Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egykori ujgur rabok tájékoztatták az amerikai külügyminisztert


Külföldi újságírók állnak a kínai Turpanban, Hszincsiang tartományban 2021. április 22-én egy olyan épületnél, amelyet 2020 elején egy ausztrál think tank a kínai kormány átképzési létesítményeként azonosított
Külföldi újságírók állnak a kínai Turpanban, Hszincsiang tartományban 2021. április 22-én egy olyan épületnél, amelyet 2020 elején egy ausztrál think tank a kínai kormány átképzési létesítményeként azonosított

Antony Blinken amerikai külügyminiszter virtuális találkozón vett részt ujgur muszlimokkal, akik közül korábban többet is átnevelő táborba zártak Kína északnyugati, Hszincsiang nevű tartományában.

Az amerikai diplomácia vezetője első kézből akart hallani az érintettek, illetve rokonaik tapasztalatairól, illetve kikérte a tanácsukat arról, hogy szerintük miként lehetne nyomást gyakorolni Pekingre annak érdekében, hogy véget vessen az elnyomásnak – közölte a washingtoni külügyminisztérium.

„A miniszter fontosnak gondolta, hogy találkozzon ezekkel az emberekkel, és első kézből hallgassa meg a történeteiket, benyomásaikat a jelenleg is zajló hszincsiangi atrocitásokról, illetve az egymillió ujgur bebörtönzéséről” – mondta Ned Price amerikai külügyi szóvivő.

Kiemelte: a Donald Trump előző elnök vezette előző, valamint a Joe Biden által irányított új amerikai kormányzat is népirtásnak minősítette az ujgurok elleni tömeges kínai jogsértéseket.

„Az Egyesült Államok rendkívül világosan és következetesen felszólalt a jogsértések, az atrocitások, a Hszincsiangban jelenleg is zajló népirtás ellen – jelentette ki, hozzátéve, hogy nagy valószínűséggel – további eszközöket fognak alkalmazni a felelősök elszámoltatása érdekében”.

Súlyos jogsértések

Az ujgurok teszik ki annak a körülbelül egymillió embernek a nagy részét, akiket az ENSZ becslése szerint Hszincsiang tartományban bebörtönöztek az állítólagos terrorellenes művelet keretében. Beszámolók szerint a hatóságok gyakran kényszermunkának, kínzásnak és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim kisebbségek tagjait.

Peking nem közöl információkat az internálótáborokban fogva tartottak számáról. Korábban ezeknek a létezését is tagadta, a jelenlegi hivatalos narratíva szerint oktatás és képzés folyik a létesítményekben, kizárólag önkéntes alapon, ami nagyban hozzájárult a terrorizmus visszaszorításához a régióban.

Fokozódik a nemzetközi nyomás a kínai kormányon az ügy miatt, több nyugati ország szankciókat fogadott el.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG