Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferencváros: nem is hívták tárgyalni a polgármestert a rezsitámogatásról


Egy független és öt ellenzéki vezetésű fővárosi kerület egy fillért sem kap (a kép illusztráció)
Egy független és öt ellenzéki vezetésű fővárosi kerület egy fillért sem kap (a kép illusztráció)

Budapest IX. kerülete nem kapott egy fillér rezsitámogatást sem a kormánytól, Baranyi Krisztina független polgármester szerint nem is hívták tárgyalni. Öt másik budapesti kerület sem kapott pénzt, mind DK-s vezetésű, ők perre mennek. A fővárosnak szintén nem jutott kormányzati forrás. Budapesten az öt legmagasabb összegű támogatást fideszes vezetésű önkormányzat kapta.

Minden jel arra mutat, hogy a rezsitámogatást az önkormányzatok vezetésének párthovatartozása döntötte el. Számos ellenzéki vezetésű önkormányzat egyáltalán nem kapott támogatást, és amelyek mégis, azok a fideszes vezetésű települések töredékét” – írta közleményében Ferencváros önkormányzata.

A független Baranyi Krisztina polgármesternek lehetősége sem volt tárgyalni Láng Zsolt kormánybiztossal az esetleges rezsitámogatásról, ilyen egyeztetést a kormány egyetlen tagja sem kezdeményezett – olvasható a közleményben.

Az önkormányzat szerint a kormánybiztos egy októberben elküldött levelében kért részletes információkat az önkormányzat energiafogyasztásáról és a fogyasztás csökkentésének terveiről. A levél semmilyen formában nem említette az állami rezsitámogatás lehetőségét, kísértetiesen emlékeztetett viszont a koronavírus-járvány kezdetén bevezetett kormányzati megszorítások kapcsán küldött levélre, amelyben szintén adatokat kértek.

Korábbi cikkünk a témában: Még a nyilvános vécén is spórolni kell: így próbálnak túlélni a magyar önkormányzatok

A különbség az, hogy az a megkeresés kecsegtetett állami kompenzációval. Arra válaszoltunk, és nem kaptunk egy fillért sem. Erre nem válaszoltunk, és most sem kaptunk semmit” – írják.

„Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg az Orbán-kormány a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatot választottak. Egyetlen fillér segítséget sem kapott a fővárosnak szánt nyolcmilliárd forintos rezsikompenzációból öt DK-s polgármester által vezetett kerület – a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület –, valamint a független Baranyi Krisztina vezette Ferencváros sem” – közölte kedden a DK.

Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor miniszterelnök politikai bosszúból 620 ezer budapesti lakost hagyott magára a rezsiválságban, ezért pert indítanak az Orbán-kormány ellen. A DK-s vezetésű önkormányzatok a fővárosi kerületeknek juttatott támogatás átlagos összegére, 471,5 millió forintra tartanak igényt egyenként.

Korábbi cikkünk a témában: Az év végéig sem húzza ki Miskolc, ha nem kap állami segítséget

Budapesten a legmagasabb összegű támogatást a fideszes vezetésű kerületek kapták. A legtöbbet Csepel, 762 milliót, második helyen Kőbánya áll 734 millióval, a harmadik a XVI. kerület 729 millióval. A negyedik a Hegyvidék 696 millióval, ötödik a XVII. kerület 570 millióval. Ezek mind kormánypárti vezetésű kerületek. Hat ellenzéki vezetésű kerület ugyanakkor egy fillért sem kap. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért, mert ezek a kerületek nem mentek el személyesen egyeztetni Láng Zsolt kormánybiztossal.

A DK polgármesterei közösen tárgyaltak volna a rezsitámogatásról, „mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, azonban a tárgyalás lehetőségét jogtalanul megtagadták tőlük” – írják közleményükben. A szintén DK-s vezetésű Erzsébetváros ugyanakkor egyeztetett a kormánnyal, és kapott is háromszázmilliót.

A Fővárosi Önkormányzatnak sem jutott rezsitámogatás a kormánytól, pedig nagy szüksége lenne rá az elszállt energiaárak miatt. Az idei költségvetést 57 milliárd forintos hiánnyal fogadták el, ezt hitelből kénytelen kipótolni Budapest. Ez több mint 12 százalékos hiányt jelent.

Korábbi cikkünk a témában: Pikó András: Hárommilliárdos lyukat üthet Józsefváros költségvetésén a rezsi és az infláció

A témában elküldtük kérdéseinek Láng Zsolt kormánybiztosnak, amint válaszol, cikkünket frissítjük.

A vidéki nagyvárosok közül is a fideszes vezetésű Debrecen lett a befutó mintegy 3,2 milliárd forinttal, ami majdnem a háromszorosa annak, mint amennyit a többi nagyváros kap. Öten kapnak még egymilliárd forint feletti összeget, ezek közül három nem kormánypárti nagyváros: Szeged, Miskolc és Pécs. A fideszes vezetésű Nyíregyháza és Kecskemét részesül még egymilliárdnál nagyobb támogatásban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Miniszterelnökség hétfőn jelentette be, hogy a kormány összesen 44 milliárd forintot oszt szét a városok és a kerületek között a rezsidrágulás kompenzálására. A listát is közzétették azokról a tízezer lakos feletti önkormányzatokról, amelyek támogatást kapnak az energiaár-emelkedés miatt.

Kvíz: Így spórolnak ők – avagy hogy próbálják túlélni az elszálló rezsiárakat a politikusaink?

Kvíz: Így spórolnak ők – avagy hogy próbálják túlélni az elszálló rezsiárakat a politikusaink?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG