Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kegyelmi ügy: lemondott posztjáról vagy magyarázatot vár az államfő több tanácsadója


Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadói körében a Sándor-palotában 2023. május 10-én. Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala
Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadói körében a Sándor-palotában 2023. május 10-én. Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

Gundel Takács Gábor és Lackfi János után Szörényi Levente is lemondott elnöki tanácsadói posztjáról. A testületből többen bírálták, elfogadhatatlannak nevezték a köztársasági elnök pedofilügyben hozott kegyelmi döntését.

Novák Katalin tavaly májusban, hivatalba lépésének első évfordulóján írt arról közösségi oldalán, hogy tizenhat fős elnöki tanácsadó csapat segíti a munkáját. Csoportkép is készült a 2023 májusában a Sándor-palotában tartott megbeszélésről, amelyen – mint – a köztársasági elnök írta:

„A magyarok előtt álló problémákat, kihívásokat vitattuk meg többek között a tudomány, a kultúra, a sport és a média világából érkezett tanácsadókkal, köztiszteletben álló személyekkel.”

Akkor a Portfolio írt arról, hogy kik is név szerint az ismert és elismert tanácsadók.

  • Altorjai Anita vezérigazgató, Duna Médiaszolgáltató
  • Prof. dr. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, antropológus
  • Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerület, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke
  • Czeizel Barbara intézményvezető, Budapesti Korai Fejlesztő Központ
  • Gundel Takács Gábor újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor
  • Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató, Gránit Bank
  • Kodolányi Gyula Kossuth-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész
  • Kovács Katalin olimpiai bajnok sportoló, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia elnöke
  • Lackfi János költő
  • Martonyi János volt külügyminiszter
  • Máté Bence természetfotós
  • Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója
  • Skrabski Fruzsina kuratóriumi elnök, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
  • Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző, szövegíró, énekes
  • Tomán Szabina üzletasszony, a Toman Diet alapítója
  • Vizi E. Szilveszter Magyar Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Széchenyi-díjas orvos, farmakológus

A kegyelmi botrány kirobbanása óta cikkünk megjelenéséig az elnöki tanácsadók közül Gundel Takács Gábor, Lackfi János és Szörényi Levente jelezte, hogy nem vállalja tovább a felkérést. Gundel Takács Gábor közösségi oldalán osztotta meg erről gondolatait.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be az elnöki kegyelem ügyében

Lackfi János költő egyebek között azt írta: nem kedveli a drámai távozásokat, viszont a gyűlöletvihart sem szeretné tovább állni egy olyan, „fájdalmas és viszolyogtató ügyben”, amelyhez hangsúlyozottan semmi köze. Azt is írja, hogy érthetőnek tartja a közfelháborodást, és nagyon várt volna bármiféle magyarázatot a kegyelmi ügyben. Hozzáteszi ugyanakkor:

„aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni vagy csak jó troll módjára másoknak beszólogatni, saját fensőbbrendűségüket bebizonyítani”.

Ehhez kapcsolódóan: Lakner Zoltán: A Fideszben már bőszen keresik, milyen ellenügyet tudnak kreálni

Legutóbb Szörényi Levente jelentette be, hogy távozik Novák Katalin tanácsadói közül „a pályafutásom során eddig nem tapasztalt, most azonban felém irányuló gyűlöletcunami és »feszítsd meg« szavalókórus hatására”.

A Kossuth-díjas zeneszerző, szövegíró, énekes egyúttal arra kéri Novák Katalint, fontolja meg, hogy a kialakult helyzetben „képes lehet-e még betölteni a nemzet egységét megtestesíteni hivatott pozíciót”.

Ehhez kapcsolódóan: Novák Katalinhoz fordult az egyik áldozat a pedofilügyben hozott kegyelmi döntése miatt

A tanácsadók közül Tomán Szabina is elhatárolódott a kegyelmi döntéstől. Arról írt közösségi oldalán, hogy a pedofília elítélése morális kötelesség. Mint fogalmaz, „aki ezen bűncselekmény elkövetőjét segíti, ugyanolyan bűnös. Kegyelem nem járhat.” Arról is ír a posztban, hogy soha vett részt politikai kampányokban egyik oldalon sem, ezért a mai tüntetésen sem lesz ott. Mint korábban írtuk, a Belügyminisztérium előtt, majd a budai várban terveznek demonstrációt civilek és ellenzéki pártok az államfő kegyelmi döntése miatt.

Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője a hvg.hu megkeresésére azt mondta: teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a kegyelmi döntést. A portál kérdésére, hogy távozik-e a tanácsadói testületből, nem adott választ, azt írta, hogy várja Novák Katalin „indoklását, belátását, döntését”.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG