Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Diplomamentés Budapesten ukrán diákoknak


A magyar lakosság egyre pesszimistább a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. A parlament Külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint Orbán tusványosi beszéde Európa-párti volt, a fajkeveredésről szóló gondolatokról azonban Németh Zsolt nem beszélt.

Egyre rosszabbnak érzik pénzügyi helyzetüket a magyarok

Tavaly március óta nem látott mélypontra esett júliusban a GKI konjunktúraindexe, vagyis az a mutató, amellyel a gazdaságba vetett bizalmat mérik. Idén április óta az üzleti várakozások mintegy nyolc, a fogyasztóiak több mint húsz ponttal estek, miközben a cégek és a lakosság pesszimizmusa hasonló mértékben nőtt. Hónapról hónapra egyre drámaibban látjuk a gazdaság helyzetét.

Németh Zsolt szerint tabudöntögető volt Orbán Viktor tusványosi beszéde

A parlament Külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, hogy borítékolhatók voltak a kritikák. Szerinte Orbán Viktor valójában Európa-párti beszédet mondott, célja pedig az volt, hogy Európa az elkövetkezendő időszakban próbálja felülvizsgálni a saját megközelítését. Mint mondta, újratervezésre van szükség a háború kérdésében, és Orbán Viktor ebben próbált a maga részéről hozzászólni a kérdéskörhöz. Németh Zsolt és az őt a Hír TV-n kérdező újságíró egyszer sem említette a beszéd legnagyobb, nemzetközi felháborodást kiváltó, a nem kevert fajú magyarokról szóló részét.

Videón, ahogy egy orosz egység megtagadja a parancsot

Egy orosz katona felvette, ahogy egysége katonái szembeszállnak parancsnokukkal, és megtagadják a harcot. Egy másik katona fotókat küldött egy pincéről, ahol később őrizetben tartották őket.

Az Európai Unió legújabb, július 21-én hivatalosan elfogadott, Moszkva-ellenes szankciói valószínűleg az eddigi leggyengébb brüsszeli csomag. Hogy megértsük, miért, nem kell messzebbre tekinteni, mint a blokk egyéb, az elmúlt hetekben tett lépéseire, amelyekkel felkészült egy hosszú, hideg télre.

Az orosz külügyminiszter hétfőn arról beszélt, hogy céljuk az ukrán vezetés leváltása. Moszkva elkötelezett amellett, hogy segítsen az ukránoknak „felszabadulni a jelenlegi, teljességgel elfogadhatatlan rezsim terhe alól”jelentette ki Szergej Lavrov.

Eközben diplomamentő programot és nyári egyetemet szervezett a Közép-európai Egyetem ukrán egyetemistáknak, akik a háború miatt megszakítani kényszerültek tanulmányaikat. A Láthatatlan Egyetem online programként indult, majd a CEU budapesti campusán folytatódott, Ukrajna minden tájáról érkező diákokkal.

Érdemes még elolvasni:

A kata eltörlése ellen tüntettek hétfőn is, a Parlamentél már ezres nagyságrendű volt a tüntetők száma. A demonstráció hivatalos vége után a rendőrök az Oktogonnál oszlatták fel a pár száz fős tömeget, derül ki a Telex beszámolójából.

Egyelőre nem tudni, mire, de 8,2 milliárd forintos keretszerződést kötött tavaly az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jó orosz kapcsolatai miatt „Mr. Oroszországként” ismert Klaus Mangold üzletember tanácsadócégével, számol be a hvg.hu.

Rogán barátjához került egy értékes épület a budapesti Belvárosban, a kétszáz éves múltra visszatekintő, védettséget élvező épületet akár el is bonthatják: részeletek a 24.hu cikkében.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG