Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit vár 2021-től a haditudósító, a közgazdász vagy a pszichiáter?


Újévi vágyak, álmok, fogadalmak a kívánságfalon a Times Square-en 2020. december 28-án, New Yorkban
Újévi vágyak, álmok, fogadalmak a kívánságfalon a Times Square-en 2020. december 28-án, New Yorkban

Nemzeti konzultációra nem futja, varázsgömbünk nincs, kávézaccból jósolni nem tudunk. Inkább néhány közéleti embert kérdeztünk, akikkel idén jót beszélgettünk, mondják el ők, milyen volt 2020 és milyen 2021-nek örülnének.

L. Ritók Nóra: várom, hogy hangosodjon ki egy másfajta értékrend

L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője, az Igazgyöngy Alapfokú Művészet Iskola igazgatója. Az alapítvány 1999 óta dolgozik az esélyegyenlőségért, társadalmi integrációért, a gyerekszegénység, és az átörökített mélyszegénység felszámolásáért.

Mi volt 2020 legdühítőbb vagy legelszomorítóbb eseménye?

Az alapítványunk számára azt hiszem, a tanév indításának bizonytalansága. Az EMMI augusztus végével elvonta egy olyan kiegészítő támogatás felét az iskolától, ami nélkül nagyon nehezen fenntartható az oktatásunk, a hátrányos helyzetű gyerekek magas aránya miatt. Annyira igazságtalannak és méltatlannak éreztem, hiszen oldalakon át tudnám sorolni, mennyi mindennel segítjük a leszakadó társadalmi csoportok gyerekeit, hogy az iskolarendszerben maradjanak, és a helyi intézményrendszert is támogatjuk sok irányból. Máig sem értem az okát, hogy miért tették ezt, nemcsak velünk, hanem még Iványi Gábor iskoláival és az Ámbédkárral…. és az is dühít, hogy teljesen átláthatatlan, kinek, miért adnak ilyen kiegészítő támogatást.

Ha nagyobb kitekintésben nézem, talán a gyöngyöspatai ügyet emelném ki. Azokat a megnyilatkozásokat, intézkedéseket, melyek a kormányzat részéről ehhez a történethez és az oktatási szegregációhoz kapcsolódtak, elképzelhetetlenek voltam számomra korábban. Ugyanilyen dühöt érzek az SZFE körüli eseményekkel kapcsolatban.

Mi volt 2020-ban a legörömtelibb?

Sok örömünk nem volt, ebben a járvánnyal nehezített évben… mégis, azt hiszem, azt kell kiemelnem, hogy mekkorát nőtt az Igazgyöngy Alapítvány társadalmi beágyazottsága 2020-ban. Megnyilvánult ez abban, hogy szeptember elején két nap alatt összeadták az emberek az elvont támogatást, sőt a hónap végére a jövő évit is. A tavaszi járvány és a mostani második hullám alatt is elképesztő szolidaritást érezhettünk, és ebben a nehéz helyzetben a karácsonyi adománygyűjtésünk is azt igazolta: sokan vannak mellettünk, és a szám folyamatosan bővül. Ez nagyon jó érzés. Nemcsak a támogatások miatt, hanem a miatt is, hogy érezhetjük, az ügy, amit képviselünk, és a kiállásunk is, fontos az embereknek.

Mit vár 2021-ről?

Minden évben az a legfontosabb elvárásom januárban, hogy tudjunk tovább működni. Most is úgy érzem, ez a fontos. Mert, ha dolgozhatunk tovább, akkor egyrészt vihetjük tovább azt a 20 évre tervezett esélyteremtő modellt, amelynek most a 11. évében vagyunk, és melynek a tapasztalatai rendkívül fontosak. Másrészt, a nyilvánosság előtt tarthatjuk továbbra is a gyermekszegénység ügyét, az esélyegyenlőség fontosságát, felhívhatjuk a figyelmet az esélykiegyenlítés ellen ható szakpolitikai intézkedésekre. És várom, hogy hangosodjon ki egy másfajta értékrend, amiben nincs korrupció, nincs erőből intézkedés, „csakazértis” történések, gyűlöletbeszéd, lejáratás, hazugság, egymás támadása. Mindennél jobban vágyom egy tisztességes, az intézményrendszert szakmai alapokon működtető szakpolitikára, ami nem „ügyeket” kezel végre, hanem az okokkal is foglalkozik.

A Prima Pirimissima-díjas L. Ritók Nórával, aki amellett, hogy folyamatosan tanít, publikál, maga is aktív művész, arról beszélgettünk, milyen kihívásokat jelentett a járványhelyzet a mélyszegénységben élőknek és az alapítványnak.

Bereczky Tamás: ami most van, az még távolról sem a gondok vége

Bereczky Tamás nyelvész, pszichológus, kommunikációs vezető, a European AIDS Treatment Group, az Európában élő HIV-fertőzöttek egyik legnagyobb hálózatának kommunikációs vezetője, az UNAIDS és az Európai Járványügyi Központ tanácsadója.

Mi volt 2020 legdühítőbb vagy legelszomorítóbb eseménye?

A legelszomorítóbb dolgok családi természetűek voltak, és nem szívesen teszem közzé ezeket. A legdühítőbb a magyarországi fasizmus kiteljesedése, és az a tohonya közöny, amivel a magyarok többsége ezt fogadni látszik. Mintha semmi ellenállás nem lenne.

Mi volt 2020-ban a legörömtelibb?

A legörömtelibb az unokám, nem csak volt, de maradt is.

Mit vár 2021-től?

2021-től nagyon sok türelmet várok, mármint türelmet magamtól és a világtól is, mert ami most van, az még távolról sem a gondok vége.

Bereczky Tamással, aki több mint 17 éve HIV-pozitív, az AIDS elleni küzdelem világnapján beszélgettünk egyebek között társadalmi stigmatizálásról és arról milyen élet- és karrierkilátásai vannak egy HIV-pozitívnak ma Magyarországon.

Petschnig Mária Zita: ki fognak ütközni a válság alatt tovább feszített vagyoni és jövedelmi különbségek

Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, a pénzügytan tanára, a rendszerváltó értelmiség egyik meghatározó alakja, Kéri László politológus felesége.

Mi volt 2020 legdühítőbb vagy legelszomorítóbb eseménye?

2020-ban számomra a legdühítőbb és egyben legelszomorítóbb történés az volt, hogy a kormány az egészségvédelemre és a gazdaságvédelemre hivatkozva rendkívüli méretű deficitet termelt és ezzel, továbbá a forint legyengítésével együtt, visszanövesztette az államadósság rátáját arra a szintre, ahonnan 2011-ben az adósság-visszavágás programját elindította. S annak ellenére, hogy rengeteg pénzt elégetett, sem a vírus ellen nem védekezett hatékonyan, sem a gazdaság visszaesését nem tudta kellő mértékben feltartóztatni.

Politikája következtében több ezer honfitársunk halálát hozta előre és több százezer magyar ember életét keserítette meg azzal, hogy nem vett tudomást szociális helyzetük ellehetetlenüléséről. Az Orbán Viktorral azonosítható kormány csak saját hatalmának védelmére koncentrált, és a nagytőkét, benne barátait és üzletfeleit, valamint potenciális szavazóbázisát kedvezményezte állami ingyenpénzekkel a sport favorizálásán túlmenően. A potenciális növekedés alapjainak további rongálásával a jövőbeli fejlődés esélyeit is lerontotta.

Mi volt 2020-ban a legörömtelibb?

Az év legörömtelibb eseményei családi kötődésűek voltak. Amikor a nyáron együtt lehettünk unokáinkkal Prágában, az Őrségben vagy gombászkodásainkon a Pilisben és a Visegrádi-hegységben.

Mit vár 2021-ről?

Minthogy 2020 mélypont volt, 2021-ben csak jobb lehet. Nehezen fog indulni az év, s lehet, hogy még a vírus harmadik szakaszába is belefutunk, ha a kormány nemzeti konzultációkra és nem a szakértőkre hallgat. Az esztendő második felében rendeződhetnek a gazdasági folyamatok, de sok családnak még ekkor is keserves lesz az élet. Ki fognak ütközni a válság alatt tovább feszített vagyoni és jövedelmi különbségek, ami fokozza a politikai feszültségeket. Orbán Viktor csakis a 2022-es parlamenti választások megnyerésére fog fókuszálni, aminek egyik következménye lesz a kormányzati hazudozások szintjének megemelkedése, a másik – ezzel szoros összefüggésben – a remélt győzelem érdekében bedobott kiszámíthatatlan ötletelés.

Petschnig Mária Zitát és Chikán Attilát, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét akkor kérdeztük, amikor neves közgazdászok, köztük ők ketten is petícióban figyelmeztették a magyar kormányt, milyen következményekkel járhat az országra nézve az uniós költségvetés és a világjárvány okozta károk elhárítását segítő helyreállítási alap elleni magyar vétó.

Gerevich József: csodálatos emberi viselkedésmódokat vetett felszínre a vírus

Gerevich József pszichiáter, akit pár hete a pandémiás fáradtságról kérdeztünk, a pszichológiai problémák és pszichiátriai betegségek közül kiemelten foglalkozik a hangulatzavarokkal és a szenvedélybetegségekkel, de szakterülete a művészetterápia is.

Mi volt 2020 legdühítőbb vagy legelszomorítóbb eseménye?

Szomorú volt látni a járvány idején az emberek felelőtlen viselkedését, ahogy maszk és távolságtartás nélkül, fittyet hányva a járvány szabta korlátoknak, másokat és magukat súlyos veszélynek tették ki. Több olyan emberrel találkoztam, akik szerint "őket megvédi a Jóisten", vagy "ők személyes barátai a vírusnak". És közben másokat veszélyeztettek. Nem tudtam ilyenkor, hogy megmosolyogjam őket, sírjak vagy virtuálisan megrázzam őket, hogy ébredjenek fel.

Mi volt 2020-ban a legörömtelibb?

Csodálatos emberi viselkedésmódokat vetett felszínre a vírus. A milánói pék, aki ingyen kenyeret osztogatott a rászorulóknak, majd belehalt a fertőzésbe. Falusi asszonyok, akik füstjelekkel tájékoztatják egymást hogylétükről. Cigányfiú, aki a falu cigánygyerekeit kenyeret sütni tanítja. És természetesen az egészségügyben dolgozók, akik nap mint nap halálos veszélyben, nem kellően megfizetve és sokszor embertelen körülmények között végzik áldozatos munkájukat. Ők okozták idén számomra az örömöt.

Mit vár 2021-ről?

Azt várom 2021-től, hogy végre befejezem a Szemfényvesztő művészet című könyvemet, és a következő karácsonykor sok ember a fa alá, éjszaka a párnája alá tudja tenni, napközben pedig ronggyá olvassa.

Orbán Györgyi: nemcsak a megvásárolt tárgyak okozhatnak örömöt

Orbán Györgyi újságíró, a Magyar Rádió Hírszerkesztőségének egykori munkatársa, aki a délszláv háború idején a rádió tudósítójaként dolgozott a térségben. A boszniai háborút lezáró daytoni megállapodás 25. évfordulóján beszélt a Szabad Európának háborús emlékeiről.

Mi volt 2020 legdühítőbb vagy legelszomorítóbb eseménye?

2020-ban az volt a legdühítőbb és legszomorúbb, hogy a Fővárosi Önkormányzat megszüntette saját, legnívósabb lapját, a Budapest’s Finest-et. Nagyszerű szerzőgárdája volt, érdekes, tanulságos írások jelentek meg benne Budapest érdekességeiről, a víztornyokról, a Palotanegyedről, a vásárcsarnokokról, fürdőkről, zenei és képzőművészeti életéről, a gasztronómiáról. Februárban adtam le a tavaszi számba szánt anyagot a Szépművészeti Múzeumban a milánóiakkal együtt tervezett nagy ókori egyiptomi kiállításról, amelyben felállították volna II. Amenhotep fáraó életnagyságú sírkamráját, és Londonból érkezett volna a Preraffaeliták című tárlat a Magyar Nemzeti Galériába. Az írások megjelentek, de a kiállítások elmaradtak, ez nekem nagy szomorúságot okozott, és az is, hogy bezárt a könyvtár minden más kulturális intézménnyel együtt. És 47 év után először nem utazhattam a horvát Adriára!

Mi volt 2020-ban a legörömtelibb?

A legörömtelibb az volt, hogy júliusban kinyitott a könyvtár és novemberig járhattam oda. Nagy örömöm volt, hogy sem itthon, sem külföldön nem vesztettem el egyetlen rokont, barátot sem a pandémiában.

Mit vár 2021-ről?

Azt várom, hogy 2021-ben visszaszorul a globális fogyasztói társadalom, fölismerik az emberek, hogy nemcsak a megvásárolt tárgyak okozhatnak örömöt, hanem az is, ha egymásra, a barátokra, a szomszédokra figyelünk és érzékenyebbek leszünk a problémáikra, bajaikra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG