Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elnöki kegyelmet kért börtönéből Alekszej Navalnij egykori munkatársa


Lilija Csanyiseva a bíróságon
Lilija Csanyiseva a bíróságon

A rács mögött nagyon gyanús körülmények között meghalt néhai ellenzéki vezető csapatának volt munkatársa kilenc és fél éves szabadságvesztését tölti szélsőségesség miatt.

Lilija Csanyiseva április közepén levelet írt Vlagyimir Putyinnak, amelyben kegyelemért folyamodott.

A 42 éves aktivista kitért rá, hogy három és fél évet már letöltött a kiszabott büntetésből, illetve teljes egészében befizette a kirótt, négyszázezer rubeles pénzbírságot is.

Ehhez kapcsolódóan: Gyakorlatilag halálos ítélet az oroszországi másként gondolkodók börtönbüntetése

A kérvényről elsőként az RT orosz állami hírügynökség számolt be. Közölték, hogy az érintett hetvenéves szülei is az elnökhöz fognak fordulni az ügyben.

Csanyisevát tavaly 2023 júniusában hét és fél év börtönbüntetésre ítélték szélsőséges közösség, illetve felbujtás miatt. Végül az illetékes baskíriai bíróság idén áprilisban kétéves hosszabbításról döntött.

Ehhez kapcsolódóan: „Nemcsak politikai dolog, de abszurd is”: a szélsőséggel vádolt Navalnij-koordinátor a börtönből számol be peréről

Csanyisevát 2021. november 10-én tartóztatták le Ufában. Rögtön átszállították egy moszkvai előzetes letartóztatási fogdába, ahol 453 napig volt, amíg előkészítették az ellene folyó eljárást. Az ügyét eredetileg Navalnij és vezető munkatársai, köztük Leonyid Volkov, Ivan Zsdanov és Ljubov Szobol ügyével együtt vizsgálták, később visszaküldték Ufába, hogy a többiekétől külön tárgyalják. 2021 júniusában Putyin betiltatta Navalnij Korrupcióellenes Alapítványát és regionális irodáinak hálózatát, miután szélsőséges szervezetnek minősítette.

Csanyiseva tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ehhez kapcsolódóan: Hosszú börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij egyik volt munkatársát

A néhai ellenzéki vezető számos munkatársa rács mögött van, sokan külföldre menekültek.

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, így több mint tíz évet kapott. Korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát is szélsőséges szervezetnek bélyegezték.

Putyin harmadik világháborút emleget, és most először kimondta Navalnij nevét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00
Készült az RT tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG