Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem egy hete nem lehet elérni oroszországi börtönében Alekszej Navalnijt


Alekszej Navalnij és Vlagyimir Putyin
Alekszej Navalnij és Vlagyimir Putyin

Ügyvédei és munkatársai immár hat napja nem tudnak kapcsolatba lépni a bebörtönzött ellenzéki vezetővel.

Kira Jarmis, a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb bírálójának számító aktivista sajtótitkára közölte, hogy a büntetőtelep áramellátási problémákra hivatkozva nem kapcsolta be őt az összesen tizenkilenc évi szabadságvesztését töltő férfi ügyében zajló újabb meghallgatásra hétfőn.

„Már hatodik napja nem tudjuk, hol van Alekszej, és mi történik vele”írta az előzőleg Twitterként ismert X-en.

Az ellenzéki vezető december 1-jén arról számolt be, hogy újabb büntetőeljárás indult ellene, ezúttal vandalizmus vádjával. Ügyvédei utoljára december 6-án láthatták.

Navalnij egy másik munkatársa, Ruszlan Savedinov korábban elmondta, hogy a politikus nagyon rosszul érezte magát november végén, miután ismét magánzárkára ítélték, és jelentősen korlátozták udvari sétáinak időtartamát.

A külvilágtól való szigorú elszigetelés időben egybeesik a még szabadlábon lévő Navalnij-csapat Putyin-ellenes kampányának december 7-i elindításával. Ekkor jelentette be a moszkvai parlament felsőháza, hogy 2024. március 17-re tűzik ki az elnökválasztás időpontját.

A bebörtönzött politikus támogatói arra szólították fel a 110 millió szavazásra jogosult állampolgárt, hogy – bár a végeredményt minden bizonnyal manipulálni fogják – szavazzanak „bármilyen más jelöltre” a jelenlegi elnökön kívül.

„El fogja pusztítani Oroszországot. Távoznia kell” – húzták alá a széles körben politikai fogolynak tartott aktivista kollégái.

Az országot egyre nagyobb szigorral vezető, 71 éves elnök az általa levezényelt alkotmánymódosítások értelmében még két hatéves mandátumot vállalhat, így egészen 2036-ig hatalomban maradhat.

Miután az utóbbi évtizedek során szoros ellenőrzés alá vonta a teljes politikai rendszert, semmi kétség nincs Putyin győzelme felől. Főbb kihívói mára mindannyian halottak, börtönben vannak vagy külföldre menekültek, a független médiát jórészt betiltották.

Ehhez kapcsolódóan: A korábbiaknál is kevésbé átlátható választáson nyert Putyin pártja

Felmérések szerint magas támogatottságát nem tudta kikezdeni sem az elhúzódó, emberek tízezreinek halálával járó ukrajnai háború, sem Jevgenyij Prigozsin megbukott zendülése.

Egyelőre nem tudni, ki szerepelhet még a szavazólapon. Eddig ketten jelentették be indulásukat, Borisz Nagyezsgyin moszkvai önkormányzati képviselő és Jekatyerina Duncova újságíró, aki korábban a helyi törvényhozás tagja volt a Tveri területen, viszont – mivel egyikük sem parlamenti párt jelöltje – rengeteg aláírást kellene gyűjteniük ahhoz, hogy megmérettessék magukat.

Ehhez az Állami Dumán kívüli pártok jelöltjeinek legalább százezer aláírást kell összegyűjteniük negyven területről, a minden párttól független indulóknak pedig legalább háromszázezret.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

A három napra elnyújtott voksolást, illetve a mintegy harminc területen tervezett online szavazást sok független megfigyelő élesen bírálta, mondván, hogy az intézkedések is megkönnyítik a csalást.

Ehhez kapcsolódóan: Őrizetbe vették Navalnij egyik ügyvédjét, két másiknál házkutatást tartottak

Nyár végén újabb tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki Alekszej Navalnijra. A bíróság szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában és a nácizmus rehabilitációjában találta bűnösnek.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

A politikusnak egy legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen kell letöltenie a büntetését, ahova egyes jelentések szerint hamarosan átszállíthatják. Ilyen helyeken az orosz törvények alapján az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy különösen veszélyes, visszaesőnek számító elítélteket tartják fogva.

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, szélsőséges szervezetnek bélyegezték korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát.

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne az aktivista megmérgezéséhez, szakértők szerint azonban ilyen típusú idegméreggel kizárólag állami szereplők rendelkeznek.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet politikai fogolynak tartja az ellenzéki politikust. Az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is felszólította Oroszországot azonnali szabadon engedésére.

XS
SM
MD
LG