Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még Budapesten is érezték az újabb horvátországi földrengést


Drónfelvétel 2020. december 30-án a horvátországi Petrinjáról a 6,4-es erősségű földrengés másnapján.
Drónfelvétel 2020. december 30-án a horvátországi Petrinjáról a 6,4-es erősségű földrengés másnapján.

Ismét Petrinja közelében volt a horvát szeizmológusok szerint a Richter-skálán 5-ös fokozatú rengés epicentruma. A magyar szakemberek 5,3-es erősséget mértek. Ugyanitt december 29-én halálos áldozatokat is követelő, 6,4-es erősségű földrengés pusztított. A mostani utórengést a Dunántúl déli részén, de a fővárosban is érezni lehetett.

A Jutarnji horvát hírportál beszámolója szerint a 18:01-kor bekövetkező utórengés tíz másodpercig tartott, erőssége a Richter-skálán 5-ös fokozatú. Az első jelentések szerint nem okozott komolyabb károkat, de azon a két településen - Petrinján és Glinán -, ahol december 29-én házak dőltek romba, most is törmelékek hullottak az útra.

Az emberek az utcára rohantak, de sérülésről nem tudni. Darinko Dumbović, Petrinja polgármestere a horvát hírportálnak arról számolt be, hogy a utórengés során a városban ismét romok szóródtak szét, ezért figyelmeztette a lakosokat, hogy veszélyes az utcán járni.

Budapesten is érezték

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az MTI-nek arról számolt be, hogy ők 5,3-as erősségű földrengést mértek, amely a december 29-ei, 6,3-as erősségű földrengés utórengése volt.

Győri Erzsébet azt mondta: a magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről. Az MTI Zala megyei tudósítója pedig arról számolt be, hogy nagykanizsai otthonukban kilengett a karácsonyfa, megremegtek a bútorok.

Mint arról a Szabad Európa több cikkben is beszámolt, múlt hétfőn és kedden először egy 5,2-es, majd egy 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét.

A Petrinja és Sisak közelében történt katasztrófának hét halálos áldozata valamint 28 sérültje van, és azóta is folyamatosak az utórengések. A horvát kormány hétfőn katasztrófa sújtotta területté nyilvánította ezt a területet.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG