Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy román márkának kedvezett a nagycsaládok gépjármű-támogatása


A legfontosabb híreink kedd reggel: egy márkának kedvezett a nagycsaládok gépjármű-támogatása, a legmagasabb idei halálozási járványadat, az orosz ruletthez hasonlította a Szputnyik V vakcinát egy EU hivatalnok.

A gyengülő forintárfolyam és az uniós előírások szigorodása miatt mindössze másfél év alatt drágult 45 százalékkal a legnépszerűbb hétszemélyes autó ára. Tavaly év végéig 20 ezren igényelték a három gyermektől járó támogatást, több mint negyedük ugyanazt a román modellt választotta. Körképünkből megtudhatja, hogy ez nem véletlen, hiszen eltűntek a piacról az olcsó hétszemélyes autók.

Női vallomások a járvány harmadik hulláma előtt

Egy nap alatt 6494 az új koronavírusos fertőzöttet jelentett az állam. Az aktív fertőzöttek számát így némileg 120 ezernél többre becsülik. Hétfőhöz képest 158 újabb elhunytról is hírt adtak. Ilyen magas halálozási szám idén még nem volt, ami az egyik jele a járvány súlyosbodásának. Egyébként a járvány közvetlen áldozatainak száma 16 146 főnél jár az országban.

"Erősnek tartom magam, de kezdek nagyon elfáradni" – egy idézet abból a három vallomásból, amiben magyar lányok, asszonyok beszélnek arról, hogyan készülnek a járvány harmadik hullámára. Egyikük, aki a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozik, a barátok, az érintés, a szemekben bujkáló mosoly után vágyik a legjobban. Másikukat anyagilag gyakorlatilag lenullázta a járvány, míg a gyermekeit egyedül nevelő társuk úgy érzi, az ereje végén jár, és lassan semmilyen befolyása nincs az eseményekre.

"Óvatosan duhajkodunk"
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

Ingatlanpiaci Covid következmények

Védelmébe vette a területhasználati díjának követelését az erzsébetvárosi önkormányzat. Indokoltnak tartják, hogy a vendéglátósoknak fizetniük kelljen azokért a teraszokért is, amelyeket a járványügyi korlátozások miatt tilos megnyitniuk a vendégek előtt. A helyhatóság érvelését elolvashatja írásunkban.

A koronavírus megrengette az Airbnb piacát is Európában, a világjárvány képes volt arra, amire számos polgármester korábban nem: a tulajdonosok lakások tízezreit adják ki újra inkább hosszú távra a városközpontokban, ami az albérletárak csökkenését eredményezi. Lisszabonban tavaly március és december között 15 százalékkal esett az albérletek átlagára, Prágában nyolc százalékkal.

Az európai gyógyszerfelügyelet egyik vezetője, Christa Wirthumer-Hoche szerint nem szabad addig engedélyeznie az egyes országoknak az orosz Szputynik V oltást, amíg továbbra sem állrendelkezésre elég adat a készítmény biztonságos használatával kapcsolatban. Magyarország, Szlovákia és Csehország uniós ellenőrzés nélkül is elkezdett Szputnyik V-t rendelni. Arra kérdésre, hogy esetleg Ausztriának is hasonlóan kellene-e döntenie, Christa Wirthumer-Hoche azt mondta, hogy:​ "Ez némileg az orosz ruletthez hasonlítható".

Végül megrázó exkluzív videónkat ajánlom figyelmébe Teheránból, ahol a prostitúció illegális, mégis virágzó üzlet. Nevüket és arcukat nem vállalhatták azok a nők, akik nyilatkoztak stábunknak, hiszen ez halálos veszélybe sodorta volna őket. Történeteiket viszont megosztották velünk.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG