Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezek a járványügyi szabályok várnak szeptembertől az egyetemistákra


Elsőéves hallgatók eskütétele az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén az egyetem campusán 2020. szeptember 7-én
Elsőéves hallgatók eskütétele az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén az egyetem campusán 2020. szeptember 7-én

Lázmérés, maszkviselés, távolságtartás, hibrid oktatási rend, vészforgatókönyv – a járványügyi intézkedések külön-külön, de van, ahol együtt is fellelhetők a legnagyobb hazai egyetemeken, ahol ezekben a napokban már zajlik a beiratkozás.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának várható súlyosságáról eltérően nyilatkoznak a magyar szakemberek, abban azonban egyetértenek, és az emelkedő fertőzésszámok is azt mutatják, hogy az ország az újabb hullám küszöbén áll, többen közülük pedig az iskolakezdés utáni pár hétre valószínűsítik a fellobbanást.

Több szakember nyilatkozott arról is, hogy a fiatalokat súlyosabban érintheti az agresszívabb delta-variáns okozta járványhullám, mert ők azok, akik kevésbé vannak beoltva. A kormányzat jelenléti oktatásra készül, ilyen körülmények között kell megkezdeniük a tanévet a hazai oktatási intézményeknek.

Mint arról már beszámolt a Szabad Európa, a 12–17 évesek oltására kampányt szerveznek az iskolákban augusztus 30–31-én, valamint szeptember 2–3-án. Az Eduline összeszedte, milyen járványügyi szabályokkal vágnak neki a tanévnek a legnagyobb magyarországi egyetemek. Lázmérés, maszkviselés, távolságtartás, hibrid oktatási rend, vészforgatókönyv is szerepel az eszköztárban.

Corvinus, ELTE, BME, Semmelweis

Általánosan igaz, hogy valamennyi intézmény jelenléti oktatásra készül, de bizonyos létszám felett ettől eltérnek.

A Budapesti Corvinus Egyetemen például a magyar nyelvű képzéseken a százötven, az angol vagy német nyelvűeken a hatvan főnél nagyobb előadásokat kizárólag online lehet megtartani. Itt egyelőre nem kötelező a maszkviselés, és a testhőmérsékletet sem mérik.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az online és a hibrid megoldásokat átemelik a normál működési rendbe, így egyes órákat, képzéseket a járványhelyzettől függetlenül online hirdetnek meg. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az oltási védettség hiánya nem jogosítja fel a hallgatókat a távolléti oktatási lehetőséget biztosító kivételes tanulmányi rendre, a munkavállalókat (oktatókat és oktatást-kutatást támogató dolgozókat) pedig az otthoni munkavégzésre.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is alapvetően jelenléti oktatást terveznek, de bizonyos órákat, például az elsőévesek szintfelmérését online is meg lehet majd tartani. Létszámkorlátozásról, maszkviselési kötelezettségről itt egyelőre nem tudni.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen nem kötelező a maszkviselés, hőmérsékletet sem mérnek, de az ötven fő feletti előadásokat online tartják meg.

A Semmelweis Egyetemen, ott, ahol nemcsak oktatás, hanem gyógyítás is zajlik, kötelező az orrot és szájat elfedő maszk. Az egészségügyi szolgáltatást nem nyújtó szervezeti egységekben csak azoknak kell majd felvenniük a maszkot, akik még nem oltatták be magukat. Ügyelni kell a másfél méteres távolságtartásra.

Pázmány, Károli

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem a beiratkozáskor megköveteli a maszkviselést, és lesz lázmérés, fertőtlenítés, szellőztetés is a tanítás során.

A Károli Gáspár Református Egyetemen kötelező lesz a maszk az előadásokon, a szemináriumokon, az ügyintézés idején és a vizsgákon, sőt már a tanévnyitón és a beiratkozáson is. Csak az étkezőkben lehet levenni. Az egyetem szabályzata szerint csak az előadók, hozzászólók mentesülnek a maszkviselés alól, ők is csak akkor, ha éppen beszélnek és legalább másfél méter távolságot tartanak. A gyakorlatok előtt kötelező a szappanos kézmosás vagy az alkoholos kézfertőtlenítés.

Pécs, Szeged, Miskolc

A Pécsi Tudományegyetem a jelenléti mellett online és hibrid oktatást is tart, és nem tervez a kormányzati járványügyi előírásoknál szigorúbb intézkedéseket bevezetni, a meglévők betartására viszont hangsúlyosan figyel.

A Szegedi Tudományegyetemen – a járványügyi helyzet három szintjéhez igazodva három különböző modellt is felállítottak a félévkezdéshez: ha kell, hibrid, ha kell, online oktatásra állnak át.

Miskolcon jelenléti oktatással indítja az őszi szemesztert az egyetem, de ha kell, azonnal át tudnak állni online oktatásra, ahogyan a jelenleg nem kötelező maszkhasználat esetében is szigorítanak majd, ha a helyzet úgy kívánja.

XS
SM
MD
LG