Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: csak az maradt állva, akinek szíve-lelke a vendéglátás


A koronavírus elleni vakcinákról elnevezett koktélokat kínál egy bár a horvát fővárosban (Zágráb, 2021. május 26.)
A koronavírus elleni vakcinákról elnevezett koktélokat kínál egy bár a horvát fővárosban (Zágráb, 2021. május 26.)

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: 150 milliós osztalékfizetés a letelepedési kötvényprogram magyar cégénél, a kedvező statisztika miatt trükközésre kényszerített vendéglátósok, Horvátország már használja az európai vakcinaútlevelet.

Még a lezárása után négy évvel is hasznot hajt a lebonyolítóknak a letelepedési kötvényprogram. Az Arton Capital Kft.-ből például eddig közel másfél milliárd forintot vett ki Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa osztalékként. Ez az egyetlen magyar cég a letelepedési kötvény-programban, és az egyik legkisebb hal is, hiszen a legtöbbet egy kajmán-szigeteki offshore cég kaszált az Orbán-kormány bevándorlási programján.

A letelepedési kötvényes kínaiak általában Fidesz-szimpatizánsok lesznek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:20:43 0:00
Közvetlen elérés

A vendéglátás nem bizonyult ekkora üzletnek tavaly. Kreatív ötletek is kellettek ahhoz, hogy a vendéglők túléljék a járvány miatti lezárásokat. Az alkalmazottak közül sokan nem váltak hivatalosan munkanélkülivé, viszont elbukták a fizetésük kétharmadát. A tulajdonosok lenullázták a megtakarításaikat. Mint cikkünkből kiderül, csak az maradt állva, akinek szíve-lelke a vendéglátás, nemcsak a pénzt látja benne.

Gazdasági következmények

A veszteségek általánosak voltak: több mint százmillió dolgozót taszított szegénységbe a koronavírus-járvány világszerte az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) friss jelentése szerint. Az értékelésben úgy fogalmaznak, „ötévnyi előrehaladás vált most semmissé a dolgozói szegénység felszámolásában”, 108 millióval több dolgozó számít szegénynek vagy rendkívül szegénynek, mint 2019-ben.

Az Európai Unió igyekszik minden támogatást megadni a tagállamok gazdasági stabilitásához, és azoknak az EU által biztosított források teljes kihasználását javasolják. Nemzeti intézkedésekre is szükség van azonban annak érdekében, hogy a közösségen belül elszállt költségvetések ismét egyensúlyba kerüljenek. Magyarországon az egészségügyi szektorra kell különös figyelmet fordítani, olvasható az Európai Bizottság tavaszi gazdasági csomagjában.

Itt a nyár

Bár hétköznapi életünk már a két évvel ezelőtti helyzetet idézi, a járvány még nem múlt el. A hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon az elmúlt 24 órában 315 új fertőzöttet regisztráltak, 18 újabb halálos áldozata van a vírus okozta betegségeknek. Az aktív fertőzöttek száma 67 312, kórházban 739 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 77-en vannak lélegeztetőgépen. A lakosság legalább egyszeres átoltottsága 53,5 százalékos.

Indul a nyaralási szezon, Horvátországban már a beutazási szabályok módosításával készülnek is a nyaralók fogadására. Elkezdték használni az európai vakcinaútlevelet: akinek ilyen van, gyorsabban átjuthat például a határon. Magyarország erre egyelőre még nem tudott felkészülni, de júliusra muszáj lesz. A kínai oltást leszámítva már egy oltással is be lehet majd utazni Horvátországba. Cikkünkből több részletet is megtudhat, aki adriai szabadságot tervez.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG