Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törölte a Facebook a „választási csalás” ellen szervezkedő amerikai csoportot


A Facebook-csoportban Trump-szimpatizánsok tüntetéseket szerveztek az állítólagos választási csalások ellen. Egyes tagok erőszakos cselekményeket is emlegettek, ezért törölte a csoportot a Facebook.

A Facebook letiltott egy nagy létszámú csoportot, amely a „Stop the Steal”, avagy „Állítsák meg a [szavazat-] lopást!” névre hallgatott. A csoportban Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai tüntetést szerveztek az amerikai elnökválasztás szavazatszámlálási folyamata ellen.

A Facebook úgy nyilatkozott, hogy a csoport gyorsan gyarapodott, és tagjai erőszakos üzeneteket fogalmaztak meg, valamint alaptalan vádakat terjesztettek arról, hogy a demokraták elcsalták a választást.

Több ilyen csoport is van

„A csoportot arra szervezték, hogy hiteltelenítsék a választási folyamatot, és láttunk néhány aggasztó, erőszakos cselekményre szóló felhívást a csoport tagjaitól” – mondta Andy Stone, a Facebook szóvivője.

Hozzátette, a döntést „azokkal a rendkívüli rendelkezésekkel összefüggésben hozták meg, amiket ebben a feszült helyzetben vezettek be”, mivel a csoport „a valós világba szervezett eseményeket”.

Több kisebb „Állítsák meg a lopást” csoport maradhatott a közösségi oldalon, a Facebook azt mondta, szemmel tartják ezeket is.

Egy nap alatt 365 ezer tagot gyűjtöttek

Az a csoport, amit letiltottak, olyan felhívásokat intézett a tagokhoz, mint például: „irány a helyszín, hogy megvédjük a szavazás integritását”. A tagok gyűjtést szerveztek, hogy fizessék az útiköltséget a többieknek, hogy az olyan államokba tudjanak menni, ahol még tart a szavazatszámlálás. Ilyen például Georgia, Észak-Karolina és Pennsylvania.

A törölt csoport egy nap alatt 365 ezer tagot gyűjtött, közölte a Facebook.

A Facebook-csoport támogatói kritizálták a cég döntését, azt mondták, békés tüntetéseket szerveztek, és törekedtek rá, hogy moderálják az oldalt, de a Facebook figyelmeztetés nélkül törölte őket.

Chris Barron, a csoport szóvivője azt mondta, hogy nem részesültek egyenlő elbírálásban a különböző, választási csalást kiáltó csoportok. „Ha a Facebook az igazság bírája akar lenni, akkor sok dolguk van még” – nyilatkozta Barron a Reutersnek.

Trump a választás napja óta folyamatosan csalásról beszél

Trump többször is megkérdőjelezte az amerikai elnökválasztás tisztaságát, és egy, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón azzal vádolta meg a demokratákat, hogy el akarják csalni a választást, de nem hozott bizonyítékot az állításaira.

Trump akkor tartotta a sajtótájékoztatót, amikor több államban még számolták a szavazatokat, és nem lehetett tudni, ki lesz a győztes, bár Joe Biden demokrata jelölt esélyei egyre javultak. A Facebook az elnök beszédének élő közvetítéséhez egy figyelmeztető üzenetet csatolt, amiben emlékeztettek a választási folyamat menetére.

Álhírek és az amerikai választás: mit tehetnek a közösségi oldalak?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

A közösségi oldalak próbálnak harcolni a dezinformáció ellen

Donald Trump demokrata és republikánus oldalról is kapott kritikákat amiatt, hogy idő előtt győzelmet hirdetett, és azért is, mert azt állította, szabályellenesen történik a szavazatszámlálás. Miközben az elnök és hívei továbbra is feltételezhetően hamis információkat terjesztenek a közösségi médiumokban, az oldalakat üzemeltető cégek új szabályokkal próbálnak meg fellépni a választással kapcsolatos dezinformáció ellen.

A Twitter címkével látta el az elnök bejegyzéseit, miszerint azok félrevezetőek, és vitatott információkat tartalmaznak.

A Twitter november 5-én felfüggesztette Donald Trump korábbi kampánymenedzserének, Steve Bannonnak a fiókját, Bannon ugyanis egy videóban arról beszélt, hogy le kéne fejezni Christopher Wray FBI-igazgatót, valamint Athony Faucit a kormány vezető járványügyi szakértőjét, mert hűtlenek voltak Trumphoz. A cég azzal indokolta a törlést, hogy a felhasználási feltételek tiltják az erőszakra történő felhívást. ​

Készült a Reuters, az AP, az NBC News, és a Washington Post tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG