Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kitartóan terjed a járvány és a keleti vakcina


Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28.
Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28.

Bár a kormányzati tájékoztató weboldal sikeres járványkezelésről beszél, a regisztrált napi új esetek száma továbbra is ezer fölött, az egy nap alatt elvesztett betegeké pedig 100 körül alakul.

Szombat reggelre meghalt 89 beteg, és újabb 1370 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - közöltea koronavirus.gov.hu. 366 279-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 463-ra emelkedett, a gyógyultak száma 259 555.

Kórházban 3582 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 264-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 198 282 embert oltottak be, közülük 49 606-an már a második oltást is megkapták. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult. Vasárnapig befejezik az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak kampányszerű oltását, majd a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek jövő héten, őket a háziorvos fogja keresni, ígéri a központi információs oldal.

Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28.
Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28.

Magyarország a kapu Európába a keleti vakcinák számára

Magyarország egymillió embernek elegendő Szputnyik V vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, ezt a mennyiséget az ígéretek szerint három ütemben szállítják majd. Pénteken újabb vakcina beszerzéséről állapodtak meg: 2,5 millió ember oltásához elég, kínai Sinopharm-oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Az orosz és a kínai vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte.

2 százalék kapott eddig oltást

A vírus terjedésének lassulása egyelőre inkább a lezárásoknak köszönhető, hiszen védőoltást egyelőre a lakosság kis része kapott csak. Szombaton azok aránya, akik megkapták a védőoltás első dózisát, 2 százalék felé nőtt, ám ez még nem biztosít teljes védettséget. Azok aránya, akik mindkét adagot megkapták, jelenleg 0,5 százalék körül van Magyarországon. Az oltópontokon jelenleg a Pfizer-Biontech-féle vakcinák állnak rendelkezésre, ebből az oltóanyagból eddig az egészségügyi dolgozók, az idősotthonokban dolgozók és az otthonokban élő idős emberek kaphattak.

A jövő hét elejétől a kormány ígérete szerint már elindulhatnak a nem soron kívüli oltások is, vagyis azoknak a beoltása, akik regisztráltak a vakcináért. Ez elvileg már az orosz és kínai vakcinákkal is történhet.

Újabb oltást engedélyezett az EU

Az Európai Unióban pénteken, a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája után feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott egy harmadik oltóanyag, az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem vakcinája is. (A magyar hatóság nem várta meg az uniós hivatalt, nálunk mér megkapta a szükséges engedélyt ez a készítmény is.)

Az Európai Bizottság augusztus 14-én kötött megállapodást az AstraZenecával összesen 400 millió adag koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről. Az első, előzetes megállapodás 300 millió adag vakcina beszerzésére szól, olyan záradékkal, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok számára további, legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását. Az AstraZeneca oltóanyagával azokat a felnőtteket lehet beoltani a koronavírus-fertőzés megelőzése céljából, akik betöltötték 18. életévüket, nekik két adagban kell beadni az oltást a teljes védettség érdekében.

Harmadik hullámok

A járvány kezdete óta világszerte 102 054 576 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban az amerikai Johns Hopkins Egyetem becslése szerint. A halálos áldozatok száma 2 206 091-re tehető, a gyógyultaké 56 392 444-re.

A legsúlyosabb járvány az Egyesült Államokban alakult ki, ahol 25 924 374 fertőzött volt eddig a napig, és 436 634-en haltak meg. Az új esetek száma azonban itt is csökken, január 8 óta csaknem felére csökkent a naponta jelentett új fertőzésszám. Egyelőre a halálozási arány azonban nem javul: pénteken 3600-an haltak meg, ami az egyik legmagasabb adat az elmúlt évben.

Kígyózó sorok az oltóközpont előtt Belgrádban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:32 0:00

Európa legtöbb országában szintén csökkenő tendenciát mutatnak a járvánnyal kapcsolatos adatok, bár van, ahol már egy harmadik, decemberi-januári hullámról beszélhetünk, például Spanyolországban, ahol az újév óta közel háromszorosára nőtt a napi fertőzésszám.

A járvány harmadik hullámát elsősorban a koronavírus új, fertőzőbb változatai okozzák. Ezek közül a legnagyobb mértékben az a variáns terjedt el, amelyet a tavalyi év második felében azonosítottak az Egyesült Királyságban. Az új vírustörzs a brit szigeteken rendkívül súlyos járványt okozott, január első felében a 60 ezret is megközelítette az új esetszám, ami magasabb volt, mint korábban bármikor. A hullámra reagálva a brit kormány rendkívül szigorú korlátozásokat, például teljes kijárási és gyülekezési tilalmat vezetett be az érintett városokban. Ennek a hatásai már láthatók, január 9-e óta meredeken csökken a fertőzésszám az Egyesült-Királyságban. Hasonló tendencia figyelhető meg Németországban és Írországban is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG