükről. Eközben a Facebook is levette az elnök videóját, arra hivatkozva, hogy erőszakra buzdít.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG